hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 手機相.KR4210@619
開啟左側

手機相.KR4210@619

關閉 [複製鏈接]
buffon 發表於 2007-7-25 15:30 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 7/25/2007 15:14 發表

你要講得有關連性呀ma...
篇文主題唔係 2299, d相主題又唔係 2299,
咁講 2299 同呢篇文主題"AP 行 619"又有咩關連?

咁你要問番講2299先既人喇, 又唔係我講2299既
東方棕泉
KR4210 發表於 2007-7-25 15:48 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2007-7-25 15:30 發表

我問緊AP, 但佢答我60XX, 當然無問題
佢岩, 我錯OK?

唔知你係睇唔到定扮睇唔到...
人地除左講 60XX之外亦都有答 AP的問題

睇漏回文,這當然是閣下的過失

100th Anniversary KCR - The Way Ahead
buffon 發表於 2007-7-25 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 7/25/2007 15:48 發表

唔知你係睇唔到定扮睇唔到...
人地除左講 60XX之外亦都有答 AP的問題

睇漏回文,這當然是你的過失

我回文#6 問o既問題係就有關最近AP車務調動事件黎問既
我o係回文#13亦都已經解釋得好清楚
至於最近有關AP車務調動的事件如何跟60XX有關連, 恕小弟不才, 我聯想不到

另外我對於佢回答我AP問題的答案感到十分滿意, 所以沒咩好回, 咁樣可以理解作成扮睇唔到回文嗎?
定還是要加句 THANK YOU, 灌灌水才不致被你誤會扮睇唔到?

東方棕泉
KR4210 發表於 2007-7-25 16:11 | 顯示全部樓層

原帖由 buffon 於 2007-7-25 16:00 發表

我回文#6 問o既問題係就有關最近AP車務調動事件黎問既
我o係回文#13亦都已經解釋得好清楚
至於最近有關AP車務調動的事件如何跟60XX有關連, 恕小弟不才, 我聯想不到 ...

很可惜閣下的回文#6 問的問題
沒有說清楚是就有關最近AP車務調動事件來發問的

至於閣下說的最近" AP 禁行隧道禁令"在另一邊廂的
港島區新世界第一巴士服務有限公司亦有此車型"禁行隧道禁令"
相同車型, "相同禁令"不能說這是沒有關連的

另外閣下是否聯想到某兩樣東西是否有關連
亦跟這主題沒有甚麼關連

閣下之前的回文#20說板友"TP人"只答你60XX
即表示閣下認為板友"TP人"沒有回答閣下AP的問題,
但事實板友"TP人"除了回答60XX外亦有回答閣下AP的問題.
不知道閣下將板友"TP人"回答閣下AP的問題是當作看不見或真的是看不見.

100th Anniversary KCR - The Way Ahead
buffon 發表於 2007-7-25 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 7/25/2007 16:11 發表

很可惜閣下的回文#6 問的問題
沒有說清楚是就有關最近AP車務調動事件來發問的

至於閣下說的最近" AP 禁行隧道禁令"在另一邊廂的
港島區新世界第一巴士服務有限公司亦有此車型"禁行隧道禁令"
相同車型, "相同禁令"不能說這是沒有關連的

另外閣下是否聯想到某兩樣東西是否有關連
亦跟這主題沒有甚麼關連

所以我咪話我已經o係回文#13已經補充番回文#6既問題囉

你當然可以想到相同車型, 如果我係講緊NEOPLAN的話...
但係我都講到明AP, 點解又關60XX事?
係咪問AV=問VA, 問ATR=問10XX咁樣?
東方棕泉
pstommy 發表於 2007-7-25 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2007-7-25 15:30 發表

我問緊AP, 但佢答我60XX, 當然無問題
佢岩, 我錯OK?

或者我重申演繹TP兄的回覆,睇下你的感覺會唔會好d:

你問 "之前 唔係話盡量唔俾AP過隧道o既咩"

我重申演繹後答你:
九巴那邊的Neoplan (AP)就未有你所述的安排,
盡量唔俾過隧道的應只有新巴那邊的Neoplan (#60xx),
記憶中大執位之前,還有很多九巴Neoplan行經隧道

咁可能是閣下記錯了,混淆了新巴及九巴的Neoplan

相信TP兄都是好心,想為大家提供多d資料,想大家及閣下知道清楚一點
只少唔係個個板友都像buffon兄咁淵博,
只少我連有Neoplan唔俾過隧道這安排都唔知道,更談不上是九巴還是新巴

況且恕我直言,樓主講的係部Neoplan行619的坐後感,
以閣下的準則,閣下突然問AP是否唔俾過隧道,是否有點離題呢?
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
buffon 發表於 2007-7-25 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 pstommy 於 7/25/2007 16:26 發表

或者我重申演繹TP兄的回覆,睇下你的感覺會唔會好d:

你問 "之前 唔係話盡量唔俾AP過隧道o既咩"

我重申演繹後答你:
九巴那邊的Neoplan (AP)就未有你所述的安排,
盡量唔俾過隧道的應只有新巴那邊的Neoplan (#60xx),
記憶中大執位之前,還有很多九巴Neoplan行經隧道

咁可能是閣下記錯了,混淆了新巴及九巴的Neoplan

相信TP兄都是好心,想為大家提供多d資料,想大家及閣下知道清楚一點
只少唔係個個板友都像buffon兄咁淵博,
只少我連有Neoplan唔俾過隧道這安排都唔知道,更談不上是九巴還是新巴

況且恕我直言,樓主講的係部Neoplan行619的坐後感,
以閣下的準則,閣下突然問AP是否唔俾過隧道,是否有點離題呢

我呢, 就談不上淵博, 我自己都唔知依家俾唔俾AP過隧道架
我都係睇番之前D文, 有人講話AP盡量唔好過隧道先咁問O者

如果你話我離題, 咁我諗ITALK大把離題文章
就連你依家回緊我呢篇文都係離題啦
東方棕泉
KR4210 發表於 2007-7-25 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2007-7-25 16:21 發表

所以我咪話我已經o係回文#13已經補充番回文#6既問題囉

你當然可以想到相同車型, 如果我係講緊NEOPLAN的話...
但係我都講到明AP, 點解又關60XX事?
係咪問AV=問VA, 問ATR=問10XX咁樣? ...

就是因為閣下在回文#13才說清楚閣下是就有關最近AP車務調動事件來發問
導致板友"TP人"於回文#13之前回答最近AP車務調動事件前是有很多AP行駛途經隧道的路線

這個不准AP行隧道的"禁令"是閣下誤解這"禁令"發生在九巴的AP身上
而事實上這不准NEOPLAN行隧道的禁令只發生在新巴的60XX上.
板友"TP人"只是將閣下的誤解說清楚所以才會提到60XX,
就連閣下都將這禁令誤解成發生在AP身上,
可看到板友"TP人"提出60XX肯定最少都有一點點關連.

不知閣下是以甚麼準則看"關連"這一詞,
如果有板友問VA而你又回答AV當然是答非所問並且沒有關連.

pstommy 發表於 2007-7-25 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2007-7-25 16:32 發表

我呢, 就談不上淵博, 我自己都唔知依家俾唔俾AP過隧道架
我都係睇番之前D文, 有人講話AP盡量唔好過隧道先咁問O者

如果你話我離題, 咁我諗ITALK大把離題文章
就連你依家回緊我呢篇文都係離題啦 ...

所以咪係lor!!!!!

以你的準則:
人地開post講坐後感,你就走去問係唔係唔俾過隧道
人地都無話你離題,人地都好好人咁答你AP無話唔俾,只係新巴的有此安排
你就離晒題話人地問非所答,還咄咄逼人,結果我地人人都因此離題萬丈........

哎呀........ 點算呢....... 唔好扣我分停我板呀

不過大家都算啦,要明都一早明左啦,我地要講的都講晒.......

我地都無謂咄咄逼人,總要給些下台階給別人,大家死撐下去都無意思

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
buffon 發表於 2007-7-25 16:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 7/25/2007 16:45 發表

就是因為閣下在回文#13才說清楚閣下是就有關最近AP車務調動事件來發問
導致板友"TP人"於回文#13之前回答最近AP車務調動事件前是有很多AP行駛途經隧道的路線

這個不准AP行隧道的"禁令"是閣下誤解這"禁令"發生在九巴的AP身上
而事實上這不准NEOPLAN行隧道的禁令只發生在新巴的60XX上.
板友"TP人"只是將閣下的誤解說清楚所以才會提到60XX,
就連閣下都將這禁令誤解成發生在AP身上,
可看到板友"TP人"提出60XX肯定最少都有一點點關連
.

不知閣下是以甚麼準則看"關連"這一詞,
如果有板友問VA而你又回答AV當然是問非所答並且沒有關連.

重申一次
AP盡量唔准行隧道, 唔係我講既, 係B3之前有篇文入面有位板友話九巴盡量唔會俾AP過隧道
至於該位板友所講既係咪真呢, 我唔知, 亦都引致到我係呢篇文章詢問
而新巴俾唔俾60XX行隧道呢? 我唔知, 亦都無興趣知, 更加無人係依篇文提及過60XX
我只係問緊AP, 唔係60XX
再重申
我唔知新巴俾唔俾60XX過隧道
所以唔存在你所講既「就連閣下都將這禁令誤解成發生在AP身上」

你都認為問VA但係答AV是問非所答, 點解問AP答60XX就唔係問非所答?
東方棕泉