hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 剛剛搭111氣憤事件...
開啟左側

剛剛搭111氣憤事件...

4056 發表於 2007-7-23 23:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚如常搭111返康盛,咁架車剛過左矛湖仔我已經嗌左落,司機已舉手示意!!

去到康盛個站,個司機爬晒兩部巴士同兩部小巴頭,直落翠林!!咁我即刻嗌「有落呀司機」(當時語氣仲係幾好),但佢繼續衝落,跟住話「點畀你落呀大佬,過晒先嗌」。咁都得,咁我就開始發惡講「喂一早嗌左落架大佬,你手都舉埋,仲話聽唔倒?」,跟住佢話「你邊有嗌到丫,冇呀,我咩都聽唔倒」,我問佢「咁你又舉手?」,佢話「我有舉手咩?冇喎」。 當時架車去到隧道底,我提出實際建議「不如你去到寶林後送我返上來」,點知佢回返句「我要入油架大佬」,下刪千句...咁我就繼續質問佢點送我返上來,佢最後話「怕左我」,送我返上來。真係唔知邊個怕左邊個lo 一早嗌左落,佢舉埋手,都仲可以直行直過,當個站冇到... 佢呢句「怕左我」一直帶到去寶林。d客落晒車後,佢突然轉左語氣話「頭先真係有嗌到咩」,我話係,佢就認錯話「唔好意思呀大哥,送你返上去」,佢問我趕唔趕時間,我話趕,咁佢就地板油衝返出寶林北路,去到寶仁樓巴士站停左車,叫我過下架車,過左後面架車之後先同我say sorry...

經過今次呢件事之後我先學識  以後搭車d小巴司機飛站,唔可以畀佢惡晒,要夠佢惡先得!!  呢個司機本來唔認錯,拒絕送我返上來,嘈左好耐之後佢先話「怕左我」...    最無奈係全車人都望住晒,但唔同佢嘈又自己虧底...

請問有咩意見?我今次係咪應該同佢嘈,定係only打電話投訴佢算?

柏麗之戀
JX9097 發表於 2007-7-23 23:33 | 顯示全部樓層
喺呢d情況,又唔係特別趕時間
梗係同佢撐到底啦
金剛 發表於 2007-7-24 01:01 | 顯示全部樓層
比我就嘈到低
,而且佢根本聽到既
buffon 發表於 2007-7-24 10:28 | 顯示全部樓層

會唔會係人多, 佢又落唔到台, 見其他乘客落晒車先再向你認錯

呢個司機好明顯係發緊夢, 不過佢肯車番你上去咪算數, 當遊車河
東方棕泉
 樓主| 4056 發表於 2007-7-25 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2007-7-24 10:28 發表
會唔會係人多, 佢又落唔到台, 見其他乘客落晒車先再向你認錯

呢個司機好明顯係發緊夢, 不過佢肯車番你上去咪算數, 當遊車河

我趕時間架 如果唔係趕時間,我都唔會比多d錢去van轉van   而家搞到仲慢過巴士轉巴士

佢當初唔肯架  話入油話我浪費佢時間   佢死撐到底話聽唔倒  拒絕送我返轉頭   我繼續唔罷休繼續煩佢  佢先至話「怕左我」答應送我返上來   最後佢都係送到油站對面叫我過下架車

其實最初佢飛左我站  我都冇嬲   只係諗住出聲同佢講返  佢會友善咁安排我返上來   點知佢畀我ge反應竟然係扮晒野  仲惡人先告狀  咁我先唔同佢客氣

柏麗之戀
buffon 發表於 2007-7-25 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 7/25/2007 00:20 發表

我趕時間架 如果唔係趕時間,我都唔會比多d錢去van轉van   而家搞到仲慢過巴士轉巴士

佢當初唔肯架  話入油話我浪費佢時間   佢死撐到底話聽唔倒  拒絕送我返轉頭   我繼續唔罷休繼續煩佢  佢先至話「怕左我」答 ...

有d小巴司機真係掛住聽收音機 / 粵曲, 矇矓間聽到人地嗌有落就慣性動作揮下手咁 (又可能係職業病 )
點知轉個頭又唔記得左

最常見都係旺角番荃灣的紅小, 通常有d客仔要o係美孚落車都會o係架車去到昇悅居附近就嗌有落
點知司機明明收到但係就照衝上橋 最後個客落唔到車要陪坐入荃灣之後再兜番出黎
東方棕泉
nwfb1601 發表於 2007-7-25 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 buffon 於 2007-7-25 10:24 發表

有d小巴司機真係掛住聽收音機 / 粵曲, 矇矓間聽到人地嗌有落就慣性動作揮下手咁 (又可能係職業病 )
點知轉個頭又唔記得左

最常見都係旺角番荃灣的紅小, 通常有d客仔要o係美孚落車都會o係架車去到昇悅居附近就嗌有落
點知司機明明收到但係就照衝上橋  最後個客落唔到車要陪坐入荃灣之後再兜番出黎

仲有港島綠小54,我已經試過係林士街停車場
嗌定「海港政府大樓有落」,點知師傅竟然渣
住部車直剷入民吉街,我停俾我落車......

最後0係去到 ifc1 o個陣師傅先至醒起唔記得俾
我落車,於是向我 say sorry,跟住係交易廣場
放低我。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| 4056 發表於 2007-7-26 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2007-7-25 11:19 發表

仲有港島綠小54,我已經試過係林士街停車場
嗌定「海港政府大樓有落」,點知師傅竟然渣
住部車直剷入民吉街,我停俾我落車......

最後0係去到 ifc1 o個陣師傅 ...

你搭車呢個司機咪好lo,起碼有say sorry
我前日呢個直情扮晒野   離晒譜

我諗下諗下   發覺有時情況係幾尷尬   有d司機例牌唔會舉手   你嗌極佢都唔會舉手   就算收倒都唔會   咁又應該點做好呢?   無理由不停咁嗌掛,,,
柏麗之戀
3bx 發表於 2007-7-26 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2007-7-26 00:04 發表
我諗下諗下   發覺有時情況係幾尷尬   有d司機例牌唔會舉手   你嗌極佢都唔會舉手   就算收倒都唔會   咁又應該點做好呢?   無理由不停咁嗌掛 ...

其實可以在到站前留意行車狀況,如果司機以高速行駛或
在快線上行走,無意cut返去慢線,好大機會司機唔知
有人落車,咁就要即刻大聲叫有落。
咖喱 發表於 2007-7-26 15:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2007-7-26 10:49 發表

其實可以在到站前留意行車狀況,如果司機以高速行駛或
在快線上行走,無意cut返去慢線,好大機會司機唔知
有人落車,咁就要即刻大聲叫有落。

但係有時好衰格o既就係, 明明嗌o左有落, 佢係都要由慢線出返快線,
e.g. 藍旺紅小, 有 2 個司機係長期性撞聾家..........
明明過o左喇沙利道就嗌"明愛有落", 但係佢到o左果度都唔識停家,
一 cut 就出o左第 2 線度, 要我大嗌先識o向勵德街個站停............
仲要情況唔止一次, 起碼 4, 5 次都有, 遲早會打電話 port 佢.............