hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴286A開辦消息

S3BL100 發表於 2024-4-26 21:27 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-26 21:01
唔計87B始乎最終想留86或86C只有一條來往石硤尾同沙田
如果要留曬兩條又唔係無可能
如果86用新86C以欽洲街 ...

如果 86 86C 二揀一,一定留 86,因為覆蓋到最多真係有人要去既地方。留邊條都好,因為澤安邨往來長沙灣問題,都無乜可能改經欽州街落大角咀或填海區。如果兩條都留就另計

86C 286C 呢組,如果要改,我覺得都係兩條出路。一係 86C 直接縮短馬鞍山巿中心、改經 77 區增加覆蓋;一係就直接殺 86C 換 286C 拆兩條全日,286C 縮短馬鞍山巿中心或頌安並改經 77 區、加停富豪花園,拆 286D 恆耀直出,深水埗經南昌街、海壇街轉一圈後擺欽州街總站。呢次值得拆直出既大前提係兩條廿分班用車數同而家無分別,兼且無左 86C 分客

反而條 86A/286A 沙田區服務範圍太細、人口老化都依然係問題。如果最後都係 286A 代 86A 全日,沙田段變成類似 249X 走線,博康經巿中心出返秦石,新翠尾站上青沙,九龍段做順時針大循環,類似 36A 走線,海麗尾站上返青沙,係可以一次過解決好幾個問題。至低限度解決左青沙全日落美孚、填海區上青沙 286C 太慢(去程仲有 270B/286C 停碧海藍天同 286X 停南昌邨夾住就算)、深水埗往巿中心 72 86 站位唔理想幾個問題

到時乜野 286 都唔使搞,反正 286 本身壇野比較複雜,好似咁玩 286A 仲簡單少少

當然石硤尾最後得返 86 87B,86 無得再減班之餘,87B 可能非繁都要 25 變返 20 兼稍為延長兩繁 15 分時段,當然加人唔加車可以做到
fb.com/scientisthk2usa/
EG6915 發表於 2024-4-26 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2024-4-26 20:46
石硤尾,24年前來已經無左87
雖然87係兜埋大圍先上獅隧,但是班次疏到得番25-40分鐘一班。石硤尾已經遺忘 ...

286A其實係有做返石硤尾入沙田客,只係沙田出唔係先石硤尾深水埗,但其實佢係同樣有啲個功能。
見好多板友討論286A順時圈逆時圈問題,我覺得88x模式係唔適合286A,老九想搶應該係青沙轉乘直落美孚長沙環客,做好青沙組合,青沙路網最弱就係出美孚長沙灣地鐵站嗰頭,而啲個位亦係九巴青沙既盲點,長沙灣上青沙選擇唔少,冇需要再加一條286A上青沙,我覺得九巴係以轉乘嚟考慮多於單一路綫去做。
現時只做早䌓應該係滿足各方要求,減少阻力,其實286a全日我認為係對86a,青沙巴士網都有好處
另一個問題,長車短搭,雖然現時大多路線都好普遍?但其實啲個現象對乘客,巴士公司都唔健康,86A/86大家着眼點石硤尾澤安落深水埗,啲種客不是應該由區內綫做先健康嗎?
最後見大家講馬鞍山,一日飛唔走富安大水坑,個感覺都係慢,雖然講緊5分鐘車程,馬鞍山巴士都只會一路跌客,馬鐵啲個對手實在太強,我老烏坐你巴士去到石門,講緊都20分,仲未上公路。我諗鐵都去到大圍了,仲未計順燈唔順燈,塞車,師傅手腳等問題。鐵路時間穩定已經贏咗巴士九條街。
利益申報,我鐘意坐巴士,坐巴士唔駛錢,什至一啲都唔鐘意坐火車,响今時今日鐵路網變化,城隧大老山長期塞車,真係坐多左好多鐵。
巴士再一成不變,既得利益者唔比改綫或cut 綫情況下,大部分乘客都suffer。由其係沙田坐鐵有時間優勢既地區
s3n370 發表於 2024-4-26 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-26 13:27
如果 86 86C 二揀一,一定留 86,因為覆蓋到最多真係有人要去既地方。留邊條都好,因為澤安邨往來長沙灣 ...

澤安往返長沙灣就算無86,仲有214同綠小42。
綠小42本身頹佐幾十年,廿幾年前搭開仲惡等過乜,仲生存到其實算奇跡。
可想而知呢堆客有幾多。

石硤尾本身有客但唔算多,有咁多沙田線係因為道路網所賜。
仲未計近住大埔道一截,仲有條陰到不復昔日勇嘅81。
仲未計落地底,搭一個站已經到九龍塘。
直接抽走係咁倚俾番轉乘算數,其實一D都唔奇。
當日40提速一樣係咁。
SE7378 發表於 2024-4-26 21:51 | 顯示全部樓層

錦英苑、富寶花園無錯係唔近鐵,但又可以望一望條 980X,
之前的確仲係同 982X/985 差唔多嘅沙田西隧線傳奇,客似雲來,
但東鐵過海後,唔少人改咗用 87K/87S 大學站轉鐵呢個 option,
更有版友分享過咁樣比 980X 快,而 980X 上繁亦跌咗唔少客;
由此可見,就算係唔近鐵嘅地區,巴士都唔一定會有優勢。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
SE7378 發表於 2024-4-26 21:57 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-4-26 21:45
澤安往返長沙灣就算無86,仲有214同綠小42。
綠小42本身頹佐幾十年,廿幾年前搭開仲惡等過乜,仲生存到其 ...

但 40 重組要拉 6D 過美孚,之後仲補多咗 6P(雖然只有兩味)⋯⋯
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
s3n370 發表於 2024-4-26 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
EG6915 發表於 2024-4-26 13:33
286A其實係有做返石硤尾入沙田客,只係沙田出唔係先石硤尾深水埗,但其實佢係同樣有啲個功能。
見好多板 ...

綠小42咪就係你認為健康果條區內線囉。
討論澤安交通都間唔中有人提下D 30系。
42討論入邊,甚至實際上存在感都極低
多年前人口未老化,搭親都係的士客量,包車都唔係未試過。

都唔好提唔停正邨口,只係行多兩步就搭到嘅2B 2F甚至貴價86C。
巴士的膠 發表於 2024-4-26 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-4-26 22:18
綠小42咪就係你認為健康果條區內線囉。
討論澤安交通都間唔中有人提下D 30系。
42討論入邊,甚至實際上存 ...

42係自己做頹咗,廿年前白田未重建係正常服務。白田上邨坐上澤安過車亦唔慢。

講返214因為對於明愛、青山道一吏懼巾無咁就腳,因此用86系比較多人。
KG1428 發表於 2024-4-26 23:27 | 顯示全部樓層
EG6915 發表於 2024-4-26 21:33
見好多板 ...

基本上要240X全日化咪可以

但是對於石硤尾的補償方面
1)86A可以縮短至蘇屋邨 (長沙灣可以放棄)
2)86完全取消
3)72拉去美孚+加雙分(美孚<>禾輋)
4)提高89/85A<>86C的轉乘優惠金額

即係九巴可以放棄石殎尾<>沙田市中心的客仔
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
12Lane 發表於 2024-4-26 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2024-4-26 23:27
基本上要240X全日化咪可以

但是對於石硤尾的補償方面

你240X中意全日關人地源禾同沙中咩事?
286搞全日都冇話要取消86啦,一條咁嘅美孚長沙灣擦邊240X可以取消條86?冇野下嘛?
s3n370 發表於 2024-4-27 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層

純粹從補位嘅角度諗,如果條86C响第一城至南昌街之間改跟86咁行,
係咪成條86可以完全改行青沙呢?
頂多應該係富豪花園、豐力樓要搵轉乘優惠補數?