hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你們怎樣面對會考放榜
開啟左側

你們怎樣面對會考放榜

kmb~mcw1 發表於 2007-8-6 12:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

hksf 發表於 2007-8-6 13:04 | 顯示全部樓層
或者考慮下其他升學途徑

我自己冇讀過中六中七,
不過而家一樣讀緊大學
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
chan6723 發表於 2007-8-6 14:27 | 顯示全部樓層
我自己四年前考會考的。

感覺如何?平常心吧。雖然明知自己都好大機會升倒中六,但放榜前
都作好打算,有諗過如果去到邊個分數就點做。

但當年對「其他升學途徑」(例如 IVE) 認識唔多,一直以為讀得 IVE 的
都係成績唔好的人 (希望各位 IVE 學生/舊生唔好介意)。所以只係拎左
IVE 本書仔就冇理過,諗住放左榜先算。

幸好我最後都升到中六…

另外想提提你,若果你會考只有 14/15 分 (我唔清楚今年中/英文轉制
後仲係咪咁計分),雖然實有學校收你讀中六,但其實呢個分數的學
生,中七升倒大學 (degree) 的機會的確唔高 (尤其理科),所以即使你
有 14/15 分,都不妨考慮其他升學途徑。

其實唔好諗咁多,而家距離放榜仲有兩日,你放榜當日要準備及帶備
下列物品:
身份證 (+副本 5-10 張)
會考證書 (+副本 5-10 張)
中四,中五學校成績表 (+副本 5-10 張)
課外活動/比賽獎狀 (作用不大,但有的不妨帶埋)
證件相 (至少一打)
手提電話 (之前一晚請叉足電)
現金約 $2000 (用來交學費同搭的士)
八達通 (最好入定 $100 以上,方便搭車搵學校)
筆 (用來填 form)

趁仲有時間,不如休息下,或者約下同學/朋友去玩下吧。
教導子女遠離益童
2A_DL13 發表於 2007-8-6 17:41 | 顯示全部樓層

以下幾個網頁,應該會幫到你:

香港中學會考放榜安排

有關2007年香港中學會考證書的最新改動及水平參照

中五學生升學輔導手冊

學友社學生專線網頁

不過,當學生收到成績單後,往往會非常徬徨,我建議
有需要的考生,第一件事就是求救於校內的升學及就業
輔導老師。於放榜前,校內考生亦可多留意學校網頁,
通常學校在放榜前都會把重要資料,例如何時返回學校
,於那處取成績單(如:禮堂、班房)等公佈,如果學校
沒有更新網頁,學生亦可致電學校查詢。最重要的是,
於放榜前可輕鬆一下,但建議保持足夠睡眠,以預備放
榜當日,一切特發的事故,例如即日即場面試等。

此外,亦可參考以下資料:
二○○七年中六收生程序

Your global lifestyle partner..
ATR83 發表於 2007-8-6 19:53 | 顯示全部樓層
我今年第三年考會考,係retake eng,其實只希望有lv3 or lv4,後日的結果也不會影響我下年考a-level 講番兩年前,
05年ce放榜前,我很緊張,結果得3分 一個從來無想過的分數~後來我去了現代repeat,06年ce有10分~但我不是太
開心~原因是有幾科係失了手 其實如果你的分有8-10分,可考慮重讀~但抵過8分的話就要認真考慮重讀的可能
性~對於會考放榜,你以平常心去面對便可 接到成績單後一定要冷靜,分析最適合的升學途徑~勿因為衝動而令
自己後悔 我自己也要努力去考好下年的高考
知足‧就能活得幸福
SSBT 發表於 2007-8-6 22:58 | 顯示全部樓層
小弟去年放榜,
之前果幾日都仲「唔識驚」,
去到之前果晚就真係訓唔著…
第2日仲醒咁早起左身…

我之前都係去拎左本「升學指南」睇。
話有冇幫助…都有既,
俾我知道區內邊間中學收幾多分幾多分囉…

好彩後尾順利原校升中六…

我今年都有 retake 英文 ..
唔知搞成點喇 ..
=0=
JX9097 發表於 2007-8-6 23:03 | 顯示全部樓層

小弟四年前放榜
當年都想像到自己大約分數
當然,事前亦於IVE留位

前一晚,小弟若無其事般休息
回到學校,接到成績之時
與自己預計幾乎一模一樣
所以便原校升讀中六

若果樓主分數與14分有一段距離
而深知自己不是「失手」的話
不妨將自己重新定位
入大學/升學唔一定循文法中學這條路
俗語有云:行行出狀元
世界有很多選擇,只是樓主有沒有深究/考慮而已
TL 發表於 2007-8-7 13:40 | 顯示全部樓層
hksf 發表於 2007-8-7 15:13 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2007-8-7 13:40 發表
我會考果年因為屋企發生好多不快事, 所以連學校考 MOCK 都冇讀, 結果好似得數學一科合格,
真正會考時讀左少少就去考, 所以都冇乜期望, 但係驚喜就往往響呢個時候出現......
雖然之後都係升唔到中六, 但係讀左兩年 IVE 之後就出來做野都唔差.
所以既然會考已成過去, 何必要為放榜而憂心?! 因為考得好與差都已經成為事實了!
不應將放榜看得太重, 用多些時間專注在其他方面吧!

唔洗睇放榜睇得咁重

有時候賽翁失馬 焉知非福

我當年會考得10分,之後入IVE讀年IVE 讀3 年.
畢業o既時候, cityu 同polyu都收我讀full time degree

如果當年我夾硬升中六,
而家都唔知有冇degree讀..

過幾年之後睇返會考,
根本係不外如事....
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
CK4013 發表於 2007-8-7 15:53 | 顯示全部樓層

回望五六年前,我覺得會考放榜真係無想像中咁難渡過!
六年前,我第一次考會考,本身我讀一間成績都唔係太好既學校
成班人諗住考埋個會考,正式進入失業大軍!
考到有11分,不過中英都唔合格
雖然成張野無uncle,但係偏偏中英唔合格

當年因為學校都知大家都係多數升唔到上中六
所以三月個時已經叫人報IVE
但係我決定唔去讀IVE既FD,去當時夜校重讀一年

一年後,雖然分數無乜進步,都係得13分
但係中英文終考到合格
不過我無搵過學校升中六
(理論上13分中英合格,仲有機會)
最後我考慮到,我連14分都考唔到
讀預科考ALEVEL都係死路一條
所以都入IVE讀HD
3年後,終於畢業,仲要有CREDIT
我一生人之中,第一次有張CERT唔係淨係寫合格

現在做左幾不多兩年野,轉左一次工
九月我將會重返校園,去POLYU讀過PT DEGREE
雖然唔知道可唔可以畢到業,因為真係好難
不過總算係進步下啦!

當年我屋企人放榜前後,都無問過之後我點打算
但係我發覺到,原來自己選擇要做既野
就一定唔會後悔,而且仲會好俾心機去做!

雖然現在升學途徑有咁多
夜校中六,私校中六,ive,sbi,副學士先修,外地升學等
好似求其搵一樣野讀住先應該就應該無錯
但係如果無目標去讀既話,就算IVE都好,都可以畢唔到業
所以請大家諗清楚應該要點做!
Uh jjuh myun (左右為難)