hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 高o既學歷唔可以cover到低o既學歷
開啟左側

高o既學歷唔可以cover到低o既學歷

hksf 發表於 2007-8-6 13:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我有個fd 佢會考語文科唔合格,之後佢去讀IVE.
而家佢有IVE高級文憑,去見政府工係唔承認=會考5科合格的...

政府不斷鼓勵唔同o既進修途徑,
但係高o既學歷cover唔到低o既學歷
進修黎做乜?

唔通係減低失業率?
都唔知係為難人?定係食古不化?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
CK4013 發表於 2007-8-6 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-8-6 13:17 發表

而家佢有IVE高級文憑,去見政府工係唔承認=會考5科合格的...

進修黎做乜?

唔通係減低失業率?
都唔知係為難人?定係食古不化?

其實IVE高級文憑呢個學歷真係好高嗎?
我自己兩年前已經都有張IVE高級文憑
但係亦唔見得搵工既路途上有特別既好處
見私人同政府工都係會睇會考語文科成績

我覺得o係IVE讀既專科同語文毫無關係
何況現在大學畢業生都要考多個語文試啦!
而且亦唔係只得政府對會考語文科設置標準

不過他日就算政府就真係o係講話有hd唔理中英合唔格都請
但係當佢地收到application letter既時侯
可能第一批"西"走既人已經係中英合唔格既人呢?

現在就算中英合格,有張hd,亦唔得請緊
倒不如一早講定中英唔合格既人唔會考慮仲好過啦!
Uh jjuh myun (左右為難)
 樓主| hksf 發表於 2007-8-6 18:24 | 顯示全部樓層
中英文pass, 儲唔夠5個E

就算有high dip都冇用
ac 發表於 2007-8-6 20:01 | 顯示全部樓層

d廣告話會考不是人生的一切 ,
我覺得氹人既姐 ,
你估外國咩,
會考就算不是決定一個人的一世 ,
不過都大半世啦.
AC - Alexander Chan
mc_ruby 發表於 2007-8-6 23:50 | 顯示全部樓層
High Dip / AD 其實真係唔算係d咩...
冇讀大學就乜都假...
好多僱主都唔理High Dip / AD ge result ga...
其實大家有睇招聘廣告都應該有發覺d requirements一係F5/F7一係就bachelor degree holder...
High Dip / AD唔係話冇,好少lor!!!

3ASV196 發表於 2007-8-7 07:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-8-6 13:17 發表

進修 ...

講真, CE/ AL 語文科 係最重要....

好難有之後的課程"補償"到, 就算
讀完DEGREE, 之後政府都好睇CE/AL,
如果無一定成績, 都要再考CRE,
或其他國際試先OK...

而且IVE D 課程係針對某一科目為主,
情況唔同CE/ AL, 好難直接比較高學歷
同低學歷
3ASV196.KE7270
JX9097 發表於 2007-8-7 12:24 | 顯示全部樓層

其實任何科目都可以話建基於中英文之上
中英文唔合格,真係好難說服人請/認同你

p.s.事實係咁殘酷,都冇辦法
 樓主| hksf 發表於 2007-8-7 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-8-7 12:24 發表
其實任何科目都可以話建基於中英文之上
中英文唔合格,真係好難說服人請/認同你

p.s.事實係咁殘酷,都冇辦法

就算CE語文pass, 儲埋冇5 個E,
你有HD/AD 都冇用
hkbw 發表於 2007-8-10 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 mc_ruby 於 2007-8-6 23:50 發表
High Dip / AD 其實真係唔算係d咩...
冇讀大學就乜都假...
好多僱主都唔理High Dip / AD ge result ga...
其實大家有睇招聘廣告都應該有發覺d requirements一係F5/F7一係就bachelor degree holder...
High Dip / AD ...

HD/ AD 要係一d專門一些的但低級位置先會有...

記得小弟係HR時, "阿頭"都講過, CERT係唔駛理會的, 連COPY都唔駛...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-8-10 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2007-8-7 07:31 發表

講真, CE/ AL 語文科 係最重要....

好難有之後的課程"補償"到, 就算
讀完DEGREE, 之後政府都好睇CE/AL,
如果無一定成績, 都要再考CRE,
或其他國際試先OK...

而且IVE D 課程係針對某一科目為主,
情況唔同CE/ A ...

總之, CE有英SY.B有E(SY.A --->C), 中文有E, 咁樣呢, 你有DEGREE的話,
佢就好少睇你CE/A-LEVEL的成績的了
殺雞焉用牛刀?!