hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 那兒有shure e2c/ e2g 賣同幾多錢? thx
開啟左側

那兒有shure e2c/ e2g 賣同幾多錢? thx

2ac 發表於 2007-7-17 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想試下用shure的耳機
由最初階開始起步

唔知邊度有, 同埋邊度買最有信用呢?
聽講話半年內/ 1年內可以囉番去1換1, 係咪真有其事?

去過官網話可以隔到30-37 db
係咪高階例如什麼4c 5c至可以, 定係2c都ok?

我有條p記耳筒爆左線, 今次如果真係換, 心郁郁想跳一級^_^

thanks
始終都係 978  第 1 - 50 集
volvo3asv 發表於 2007-7-19 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 2ac 於 2007-7-17 12:28 發表
由最初階開始起步

我有條p記 ...

行貨好似$690 ...
可以去Citysuper,旺角永成或者連鎖店豐澤丫...
有間樓上店就款款耳機都有得試.. 而且好好信譽 ...試岩先買...唔買都一定唔會俾人話...
有興趣可以上呢度睇睇.. www.mingo-hmw.com
行貨係兩年免費一換一...
E2c 都可以隔到的...
不過要戴得岩...
Shure最新出左SE系列..
有興趣都可以試埋先決定..
http://www.shure.com/PersonalAudio/Products/Earphones/index.htm
8888888888 發表於 2007-7-21 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 2ac 於 2007-7-17 12:28 發表
由最初階開始起步

我有條p記 ...

E2C行貨係兩年一換一, 水貨都係 (不過你要寄番去美國)
我以前都係用佢, 就係一年內寄左入去代理換左2次
第一次換係死爆線, 第二次換係一邊冇聲, 第二次換左番黎即刻全新賣左比人

E2c 30-37我覺得誇左d... 20-25左右喇我覺得
呢枝野另一個問題係條線太粗,
而且一定要兜耳, 如果你係戴眼鏡o既, 好易戟到

不過事實講揀耳機都要睇你用咩mp3/mp4, 平時聽開d咩類型o既歌架
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
 樓主| 2ac 發表於 2007-7-22 12:42 | 顯示全部樓層

我主要用以下2部mp3機

ipod nano 2gb
iriver 795 512mb

主要聽有旋律的歌, 極少聽rock
有時會聽一d預錄電台節目, 果d因為往往幾十分鐘, 會用ipod nano, 容易調去想去位置

尋日見188下面有間賣e2c竟然要$795
亦軒做平$525仲送耳仔, 不過尋日同朋友去mk找唔到該地方
(因為唔知幢大廈o係邊, 我只抄了門號便出去)
二手都要$4xx
始終都係 978  第 1 - 50 集
8888888888 發表於 2007-7-22 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 2ac 於 2007-7-22 12:42 發表
我主要用以下2部mp3機

ipod nano 2gb
iriver 795 512mb

主要聽有旋律的歌, 極少聽rock
有時會聽一d預錄電台節目, 果d因為往往幾十分鐘, 會用ipod nano, 容易調去想去位置

尋日見188下面有間賣e2c竟然要$795
亦軒 ...

講真我會suggest你買westone UM1多d,
因為你都會用ifp795, 但係又要好少少的bass性能比nano
um1比較平均, 樣樣都唔錯, 而且比e2戴得舒服
至少條線幼1/3, 同埋冇咁易硬化
加上靈敏d, 阻抗高d -> 少d底噪
e2c: 16ohm, 106db/mw
um1: 25ohm, 114db/mw

不過只有金聲先有, 同埋係E2, E3同埋SE210之間的價格 - $868

亦軒其實就係教協果一幢樓, 上多幾層就係
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
AL_29 發表於 2007-7-22 22:50 | 顯示全部樓層
搭問一下
如果我用nano
想換earphone既話有咩介紹

budget預<300,想要好少少既bass,同埋最好有1m以上
開頭想換h260,不過因為得0.9m,太短而有d保留....

先謝
8888888888 發表於 2007-7-23 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2007-7-22 22:50 發表
搭問一下
如果我用nano
想換earphone既話有咩介紹

budget預

<300就難d
如果可以over budget一d,
誠意推介天龍AH-C350 (金聲$368, 亦軒$370)
我都係用緊佢, 搭配ipod nano同埋魅族miniplayer
非常好推, 低音中等而質優, 線長1.2m