hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) YouTube有線新聞片段:國航機師與機場控制塔溝通問題 ...
開啟左側

YouTube有線新聞片段:國航機師與機場控制塔溝通問題

Transperth 發表於 2007-7-26 01:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下係一段節錄自有線新聞既YouTube片段:

有線新聞片段:國航機師與機場控制塔溝通問題

聽完真係當堂標晒冷汗…
一次經歷,等於一次訓練。
kmb113 發表於 2007-7-26 01:29 | 顯示全部樓層
這段對話是在 YOUTUBE 的一段RADIO 錄音來的

原版有兩個LINK:
1. http://www.youtube.com/watch?v=iWDEIvjwaFU (有字幕, 剪輯版)
2. http://www.youtube.com/watch?v=ob7mc8gIyrE (無字幕, 完全版)

最抵死係CA 條友話 JFK 個 ATC
"He(ATC) didnt use the Standard RKO Language, thats why Pilots didnt catch the Actual Meaning"
俾我就話...
If the Pilot cannot Understand the Simple English, although how perfect his RKO Lang. skill is, still is an Uncertified Pilot.
(有d錯 gramma, 不過因為我唔係大陸個d勁人, 所以唔可以好似佢地咁咩都 perfect gramma)

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
CardCaptor 發表於 2007-7-26 03:45 | 顯示全部樓層
連滑行路線都誦讀錯誤
個機師仲有無資格執勤?

(雖然ground都說得幾快...)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
gakei 發表於 2007-7-26 12:02 | 顯示全部樓層

咩係 RKO ?

原帖由 kmb113 於 2007-7-26 01:29 發表
這段對話是在 YOUTUBE 的一段RADIO 錄音來的

原版有兩個LINK:
1. http://www.youtube.com/watch?v=iWDEIvjwaFU (有字幕, 剪輯版)
2. http://www.youtube.com/watch?v=ob7mc8gIyrE (無字幕, 完全版)

最抵死係CA 條 ...
祺人祺事 是神奇技倆
kmb113 發表於 2007-7-26 21:06 | 顯示全部樓層
RKO 我估係指Revised Kolagian Orthography 咁解...
仲上網 search 緊...以上答案唔sure
gakei 發表於 2007-7-26 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2007-7-26 21:06 發表
RKO 我估係指Revised Kolagian Orthography 咁解...
仲上網 search 緊...以上答案唔sure

咁你都唔知 RKO 係乜, 咁你以上笑個國航機師o的乜?
祺人祺事 是神奇技倆
volvo58x 發表於 2007-7-26 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2007-7-26 21:50 發表

就算佢唔知....佢連覆atc都覆錯...mikealpha變左november...仲要唔知up d咩出黎
咁既質素真係...=,="
Love is all we need!!!
kmb113 發表於 2007-7-26 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 gakei 於 2007-7-26 21:50 發表

好明顯 知唔知 RKO 係咩根本就唔係成件事既重點...
而且依個字係出自CA個發言人把口... 我係引用佢句野同個字
而且ATC D 英文講得已經好清晰, 相信大部份版友都聽得明佢講咩...
但係個 CA pilot 竟然可以同人雞同鴨講, 點解我唔可以笑佢呢??
而你要RKO 個中文翻譯可以自己去睇返cable條新聞片...有中文字幕不用多說
而gakei哥你問咩係RKO 好明顯係問緊英文全寫係咩
而我暫時都只係搵到我答個個答案 就係 Revised Kolagian Orthography
不過依然係同一句, 唔sure
如果你仲係唔滿意要串既我都無話可說,
不過估唔到一個咁響本forum咁深資歷既人都會咁... 好失望
只好繼續做小白/cd-rom算數~!!!

gakei 發表於 2007-7-26 23:22 | 顯示全部樓層
相信你都知無線電通信會有一套標準, 呢套標準唔同一般 "閒話家常", "simple english",
如果 simple english o係無線電通信中使用無問題, 都唔駛特別發明另一套o野囉。
所以 RKO 呢, 唔知會唔會係一o的防止平時日常 "simple english" 會引起通信誤解
而特別設計出o黎, 你又唔知, 咁你又有咩理據話佢稱 "唔用 RKO 所以有誤解" 呢個
解釋有問題?

原帖由 kmb113 於 2007-7-26 23:08 發表
好明顯 知唔知 RKO 係咩根本就唔係成件事既重點...
而且依個字係出自CA個發言人把口... 我係引用佢句野同個字
而且ATC D 英文講得已經好清晰, 相信大部份版友都聽得明佢講咩...
但係個 CA pilot 竟然可以同人雞同 ...

祺人祺事 是神奇技倆
CardCaptor 發表於 2007-7-27 01:12 | 顯示全部樓層

http://www.io.com/~hmiller/lang/rko4.html

依我個人理解
RKO的目的是要免除不同的地方口音
所帶來的混亂

但事件中有無因為"口音"問題
造成機師不能理解對話意思
就留待大家想想...

不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.