hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 15 15A 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 15 15A 減班

HV7025 發表於 2024-4-17 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-4-17 18:34
15A咁多年都做唔起
越改越多「獨市位」
但又唔係好夠客

其實近年客量已經好番啲,特別係apm有站之後,長期有啲識途老馬識等15A去megabox
有次假日搭15A喺apm上車,12米車窗口位都無幾多剩
早十幾年前就真係早繁以外都係運吉,假日直頭有段短時間試用單層,無ETA年代廿幾分班基本上載空氣
VK4642 發表於 2024-4-17 21:52 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-4-17 20:04
自從行得大車已經冇見過頂閘

舊年觀塘站跳軌見到部PX9158@15A頂閘,係我見過最多人搭既一次
GG8766 發表於 2024-4-18 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層

隔離 15 同日一齊 cut, 平田班次主要係改最尾夜後 25 變 30 , 反而係紅磡開上繁幾乎全部 15 變 20, 日間中段到下繁 1800 15 分班,夜後 1800-2100 20, 2100-2330 25, 2330-0030 30
tamabaron 發表於 2024-4-18 10:01 | 顯示全部樓層

15A 話無人坐又唔係,多獨市位但又d位又唔係好多客,近年只係因為九商多左office 兩繁多左客,其實20-30 剛好

15 就....紅磡一帶多左TML 又因為重建係小左客,見最滿都係企10個左右 (唔計觀塘上藍田一小段,因為好depends 邊部車到先)
Karo.3.2 發表於 2024-4-18 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
15A 本身20-30分別唔大,但15 其實仲有可以做乜又進入惡性循環
天空之神 發表於 2024-4-18 15:33 | 顯示全部樓層
15A
1. 慈雲山 - 九龍灣獨市

2. 鳳凰會落山搭 11C 去觀塘

3. 藍田 > 九龍灣 有 87
回程有 215X

2. 3. 呢 2 段需求可以被取代
如果唔計彩虹牛池灣轉車站,係應該縮短去九龍灣,直行啟新道隧道就算數
.
EX-TL 發表於 2024-4-18 17:09 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-4-18 15:33
15A

如果每次討論都係用一個地方名代表服務晒全個區, 可以取消嘅路線一定唔止15A.
HV7025 發表於 2024-4-18 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-4-18 15:33
15A

雖然我無仔細觀察15A一段時間
但以往早繁藍田去觀塘九龍灣係最出客嘅一段
反而慈雲山所謂獨市唔見得多人等,因為喺九龍灣工商區搭15A真係兜到咩咁

除咗行啟新道拉直啟麗走線值得考慮外,15A其他位其實無咩需要再改
呢條線對兩邊總站都唔係主力通勤線,但又有啲niche market獨市位
假日去海濱megabox康樂為主,比較接受到睇ETA夾班次,夾唔到偶然一次半次當益的士佬都唔算好過份
非繁開20-30算係無咩爭議
kay 發表於 2024-4-18 20:16 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2024-4-18 19:35
雖然我無仔細觀察15A一段時間
但以往早繁藍田去觀塘九龍灣係最出客嘅一段
反而慈雲山所謂獨市唔見得多人 ...

以前早繁東行8點幾到九龍灣出ASV要企人不過過左呢段路客量就唔多

個時仲係行觀塘碼頭再返去觀塘迴旋處調頭年代
無人願意行完偉業街再行兩次觀塘道去藍田
世界很簡單 人類很複雜
sunhoo 發表於 2024-4-18 20:22 | 顯示全部樓層

認同15A經啓德去啓麗可取,即使因啓新道塞車而無慳到去九龍灣嘅時間,都可以做多啓德好多客。但係走綫同城巴部分重叠,過到關咩?
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡