hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴2號情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴2號情況

James116 發表於 2024-6-27 00:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見到好多人都好想整死條2號咁,想平反一下
講咗小弟先,都係2號用家之一
多數來往 中環,灣仔<>太古,西灣河 (或者中間流水)
其實唔覺得係大家講得咁差

客量分佈
西行
- 1. 東區(筲箕灣>天后站) 之間流水
- 2. 東區前往大坑一帶
- 3. 大坑> 灣仔/中環
- 4. 東區> 灣仔/中環

東行
- 1. 灣仔/中環 > 銅鑼灣 /北角
- 2. 東區之間流水

西行
咁1. 嘅客量就好睇前面有冇2A/8H其他嗰啲流水, 冇嘅話其實上30+個都唔係咩問題
2.大坑就同81一齊做啦, 咁81又唔係特別密, 通常都可以做到一定客
最重要穩定嘅客就係3.4.,呢班客唔會話好多可能都係30個左右, 但係基本上可以穩定發揮
如果加埋1.2.客量其實都唔錯, 可以上到80人以上

到東行
中環碼頭去到金星日頭可以去到30人, 但可以好唔穩定
跟住入境處就睇18, 如果2到先可以上到20人嘅
跟住到東區內流水雖然淨係執雞,但係基本上實執到

總結
只可以話成個客量係非常唔穩定
因為好多替代線
但係佢要多客可以好多客
雖然係咁,但我未見過2執唔到雞

要每個位都咁啱有架替代車係前面, 其實概率有啲難

最終2嘅角色好奇怪同尷尬
25-30分鐘1班
已經冇乜存在感
但就係有一小部分嘅人一直用佢
令到個基本客源唔高, 但一直會keep住有呢個基本數

反而當年15-20分鐘嘅時候, 其實做得仲多流水

但係其實依家站長喺25分鐘時段成日都開緊20/30分鐘 ))
limited 發表於 2024-6-27 03:24 | 顯示全部樓層
紅巴2號都係做緊相若班次
黃巴2號已經算係咁, 但礙於價錢, 唔好諗加車同拉長路線
kay 發表於 2024-6-27 06:52 | 顯示全部樓層
RPP都無提要KO怇少擔心
依家睇18似乎步緊佢後塵
多行不義必自斃
FBI2 發表於 2024-6-27 07:05 來自手機 | 顯示全部樓層

冇人話2客量差,只係城仔想整死佢
Togepi 發表於 2024-6-27 07:43 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-6-27 07:05
冇人話2客量差,只係城仔想整死佢

價錢牌, 收得$5.2 我肯定屎水唔會覺得夠, 其實情況同對家九龍流水/新界各區區內線差唔多
中五嘅小刺蛋 ;p
kay 發表於 2024-6-27 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2024-6-27 07:43
價錢牌, 收得$5.2 我肯定屎水唔會覺得夠, 其實情況同對家九龍流水/新界各區區內線差唔多
...

咁又唔係貴就大晒
18 18X依家咩服務先

又要貴又要好做
隨時一間公司得幾個%路線有呢個條件

比2收得貴但非繁開緊30分一班都有一堆

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
James116 + 3 + 10 給你一個like

查看全部評分

AtrHenu 發表於 2024-6-27 07:54 | 顯示全部樓層

Togepi 發表於 2024-6-27 07:43
...

屎水2,10加到同18你價一樣盤數可能好D,不過只驚會有平價客會流返去坐超級經濟(平)的綠叮叮處理.
sunhoo 發表於 2024-6-27 08:18 | 顯示全部樓層
西行流水,電車路塞車嘅時段我會特登去用告士打道,無2號埋搭619囉
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
FBI2 發表於 2024-6-27 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-6-27 07:52
咁又唔係貴就大晒
18 18X依家咩服務先

城巴係港島區而家係咩服務先?

基本上,城巴連柴小都半放棄,南區更加唔駛講,有得全面退出佢會肯。
天空之神 發表於 2024-6-27 09:23 | 顯示全部樓層

所以當年郁貴一級既 8 仔咪害埋 2/2A/81
.