hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K52A客流遠超預期
開啟左側

[經歷分享/報告] K52A客流遠超預期

ryumew 發表於 2024-4-13 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

3點打後60分鐘一班,現場見唔到龍尾盡頭,仲有一、二百人留後!睇來要搵56S或的士大哥清清客好
s20131417 發表於 2024-4-13 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會係小龜龜錯估客流,以為班客統統會揀朝早入去掃墓,而忽略「錯峰出行」需求?(連東鐵部用車都用來打仗
rickywk 發表於 2024-4-13 17:15 | 顯示全部樓層
上次大棠K66A接近收市前一、兩個星期都有東鐵車支援,唔知點樣同老九拆數?
JR5204@26M 發表於 2024-4-13 18:03 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2024-4-13 17:15
上次大棠K66A接近收市前一、兩個星期都有東鐵車支援,唔知點樣同老九拆數? ...

東鐵部E500係屬於港鐵,大埔各條K巴線名義上屬於九巴
所以東鐵部E500臨時調去大西北救火唔關九巴事

https://hkbus.fandom.com/wiki/%E ... 1%E5%B7%B4%E5%A3%AB
港鐵接駁巴士名義上屬九巴旗下的專營巴士路線,並且包括在九巴的路線表令內,但在車務運作上如車輛與車長調配、班次編排等事宜仍由港鐵全權負責。
lsc04d11 發表於 2024-4-13 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
下面都句按需求調整 最終佢係咪只開1500,1600,1700先?  不過咁晏先去又真係冇乜做到  同先人say個hi就可能要bye?
AtrHenu 發表於 2024-4-13 19:53 | 顯示全部樓層
JR5204@26M 發表於 2024-4-13 18:03
東鐵部E500係屬於港鐵,大埔各條K巴線名義上屬於九巴
所以東鐵部E500臨時調去大西北救火唔關九巴事

如果巴典噤講即係星期日休息的全線大埔K巴可以私牌過嚟屯門,天水圍救K52A,K54,K76都得跛啵.
neoplan720p 發表於 2024-4-13 20:57 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-4-13 15:56
會唔會係小龜龜錯估客流,以為班客統統會揀朝早入去掃墓,而忽略「錯峰出行」需求?(連東鐵部用車都用來打 ...

你可唔可以唔好再用埋啲騎呢用字?

好地地「逆向需求」呢4個字唔用,
係要用埋啲「錯峰出行」騎呢怪字。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2024-4-13 22:39 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-4-13 20:57
你可唔可以唔好再用埋啲騎呢用字?

好地地「逆向需求」呢4個字唔用,

逆向都唔一定岩
錯開如果要寫一大抽野去解

書面語應該係
行動時避開不碰上

逆向反映唔到避開不碰上
世界很簡單 人類很複雜
hz6751 發表於 2024-4-13 22:41 | 顯示全部樓層

3月31日我的親身經歴

當日下午1點幾去到屯門站,因長者家人及親戚不便上樓上,樓下差不多無位,所以等下班,好快龍尾排過左前K52站頭,上班開出約5分鐘後下班上客,好快樓上樓下已坐滿,龍尾等下班好快又排過左前K52站頭,上客5分鐘後已無乜人上車,但一路等夠20分鐘才開出差不多頂閘。去曾咀途中見反方向K52A同56S去屯門站都是近乎頂閘

下午4點後準備回程,K52A龍尾排到52S站頭,同樣因樓下已無位等下班,當時約16:20,港鐵職員話下班開17:00,此班K52A䦕16:30,最後決定去坐56S,但上不層又已近乎無位,開16:30,決定等下一班,開16:50,上一班走下一班即駛前上客,最後樓上無位有人落回樓下企䦕出。56S站頭近骨灰樓加上見到K52A排長龍,不少人見56S開門等客有位坐就上車。

觀察復活節假期同近期星期六日,K52A屯門站同曾咀開出班次,MTR Mobile Next Bus 功能同不能顯示(去年正常),只有靠沿途分站ETA估班次。班次根本要加密,起碼15分鐘一班,當日屯門站有多輛著左電牌K52A巴士停在站旁車坑,曾咀也有1架泊在入囗旁應是後備車。當日同板友相片可見,係有車唔肯加班。

個人觀察,上年同樣復活節假期K52A班次密得多,來回10-15分鐘就一班,今年就好似倒客去56S。同長者去要坐樓下,九巴56S出12m/12.8m樓下比較多位。復活節假期咁多人離境旅行,今個月的首三個星期六日根本也是掃墓高峰時間。52S所見客量很少,不如停辦加密56S仲好。
neoplan720p 發表於 2024-4-13 23:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-13 22:39
逆向都唔一定岩
錯開如果要寫一大抽野去解

死火,你咁解釋完,
我更加唔明嗰位層主其實想講咩。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。