hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 深圳考慮將港鐵東鐵線引入羅湖境內
開啟左側

深圳考慮將港鐵東鐵線引入羅湖境內

rheneaschoi 發表於 2024-5-13 10:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 8%E5%A4%A7%E6%A8%93

深圳擬開發羅湖區過境土地 東鐵線直達重建後口岸大樓

深圳羅湖區政府早前推出四個集中連片區域開發計劃,當中包括鄰近羅湖口岸的過境土地B1地塊。當地相關部門表示,考慮將香港港鐵東鐵線引入羅湖境內,並在重建後的羅湖口岸實行「一地兩檢」,期望以後坐東鐵線的乘客,可在約50分鐘車程內,從深圳的核心區羅湖,直達港島的核心區。

來源:香港01
s20131417 發表於 2024-5-13 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
簡單來講,就係將羅湖站向北移,越過羅湖河,喺一地兩檢下同新嘅羅湖口岸接駁
eternalflame 發表於 2024-5-13 15:28 | 顯示全部樓層
呢樣野李市長兩年前已經講過
TYChow 發表於 2024-5-13 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層

深圳「B1地塊」應由高鐵羅湖分岔線使用,東鐵使用並不合適

深圳當局用意雖好,但我自己不太贊成,亦不贊成東鐵「R-Train」改去深圳「B1地塊」做總站囉!深圳「B1地塊」應用作高鐵香港段的「羅湖分岔線」的新建地下車站去使用。

1)東鐵改道去羅湖火車站以西「B1地塊」,勢必影響「羅湖編組站」的鐵路工程車輛運作,亦會影響中國內地鐵路列車與東鐵綫路軌之連接,亦會影響得月樓、料壆附近之鄉郊環境

2)香港方面現時規劃除文錦渡運輸走廊,亦有「沙嶺數碼城」及超過五萬人居住的馬草壟發展,而新界東面的居民一樣也要前往新田科技城以至洪水橋上班,如果東鐵線在未來的規劃上只是指向深圳而未能同時服務新界西北,便會加劇路面交通(新田公路、北都公路),以及上水火車站附近的公共交通之間的轉乘流量負荷。

深圳市內地下管道設施稠密,如果東鐵改道使用深圳「B1地塊」的話,就只會被春風隧道「頂住」,無辦法因應香港境內進一步的運輸需求而作進一步拓展

3)北環線東延段,在古洞至文錦渡之間,會於虎地拗附近增設與東鐵線轉乘之新車站,倘若東鐵路軌走線向西遷移,「虎地坳站」就未能讓東鐵線及北環線能夠作上下層平行轉乘

4)因應交椅洲發展及當中的長跨海路段,香港境內已有聲音,建議將使用交流電的東鐵綫於金鐘站以西,經過港島西區、交椅洲,以前往屯門及新界西北,倘若新界區長途鐵路能以「V字形」同時服務北部邊境、維港都會區及新界西北的話,為何不能將北部邊境及新界西北的人口密集區域作直接之鐵路連接?去形成約100公里長的「環迴東鐵綫」?

至於深圳「B1地塊」,似乎用作高速鐵路「羅湖分岔線」之新建地下車站會更加合理。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
巴士的膠 發表於 2024-5-13 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2024-5-13 15:29
深圳當局用意雖好,但我自己不太贊成,亦不贊成東鐵「R-Train」改去深圳「B1地塊」做總站囉!深圳「B1地塊 ...

有咗塘廈聯絡線,起羅湖聯絡線有乜意義?

香港出發的高鐵其實都排得幾密,有幾多空間去容納新嘅客流?

不過香港羅湖橋本身好短,一唔一地兩檢都係咁上下時間。即使起新口岸大樓,在不影響現有鐵路之下原址重建都平過咁搬,仲可以一次過駁通羅湖、羅湖西、現羅湖站甚至引入埋北都線。

重建其間北環線連接新皇崗同九龍塘,東鐵就落馬洲連接金鐘,人流上都唔會食唔哂。
mak5052 發表於 2024-5-13 22:56 | 顯示全部樓層
或者可以考慮一下重建深圳站? 在深圳站撥部份候車室及一個月台為港方口岸區, 實施 "合作查驗, 一次放行" 過關
TYChow 發表於 2024-5-13 23:17 | 顯示全部樓層

上水火車站附近嘅鐵路與巴士、小巴嘅轉乘容量是有限的

mak5052 發表於 2024-5-13 22:56
或者可以考慮一下重建深圳站? 在深圳站撥部份候車室及一個月台為港方口岸區, 實施 "合作查驗, 一次放行" 過 ...

其實我最大嘅關注係深圳市羅湖區「深圳火車站」附近往來新界西北部(古洞、新田、元朗、屯門方向)嘅乘客流量
如果東鐵嘅羅湖火車站軌道,由現時「南北走向」改為「東西走向」(與「春風隧道」平行),預留空間俾「R-Train」可以由羅湖向西行去屯門、大嶼山及交椅洲嘅話,咁我就無咁Concern「R-Train」是否過河。

如果將「深圳火車站」全面重建,地底用作「一地兩檢」口岸,擴大聯檢等候區範圍,其實會比現時理想。

當然,如果新嘅東鐵羅湖火車站,喺返「港界範圍」,喺現有車站以東改作地底「東西走向」嘅月台,咁邊境管制上亦會比起「R-Train」過河簡單,亦可同時服務「沙嶺數碼城」嘅上班一族。

TYChow 發表於 2024-5-13 23:28 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-5-13 22:33
有咗塘廈聯絡線,起羅湖聯絡線有乜意義?

香港出發的高鐵其實都排得幾密,有幾多空間去容納新嘅客流?

廈深聯絡線只係比較方便西九龍往來惠州方向嘅乘客,但係會Bypass咗深圳坪山站

但係而家係深圳當局想去起「深港東部快速軌道」,由深圳坪山站去羅湖,想再利用東鐵接駁去九龍市區,但係咁樣做法,其實都係會增加東鐵嘅乘客流量壓力
巴士的膠 發表於 2024-5-14 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2024-5-13 23:28
廈深聯絡線只係比較方便西九龍往來惠州方向嘅乘客,但係會Bypass咗深圳坪山站

但係而家係深圳當局想去起 ...

無羅湖聯絡線應該只係唔可以坐高鐵去老廣深線平湖到羅湖一段,去廈深係深圳北換向就得。而廈深出入西九龍連凳都唔轉,其實係咪要停足四個字都可以商榷。

往經贛深去老廣深係經東莞嘅塘廈,呢個取代咗羅湖聯絡線大部分功能之餘,贛深車次都唔係好多,仲可以同時有車由深圳羅湖開上去,所以見唔到有需要起羅湖聯絡線。

至於大西北去羅湖區,將來已經可以由北環線去皇崗,轉深圳地鐵去目的地都一樣方便,遠期仲有北環二期可以連接羅湖南。其實深圳地鐵比香港平同密集,以洪水橋去前海轉深圳11號線去到羅湖區,總車程同車費都唔一定輸。
TYChow 發表於 2024-5-14 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

東鐵羅湖站應屬「通過式」車站,不應是「Dead-End」!

巴士的膠 發表於 2024-5-14 09:27
無羅湖聯絡線應該只係唔可以坐高鐵去老廣深線平湖到羅湖一段,去廈深係深圳北換向就得。而廈深出入西九龍 ...

其實昵件事根本係深圳市羅湖區有個「官長」話:「新建一個『一地兩檢』的羅湖口岸,實現(香)港東鐵從深圳的核心區羅湖,直達港島的核心區,只要50分鐘車程,讓兩地核心區域之間的產業發展實現深度交融。」

之後呢一句俾電視「大台」「Cap」低咗,再俾其他報紙同電台又「Quote」咗出嚟,結果咪喺香港引發軒然大波囉!

皆因深圳啲官長都博政績,於是咪連香港啲鐵路都想拉入深圳囉!但係佢哋又唔熟悉香港嘅城市規劃同運輸流向,無研究過赴深港人係原居喺邊個區域,之後有啲香港建制派又太過「盲從」深圳嗰套,結果就俾人認為香港被深圳規劃囉!

呢件事反映根本係香港政府嘅思維同規劃太過滯後,尤其深圳嘅城市發展快到日新月異,2023年恢復通關之後,深圳市政府近乎不惜功本去吸納香港人去消費,香港政府根本就無力招駕,結果就攪到羅湖管制站成日爆棚,但係香港商舖就日日執幾間!

深圳班官長咁著緊香港東鐵可以過河,咪就係因為佢哋想起條「深港東部快速軌道」,由羅湖通去坪山,以拓展深圳東部嘅經濟,但係佢哋又用乜嘢理由嚟說服國家監管當局批准興建?咪話要「對接香港」、「對港宣傳」,於是就拉埋香港落水,去增加深圳自己嘅叫價能力!

深圳班官長咁想對接香港,但係香港嘅東鐵又未必係最合適,咁我咪惟有話利用「羅湖分岔線」,由坪山經羅湖直出西九龍,等東鐵「R-Train」可以專注返新界沿途各站之間嘅乘客囉!

而且香港「鐵粉圈子」已經流傳,新界西北經交椅洲至港島嘅鐵路線,總站又唔可以只係去到港島西區,可能到最後咪又係要駁返落東鐵!

如果成條東鐵都係要由羅湖開始,經過新界東面出到九龍同香港島,再經過交椅洲同大嶼山去到屯門、洪水橋!

當㗎車都可以去到洪水橋,就不如行埋十八鄉、錦田南、石崗,穿過雞公嶺兜返去新田同羅湖仲好過啦!咁大埔嘅乘客要去新田返工,或者屯門街坊經羅湖過境,都可以使用東鐵服務,同時減少對專利巴士嘅依賴,同降低新田公路、北都公路及上水火車站附近街道嘅交通流量負荷。

但係而家大家未出現到「環迴東鐵線」嘅「圖畫」呢!不過,如果呢幅圖畫能夠實現,平衡返香港各區嘅經濟動力,效益遠較當下好得多!