hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 香港天氣十分反常
開啟左側

香港天氣十分反常

kmb~mcw1 發表於 2007-8-6 18:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

hp7629 發表於 2007-8-7 01:57 | 顯示全部樓層

回復 #1 kmb~mcw1 的帖子

Solution:  
1. However, the total sunshine hour in 07/07 (July 2007) is less than that of 07/03 (July 2003) (about 263 hrs vs. about 293 hrs.) because there is only weak high air ridge (#W257, where W means weaker) appears in South China and Northern South China Sea Area.  There is relatively less sunshine between 7/26 and 7/31, except 7/28 (when has 10.9 hrs sunshine and the hottest day in July).

2. It depends on the real route of the typhoon. (See the similar topic written by boardmate S3N280)

Source: the web page of HKO

hp7629 (Orange Line) comes back to HK
ben2004 發表於 2007-8-7 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2007-8-6 18:30 發表
如題
在上個月,只是落得76.9毫米雨量
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/pastwx/mws200707c.htm
幾乎是破左天文台有史以來的新低。
然而,7月的日照時數因為雨量少而變得好長

另外,直到現在,天文台都無發出任何熱帶氣旋警告 ...

落少o左雨就叫反常 ?
再少d係咪世界末日 ?
日照時間唔係因為雨量少而變到好長
兩者根本冇關係
可以唔落雨亦都冇陽光
亦都可以有陽光但係都落雨喎

唔打離香港唔係一件好事 ?
少d人命傷亡, 少d人死
好過d風迷日日掛住打風, 幾時打風, 幾時掛 10 號波
marioso 發表於 2007-8-7 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ben2004 於 2007-8-7 13:53 發表

唔打離香港唔係一件好事 ?
少d人命傷亡, 少d人死
好過d風迷日日掛住打風, 幾時打風, 幾時掛 10 號波

呢句就唔係好認同了
講真..香港打風有幾可係多人死傷ga?
你當而家香港仲係o係60年代?
極其量係財產而已

打下風, 總好過日日o係度乾蒸吧?
唔好話多, 一個半個都好丫
TL 發表於 2007-8-7 16:13 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2007-8-7 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2007-8-7 14:52 發表

呢句就唔係好認同了
講真..香港打風有幾可係多人死傷ga?
你當而家香港仲係o係60年代?
極其量係財產而已

打下風, 總好過日日o係度乾蒸吧?
唔好話多, 一個半個都好丫 ...

呢幾年華南都好少熱帶氣旋
如果情況持續, 實為不正常現象

對華南沿岸來說, 一年有幾次風暴係正常事
萬一呢樣野無左既話, 後果應該幾嚴重
至少雨水好可能會少左
呢幾年廣東都有旱災, 咸潮等, 我唔敢講關唔關無風打事
但肯定係因為雨水無咁多

好多時我都見到有人指摘D想打風既人
希望成日有風打既人又真係唔應該, 應該要鬧下
但完全無風打係咪好事呢?
如果係連續幾年都咁少風打既話...小弟唔見得呢樣係咩好事
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
hp7629 發表於 2007-8-8 02:25 | 顯示全部樓層

回復 #3 ben2004 的帖子

Yes, I agree with you.  Therefore, let us introduce two more definitions if sunshine and rainstorm mix or do not mix each other:

1. Neither sunshine nor rainfall (plus thunderstorm): Definitely, it is cloudy basis.
2. Both sunshine and rainfall (plus thunderstorm): This is called lati-sunshine-tude-thunderstorm.  Note that this is not included the case of shortly sunny plus t-shower which is not possible to happen in the real world in genernal.

Also, see the solution part 1, #2.

hp7629 (Orange Line) comes back to HK
ben2004 發表於 2007-8-8 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2007-8-7 17:23 發表

呢幾年華南都好少熱帶氣旋
如果情況持續, 實為不正常現象

對華南沿岸來說, 一年有幾次風暴係正常事
萬一呢樣野無左既話, 後果應該幾嚴重
至少雨水好可能會少左
呢幾年廣東都有旱災, 咸潮等, 我唔敢講關唔關無風打 ...

嗱 ...
起度我想強調o既係, 冇風打唔代表我希望西太無熱帶氣旋產生
一個風如果唔會正面吹襲香港, 一樣可以起唔同方面帶離降水
例如本身o既環流, 或者帶離o既西南季侯風
講到尾
帶離降水o既途徑唔係得熱帶氣旋一種
呢幾年雨量少係不爭o既事實
我都唔會話同冇風打完全冇關係

但係大家睇下呢兩天春天
講得出係潮濕o既日子, 已經比往年少好多
呢兩年 2, 3 月o既雨量更加係少平均值幾十毫米
可以睇得出成個降水o既情況因為某d原因已經轉o左
唔係單純少o左風打咁簡單
HV7025 發表於 2007-8-8 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2007-8-8 12:43 發表

嗱 ...
起度我想強調o既係, 冇風打唔代表我希望西太無熱帶氣旋產生
一個風如果唔會正面吹襲香港, 一樣可以起唔同方面帶離降水
例如本身o既環流, 或者帶離o既西南季侯風
講到尾
帶離降水o既途徑唔係得熱帶氣旋一種
...

呢幾年好多風暴都唔係去華南沿岸, 而係去左台灣日本, 好似已超出正常數字
華南連環流都未必有

我都話唔敢講係咪因為呢幾年少風打, 所以少雨水
但如果少風既日子持續既話, 相信雨水都會隨之減少
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
ben2004 發表於 2007-8-8 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2007-8-8 20:22 發表

呢幾年好多風暴都唔係去華南沿岸, 而係去左台灣日本, 好似已超出正常數字
華南連環流都未必有

我都話唔敢講係咪因為呢幾年少風打, 所以少雨水
但如果少風既日子持續既話, 相信雨水都會隨之減少 ...
'

睇返 05, 06 年
兩年都冇乜風打
但係雨量都高過正常值
所以無風打唔一定少落雨