hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重建港澳碼頭巴總為多層交通樞紐,並縮短西隧路線 ...
開啟左側

建議重建港澳碼頭巴總為多層交通樞紐,並縮短西隧路線

757 發表於 2024-4-9 20:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為減少港島核心商業區的汽車流量,以紓緩交通擠塞並改善空氣質素,建議:

1. 拆卸中區警署(但保留中區警區總部),並重置於港澳碼頭巴士停車場;同時改建中山紀念公園人造草地足球場為臨時巴士總站,待日後港澳碼頭總站重建項目完成後還原為體育設施。

2. (a)港澳碼頭總站、(b)原中區警署及(c)中西區海濱長廊-上環段 三塊地皮聯合重建成為大型多式聯運交通樞紐,具體設計包括:
  • 多層鋸齒形巴士總站,每層均設有空調候車室及自動門設計月台,供巴士停泊及乘客等候;
  • 設有智能分配系統的大型高速升降機,能有效率地集中前往相同樓層的乘客往同一部升降機,減少上落時間;
  • 地庫設置行人隧道連接港鐵上環站;
  • 於巴士總站上蓋發展地標式商業大廈,提供辦公、酒店及零售樓面。

3. 縮短905、914、930、930X、934、936、948、952、960、961、962X、967、968、969及978至重建後的港澳碼頭總站,並增設轉乘優惠:
  • 由該等西隧路線轉乘港鐵往中環、香港、金鐘、灣仔、會展、銅鑼灣或天后站,或由此等車站搭港鐵至上環站轉乘西隧路線,港鐵車程免費;
  • 由該等西隧路線轉乘任何以中環至天后為總站的巴士路線(城巴機場快線及九巴星級尊線除外),第二程車免費;
  • 於中環至天后乘搭任何巴士路線(城巴機場快線及九巴星級尊線除外)前往港澳碼頭總站轉乘西隧路線,第一程車免費。

4. 改善各款巴士到站時間手機應用程式,配合西隧路線由港澳碼頭開出的時間及港鐵預計乘車時間,方便乘客估計若需轉乘若干西隧路線,最遲須於何時乘搭港鐵往上環。

Fuk19805 發表於 2024-4-9 22:55 | 顯示全部樓層
空氣污染嘅元兇從來唔係巴士而係私家車,反而你話起多層停車場,強制所有入中環嘅私家車都要經西面入停喺個停車場,要啲人Park & Ride仲能夠減少污染;不過有冇可能成功執行就自己諗
IG: mhlam307_photospam
 樓主| 757 發表於 2024-4-9 23:17 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-4-9 22:55
空氣污染嘅元兇從來唔係巴士而係私家車,反而你話起多層停車場,強制所有入中環嘅私家車都要經西面入停喺個 ...

再簡單啲,學倫敦/新加坡整congestion charge 每架車入中環收$150,已經大幅改善環境

不過我又覺得條條線入到城都要轆晒成個旺區,唔係最有效率嘅做法
JH_LE4612 發表於 2024-4-10 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層

757 發表於 2024-4-9 23:17
再簡單啲,學倫敦/新加坡整congestion charge 每架車入中環收$150,已經大幅改善環境

不過我又覺得條條 ...

唔想啲線喺旺區慢碌,係應該要冧辦法好似962G咁提速,而唔係斬走哂所有線,咁樣係斬腳趾避沙蟲。

先不論免費轉乘嘅鐵/黃巴折扣由邊個埋單,朝早每分鐘三四架巴士一齊落客,上環站/巴士站真係頂到?另外,你斬短左呢堆線之後,本身已經唔係得翻好多線由西面入天后方向,又有堆線唔搭得 (東行968唔轉行 111,因為佢總站過左天后,但係西行總站係港澳所以又轉得),即係乘客要學多堆線之餘,啲西區出嚟嘅本土線又要加密專做呢班冇錢賺嘅客,咁點解唔落哂地底算?

話明旺區,多人用公共交通工具出入係常識下話?將大批金蛋線嘅客倉斬走,巴士公司有咩誘因,乘客有咩得著?假以時日,係咪大西北M線唔可以過荃灣站,X線唔過得美孚,新界觀塘線唔過得彩虹,大家翻翻去八十年代嗰種保鐵?

中環道路徵費講左十幾年,依家政府財赤,且睇有冇啲唔怕被圍剿嘅政客出聲支持。
天空之神 發表於 2024-4-10 12:29 | 顯示全部樓層
757 發表於 2024-4-9 23:17

不過我又覺得條條 ...

係就整ULEZ 啦
叫巴士公司用哂電車氫巴解唔解決到?

咁其他商用車同私家車都要電?

剩攪西隧唔攪東隧紅隧香隧?

北岸空氣問題,又唔見話要拆樓改善通風廊?

份野唔該垃圾筒見
.
tina 發表於 2024-4-10 21:06 | 顯示全部樓層
先唔講轉車問題
洗咁大筆錢揼落去整個巴士站,仲要係為咗麻煩市民先整

垃圾會都唔會90 0 0 啦
265B 22年不變