hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 上水→上環港澳碼頭〔已解決〕
開啟左側

上水→上環港澳碼頭〔已解決〕

SSBT 發表於 2007-7-24 14:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上水出發點為上水火車站,
目的地係港澳碼頭(搭船過澳門)

大概要早上十一點半前到港澳碼頭,
應該搭咩車好呢?要幾耐?
(最好就經濟又實惠啦 .. 搭地鐵冇半價既)

謝謝

=0=
limited 發表於 2007-7-24 15:03 | 顯示全部樓層
火車到紅磡轉 115 ($8.5+$8.9=$17.4)
279X 到大欖隧道轉 968 ($12.5+$11.5=$24)

上述方法車程約需 50-65 分鐘
ytwong 發表於 2007-7-24 16:22 | 顯示全部樓層
火車+地鐵都得
尖東轉車
價錢 $12 + $7.9 = $21.9
時間 38min + 9min = 47min(只計車程, 官方行車時間, 下同)
(要轉兩次車, 尖沙咀, 中環)

九龍塘轉車
價錢 $8.5 + $10 = $18.5
時間 29min + 21min = 50min
(要轉三次車, 九龍塘, 旺角, 中環)

最直接就係呢幾個方法了~
TP人 發表於 2007-7-24 16:57 | 顯示全部樓層

個人用開以下方法,不過要行小小路:

(1) KCR ---> 紅磡 ---> 經百週年廣場行至半島中心拍地鐵特惠站 ---> 行至尖東站
     P2 入口行至 M3 入口---> MTR ---> 中環轉車往上環

KCR : 36 mins , $8.5
    紅磡行至尖沙咀站:  15 -20 mins
    MTR: 9 mins (未計中環站轉車時間), $5.9
    共: 60 - 65 mins , $14.4

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(2) KCR ---> 旺角 ---> 新世紀廣場拍地鐵特惠站 ---> 經旺角道行人天橋行至旺角地鐵站 B3 入口
      ---> MTR ---> 中環轉車往上環

KCR : 31 mins , $8.5
    旺角火車站行至旺角地鐵站:  10 mins
    MTR: 15 mins (未計中環站轉車時間), $8.0
    共: 約 60 mins , $16.5

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
方法 (2) 行少過方法 (1) ,
但方法 (1) 慳多 D ,
而時間亦差不多
創出自己一片天空  重新領回自我國度
石頭 發表於 2007-7-24 21:00 | 顯示全部樓層
行好多路但超平的方法:

$8.5 (上水至紅磡) >行去搭天星> $1.7 (中環下層) = $10.2
cong 發表於 2007-7-24 21:52 | 顯示全部樓層
dennislokawai 發表於 2007-7-25 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2007~7~24 09:52 PM 發表

行少 d 路:

1. $8.5 (上水至紅磡)>行去尖東搭船>$4.5 中環 =$13.0
2. $12.0 (上水至紅磡) >行去搭天星> $1.7 (中環下層) = $13.7

2果個應該係去尖東站對嗎?

另外晌中環7/8號碼頭行去港澳碼頭段路都唔短的,
快極都要行15-20分鐘,
而且段路係無瓦遮頭
(除非兜上去IFC,但行多仲耐),
太熱天時都咪話唔辛苦,
所以樓主如果用呢兩個方法前要考慮清楚。
youtube.com/c/dennislokawai
limited 發表於 2007-7-25 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2007-7-25 00:16 發表

2果個應該係去尖東站對嗎?

另外晌中環7/8號碼頭行去港澳碼頭段路都唔短的,
快極都要行15-20分鐘,
而且段路係無瓦遮頭
(除非兜上去IFC,但行多仲耐),
太熱天時都咪話唔辛苦,
所以樓主如果用呢兩個方法前要考慮清楚。 ...

無錯, 而且樓主仲要坐船去澳門
未出發已經搞到又熱又累就無謂啦
chan6723 發表於 2007-7-25 08:52 | 顯示全部樓層
等我呢個住粉嶺又要到澳門工作,個個禮拜都要搭船的
人話你知啦...

最正路就係搭東鐵由上水往尖沙咀,再轉地鐵由尖沙咀
往上環。雖然價錢唔係平,但算係最快同最方便。

279X 轉 968 都唔錯,尤其係上水出發。不過我自己好少
用,一來貴,二來朝早 (around 0600) 兩條線班次都唔
密,等車都花唔少時間,但搭 968 可以停正係港澳碼頭
門口。如果兩程都唔駛點等,會快過東鐵轉地鐵。

至於東鐵轉 115,去程都可以考慮,回程真係唔趕時間先
好用,因為根本同搭 101/111 冇分別。我自己未用過,因
為 115 九碼頭車 0715...

其他方法,除左旺角轉車之外,都係算吧啦...行到又熱又
累坐船,好易暈船浪。我諗樓主應該係同同學去澳門吧?
係的話真係唔好試其他方法。
cong 發表於 2007-7-25 13:02 | 顯示全部樓層