hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解香港人咁鍾意係英國人面前做順民
開啟左側

點解香港人咁鍾意係英國人面前做順民

JX9097 發表於 2007-7-29 21:57 | 顯示全部樓層

M兄每次都有新搞作
但次次都係亂咁吹水
盲目地「推廣」共產主義

貪污嚴重?
香港廉潔指數一向都喺全球數一數二
廉政公署,係1974年成立
請問當年邊個係話事人?

官商勾結?
M兄有冇實際例子支持自己論點?
小弟反而搵到例子證明回歸後涉嫌官商勾結
e.g.數碼港

屠殺平民?
英國殖民地時間幾時有屠城?請M兄舉例子
反而中共喺1989年6月4日做咗件舉世震驚嘅事
相信M兄如此崇拜共產黨,定必知道呢件事啩?!
難道M兄同馬生一樣見識??

另外當年大躍進,係邊位領導人要超英趕美
搞到人人盲目鍊鋼...造成無可估計嘅損失?
1966年至1976年,呢十年,中國人又做過d乜?
(除咗攞住本紅簿仔同不斷批鬥之外)
a396 發表於 2007-7-29 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-7-29 21:07 發表

港督係三軍司令,唔叫軍法統治叫什麼?

軍法統治唔係咁叫o既. 英國人果年將呢個
漁港仔做殖民地果陣, 最初仲係由軍人看住,
但係好快由當時o既英皇委派o既 Sir Henry
Pottinger 出任第一任港督, 冇耐警察隊就成
立. 當然o係開埠初期, 好多法例仲未完全規
劃, 尤其係當時o既治安, 真係好亂, 所以當
時成立冇耐o既香港政府竟要著手草擬關於
治安o既法例, 當然成立由一支多人組成o既
警察隊確實係有必要. 的確香港果陣係宵禁
過, 不過唔係當時英軍o既決定, 而係港督頒
布授權警隊實施. 另外, 有好多傳教士o黎到
講道甚至開辦學校, 我諗唔駛軍方批准o卦?
仲有果陣時o既貨幣呢? 唔會由英軍出o卦?
真真正正o既軍法統治係o係一九四一年尾
到一九四五年果三年零八個月, 果時就真係
知味道! 軍糧, 軍幣, 連最基本o既日用品都
由軍方派o既, 咁o既話, 真係最辛苦喇!
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2007-7-29 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo58x 於 2007-7-29 21:27 發表

點解你係都唔回我架...咁無禮貌既
再一次小弟有問題...宵禁50年?代表d咩?

佢都唔回我啦, 唔爭在我呢份!
獨派交通迷同政治學人
HV7025 發表於 2007-7-29 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2007-7-29 21:57 發表
M兄每次都有新搞作
但次次都係亂咁吹水
盲目地「推廣」共產主義

貪污嚴重?
香港廉潔指數一向都喺全球數一數二
廉政公署,係1974年成立
請問當年邊個係話事人?

官商勾結?
M兄有冇實際例子支持自己論點?
小弟反而搵到 ...

廉署成立前既香港, 貪污真係幾嚴重, 呢個無得否認

但現今既中國同當年既香港, 邊個既貪污問題勁D, 我真係想有人答下
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
ericso 發表於 2007-7-29 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-7-29 21:57 發表
屠殺平民?
英國殖民地時間幾時有屠城?請M兄舉例子
反而中共喺1989年6月4日做咗件舉世震驚嘅事
相信M兄如此崇拜共產黨,定必知道呢件事啩?!
難道M兄同馬生一樣見識??

你忘記了M 哥在今年六四時說過天安門沒有學生死,
死了的全都是解放軍戰士咩?
JX9097 發表於 2007-7-29 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2007-7-29 22:10 發表

但現今既中國同當年既香港, 邊個既貪污問題勁D, 我真係想有人答下

小弟想指出
如果當年英國政府唔係想打擊貪污的話
根本就唔會成立ICAC
亦唔會令佢完全脫離政府架構
直達港督
 樓主| M 發表於 2007-7-29 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2007-7-29 22:10 發表

家陣內地都致力打擊貪污,再講,家陣國家實行一國兩制,唔可以把內地同香港相提並論。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
JX9097 發表於 2007-7-29 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ericso 於 2007-7-29 22:12 發表
你忘記了M 哥在今年六四時說過天安門沒有學生死,
死了的全都是解放軍戰士咩?

小弟竟然錯過咗呢d咁「精彩」嘅「妙論」tim...
都唔知係有幸定不幸
volvo58x 發表於 2007-7-29 22:27 | 顯示全部樓層

回復 #28 JX9097 的帖子

我都係wo~~估唔倒m兄既歷史觀如此一流
妙論!!!哈哈...算啦...我地呢度成班係佢眼中都係
港英走狗...帝國主義支持者..蔣幫間諜~~
Love is all we need!!!
3AD172004 發表於 2007-7-29 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-7-29 22:15 發表

家陣內地都致力打擊貪污,再講,家陣國家實行一國兩制,唔可以把內地同香港相提並論。

正如胡總都已經表明要肅貪、反貪腐啦,以陳良宇為例,佢貪污瀆職,挪用社保基金,攪到無論黨、全國人大代表以及上海市委書記等一切職務通通都被開除晒之餘,仲要面對法律訴訟。
主賜我異象,來委身香港!