hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳帶B尾的巴士線真的是中了魔咒嗎? ...
開啟左側

將軍澳帶B尾的巴士線真的是中了魔咒嗎?

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-9 17:28 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-4-9 16:57
班大帝隔離 post 玩爛左咪過黎玩

講黎講去都係無事實既論証

其實間唔中見到有人數290系/96客好多時更近頭站嘅將南/坑口 同 寶林 更加多客
更加無得賴咩得繁時限定又咩宣傳不足,都係嗰條線同一班
呢啲時候就好似有隻烏鴉喺空中飛過……
poondriver 發表於 2024-4-9 17:51 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2024-4-9 17:04
咩叫「 A29 距離同定位計」係咪因為 A29 Sell 長程車可以一程過去機場? 咁點解 A28 冇乜將南/康城人搭?
...

希望你幫手爭取下A28同A29有同樣既班次 再一齊討論下係咪冇人坐
poondriver 發表於 2024-4-9 17:56 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-4-9 16:57
班大帝隔離 post 玩爛左咪過黎玩

講黎講去都係無事實既論証

最好笑係平時比佢地話玩針對既chun哥都會持平講句唔關事
開波打爛仔交既永遠都係坑帝s 但佢地永遠都唔會認
 樓主| Phoenix 發表於 2024-4-9 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2024-4-9 16:19
先唔講有冇風水呢d超現實既野
剩係睇#1頭兩句,呢個post擺明冇野做搵交嗌

阿VA先生,你搵啲仲行得走得嘅同啲手足殘廢半死不活,甚至已經訓咗棺材十幾年嘅殭屍比,真係不得不令人拜服囉。

violet 發表於 2024-4-9 20:01 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-9 17:16
A28咩服務時間/班次同行車時間?A29P停咗幾耐?咪又一次菠蘿雞黐觀塘道先有咁嘅班次
第一個餅做大咗,呢 ...

其實E22A喺開A29嗰時係減咗班
同埋其實A29開之後幾年將北都唔係完全冇人搭E22A,例如將軍澳村嗰頭A28 A29 兩頭唔到岸,同埋A29未兜港珠澳嗰時將軍澳方向08:40頭車,E22A 07:00

不過依家A29越來越密,E22A的確好多時都吉車遊街,尤其A28 /A29P開返之後。
violet 發表於 2024-4-9 20:04 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2024-4-9 17:04
咩叫「 A29 距離同定位計」係咪因為 A29 Sell 長程車可以一程過去機場? 咁點解 A28 冇乜將南/康城人搭?
...

我有朋友搭過幾次06:55開出嗰班 A28,仁達樓上要企
GW5878 發表於 2024-4-10 09:23 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-9 17:16
A28咩服務時間/班次同行車時間?A29P停咗幾耐?咪又一次菠蘿雞黐觀塘道先有咁嘅班次
第一個餅做大咗,呢 ...

你呢番說話咁似「98B得一班半班車」「唔岩時間」既?...
#己所不慾must施於人
GW5878 發表於 2024-4-10 10:21 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2024-4-9 19:15
阿VA先生,你搵啲仲行得走得嘅同啲手足殘廢半死不活,甚至已經訓咗棺材十幾年嘅殭屍比,真係不得不令人拜 ...

你個「行得走得」既定義係邊先
將軍澳既 K M 線, 印象中係得 91M 296M 792M 未上過 RPP 建議取消/合併/全日轉兩味
而 296M 小九汽一直有D小動作想郁佢, 只係醫院線先搞唔郁
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-10 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2024-4-10 09:23
你呢番說話咁似「98B得一班半班車」「唔岩時間」既?...
#己所不慾must施於人
...

98B繁時小巴唔夠客量(坑口直出)/小巴客量(寶林直出)
A28繁時可以企人
40P頭幾日一班頂閘頂到今日全日

就算同樣輸喺起跑線,都要睇下自己靠自身實力贏返幾多返嚟
貼返主題嚟講,副線或副副線呢啲二三奶線嘅發展好多時係困難過正線
但條條線都有比機會發展,複合原因令佢成功或失敗,但有啲原因大家有眼見,唔好賴三賴四
咪好似口腔期淨係得1同0嘅二元分立,好多嘢有程度之分,勸你縮返入個窿度唔好獻醜

violet 發表於 2024-4-10 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2024-4-10 10:21
你個「行得走得」既定義係邊先
將軍澳既 K M 線, 印象中係得 91M 296M 792M 未上過 RPP 建議取消/合併/全 ...

91M有被建議過取消,本來開11小巴目的係取代91M,但最後變咗兩者同時存在,不過91M後來延長埋去寶林,以配合298M取消。