hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 新聞:皇后碼頭覆核料本周有裁決
開啟左側

新聞:皇后碼頭覆核料本周有裁決

Chairman 發表於 2007-8-10 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 J702HMY 於 2007-8-10 22:59 發表

個判詞只係評價何生0係呢件事做成點,等何生落到台

乜野叫做"等何生落到台"?你講緊乜野?
要Challenge法官既判詞,唔該有證有據,而不是在無理謾罵!
238X 發表於 2007-8-10 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-8-10 23:02 發表

有什麼證據?同你唔同意見就係政府同路人?乜野道理?

如無記錯,香港 (特區) 政府曾有與中央意願不同的舉動,
M 君這時的說話好像也是反對香港政府的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2007-8-10 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-8-10 23:04 發表

乜野叫做"等何生落到台"?你講緊乜野?
要Challenge法官既判詞,唔該有證有據,而不是在無理謾罵!

4個字, 輸打羸要
3ASV196.KE7270
Chairman 發表於 2007-8-10 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2007-8-10 22:54 發表

香港係司法獨立, 請解釋點官官相衛?

請問你知唔知司法覆核係睇d咩?

三權分立, 法院都唔可能影響行政決定...

警力抬人, 本身亦係另一個問題....
而一早聲明左的....

好奇怪, 話唔聽意見, 去左討論, 話係公關,
咁意見唔同就唔同, 無得妥協的...
好了, 去法院, 輸左, 就有人話官官相衛..

究竟係政府問題, 定係有d人的問題?

算吧,3ASV196兄,意見不同本是平常事,
不過現在法院判決與某些人心水有分別,
而這些人對政府做任何事都睇唔過眼,
咪出現這些邏輯不通,近乎謾罵既反應囉!

不過這些人表面上是支持"民主"的,
若那些說話是出自我這等"親政府分子"的手筆,
一早就被這裡的資深民主板友"剷"上天花板了。
238X 發表於 2007-8-10 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-8-10 23:21 發表

若那些說話是出自我這等"親政府分子" ...

如果這次是政府敗訴,
我相信你們三個 (包括 M 兄) 多半會「潛水」。

老實說,這還是大家對失敗的看法的基本分野。
支持民主自由的,會認為對這些事應該不吐不快。
你們則覺得如大局為重,便應三緘其口。

個人認為,這個價值觀的分野某程度上造成了不少衝突。
3ASV196 發表於 2007-8-10 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-8-10 23:38 發表

如果這次是政府敗訴,

個人認為,這個價 ...

你咁估計無乜意思, 我追求係 討論的理據,
我唔理邊方面咩意見o既...

政府敗訴, 咁又點? 如果我有理據, 都會出聲...

見到其他人意見有問題, 我亦會出聲....

(其實希望閣下收返你的 假設下 對其他版友貼文的估計)

3ASV196.KE7270
teddybus 發表於 2007-8-10 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2007-8-10 23:21 發表

若那些說話是出自我這等"親政府分子" ...

講真, 連單單唔支持嘲諷死者都可以話等於支持死者生前言論
可知道有人斷章取義得好過份,
又或者,
有人可能讀得番書多, 連咁簡單既中文都搞唔清....

再引伸出黎既係,
可能有人對得呢d 外式建築多,
覺得香港地要forgo everything 地去留返個d 野,
無論個野幾阻掟都唔比郁走個野.....
teddybus 發表於 2007-8-10 23:48 | 顯示全部樓層

如果這次是政府敗訴,

個人認為,這個價 ...

你咁肯定人地會潛水?     
無證無據唔好立亂講喎....
Chairman 發表於 2007-8-10 23:52 | 顯示全部樓層

如果這次是政府敗訴,

平時做野忙,無時間上來,不代表想「潛水」。
工作為重,上italk為次,相信一般人都會咁。
你或者忘了在以前BDB年代,我一個"打"唔知幾多個,
連續幾日幾個鐘出文都係咁,有時間,我會玩「潛水」?
238X 發表於 2007-8-10 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2007-8-10 23:43 發表

我追求係 討論的理據,
我唔理邊方面咩意見o既...

人人都否認自己是看對方的立場回應。我是反對這樣的。
我不能因為你這兩句就認為你確實是在追求討論的理據 (反之亦然),
何況以事論事和有立場並沒有衝突。

我剛才所說的是否事實,由你自己去判斷吧。