hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 的士、客貨車能否在機場「和平共存」?
開啟左側

的士、客貨車能否在機場「和平共存」?

U-157星之Kelvin 發表於 2007-7-15 19:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨日機管局推出新措施,的士、客貨車必須在指定區域上落貨
結果苦了遊客,要大熱天時拖住行李行五分鐘往T1/T2。

相信受害者多的是,更有外國遊客投訴那麼不便,會否再來香港旅遊也要考慮。

昨晚,的士司機終於將不滿爆發出來,堵塞各條出機場的道路,
運輸署、機場、的士司機談判後,機場終於讓步,
令的士司機滿意。

但客貨車司機卻不滿,指機場偏幫的士司機,又要發起工業行動
若運輸及房屋局處理不當,相信局長鄭女士,以至旅發局主席田先生知道後果如何!

的士話客貨車搶客,假若我有三五七袋大行李,難道要兩架的士載返家嗎?
如不用客貨車,怎能解決?

的士苦候半日係辛苦,但係咪要用電召制度解決呢?
至於客貨車在機埸有生存價值的,至少船員、多行李的旅客需要用到,
所以不應一刀切,要客貨車、的士在那個非常遠的1、3號停車場上落。

但為何兩者不能「和平共存」?有關當局要認真研究。

不過我可以向各位的士司機講,我寧願幫櫬Airport Express也不會幫櫬你們載我出市區!
Dolphin 發表於 2007-7-15 21:17 | 顯示全部樓層
可唔可以用一個登記既制度呢?

無論是否電召,的士或貨Van入場必先登記車牌,停在等侯區.等候區不是一條車龍排隊,而是一個個泊車位.
入場時司機可知有多少車在等,可預算等侯時間而不必困在車內.

乘客要乘的士或貨Van要先到一個櫃位登記,櫃位會順序 assign 一部車比佢,如果係預約既就由乘客講出車牌,
車牌印在一張票上,登記櫃位再通知部車駛上來一個方便上客既地方.的士或貨Van 如果有載客就用番張票出閘.

咁做應該可以避免好多混亂.
BMW E46 320i
Wattyung 發表於 2007-7-15 22:21 | 顯示全部樓層
首先,本人對所有用車輛塞著街道的人極度不滿!各有各難處,為何要令無辜的市民及遊客不便!是否該處是"機管局"範圍所以警察可以唔駛理,任由他們想封就封!下次巴士又封、小巴又封、唔爭在飛機走埋出來一齊封、地鐵又話班的士貨Van影响其生意,又擺抽車去封!

今日睇有線,話D客電召的士又行得遠又唔方便,乜一出閘唔係有個的士站咩?點解要電召,唔通電召部車大D?(係呀,有D綠的係大D,但見到並唔係該款。),仲有電召好似要加$5,點解D人要有的士站唔去,要突登加錢電召部一樣款的的士呢?

又睇吓機管局又有乜好辦法!
Bristoll5g 發表於 2007-7-16 15:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Wattyung 於 2007-7-15 22:21 發表
.......點解D人要有的士站唔去,要突登加錢電召部一樣款的的士呢?

電召的是「八折/七折的士」
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
leslie 發表於 2007-7-16 16:54 | 顯示全部樓層
只要一日有利益要爭奪,一日都不可和平共處

貨van睇的士: 你有平氣入我挨貴油(柴油),你又可以禁區上落...
的士看貨van: 你唔洗貴的牌費我要幾百萬買個牌

不過呢,大家唔好唔記得,除左佢地,仲有不少白牌私家車做緊機場接送生意...

L. Chan - 我們堅持才有希望!
Wattyung 發表於 2007-7-16 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2007-7-16 15:35 發表

電召的是「八折/七折的士」

呢D唔駛講,大家心照啦 ,乜八折/七折的士己合法了嗎?勁!

(因引起誤會,所以作出以下修改)

呢D唔駛講,那些Call車及司機心照啦  ,乜八折/七折的士己合法了嗎?那班人真勁!

Bristoll5g 發表於 2007-7-16 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Wattyung 於 2007-7-16 18:43 發表

呢D唔駛講,大家心照啦 ,乜八折/七折的士己合法了嗎?勁!

小弟是回閣下上文「不明白」為何要「加錢」去電召的士而已
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
arhang2001 發表於 2007-7-16 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2007-7-16 16:54 發表

不過呢,大家唔好唔記得,除左佢地,仲有不少白牌私家車做緊機 ...

而家做白牌個d,全部都領正出租牌,買正保險先做,唔使同班的士貨Van 爭。
Wattyung 發表於 2007-7-16 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2007-7-16 18:48 發表

小弟是回閣下上文「不明白」為何要「加錢」去電召的士而已

對不起,那個 不是給您,那個 是給那些八折的,如有誤會,請原諒。
leslie 發表於 2007-7-16 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2007-7-16 22:33 發表

而家做白牌個d,全部都領正出租牌,買正保險先做,唔使同班的士貨Van 爭。

買正保險<=信
領正出租牌<=我識有無而做的
L. Chan - 我們堅持才有希望!