hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東涌居民促私樓會所開放泳池益街坊
開啟左側

東涌居民促私樓會所開放泳池益街坊

nwfb1601 發表於 2007-8-13 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2007-8-13 21:21 發表

話時話, 東涌泳池已經拍板興建, 仲話09年落成啟用,
但到而家塊地仍然原封不動, 探土工程都冇,
政府又再一次駛出拖字訣?!

講開又講,第時東涌泳池會係邊度起?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2007-8-13 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-12 22:18 發表

我覺得呢個建議簡直係謬論
*本人家住公屋

私人屋苑的泳池, 就算要收入場費都好啦,
個度的住戶仍然係要交管理費, 而管理費亦包括左泳池的保養費
如果對外開放, 使用人數多左, 咁居民將需要支付更高的管理費
加上, 對外開放, 外人進入私人範圍, 對屋苑的保安將構成重大的壓力

咪係,第時個泳池開放0左,即係個
屋苑變0左無掩雞籠啦......

咁如果個屋苑有乜「頭暈身慶」0個
陣,個鑊由呢班人狽哂先......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
a396 發表於 2007-8-13 23:42 | 顯示全部樓層
講真, 唔好話泳池, 東涌連一間醫院都冇呀!
附近有機場啦, 萬一機場果邊出o左大件事,
o的傷者點呀? 唔通仲要等成個鐘(冇都要
半粒鐘啦)先到瑪嘉烈, 咁去得o黎佢地都
唔知仲有冇命添o架?
獨派交通迷同政治學人
JX9097 發表於 2007-8-13 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2007-8-13 23:42 發表
講真, 唔好話泳池, 東涌連一間醫院都冇呀!
附近有機場啦, 萬一機場果邊出o左大件事,
o的傷者點呀? 唔通仲要等成個鐘(冇都要
半粒鐘啦)先到瑪嘉烈, 咁去得o黎佢地都
唔知仲有冇命添o架? ...

醫院呢樣嘢就真係好離譜
雖然政府係計過數,人口不足
之不過呢d嘢可以死人ga嘛
再加埋機場咁多人出出入入
起個醫院唔使死呀
joelty 發表於 2007-8-13 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2007-8-13 22:45 發表

咪係,第時個泳池開放0左,即係個
屋苑變0左無掩雞籠啦......

咁如果個屋苑有乜「頭暈身慶」0個
陣,個鑊由呢班人狽哂先...... http://img.photobucket.com/ ...

如果外邊班人在入面有乜意外,
成班業主夾錢養人成世就有份
3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
gordon 發表於 2007-8-14 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2007-8-13 22:36 發表

講開又講,第時東涌泳池會係邊度起?

好似係纜車站旁邊, 市政大廈都會響果度, 到時連圖書館都會搬左去新市政大廈.

醫院就起響逸東邨後面, 華德中對出空地.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVW56 發表於 2007-8-14 07:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2007-8-13 21:21 發表
話時話, 東涌泳池已經拍板興建, 仲話09年落成啟用,
但到而家塊地仍然原封不動, 探土工程都冇,
政府又再一次駛出拖字訣?!

有咩咁出奇?

天水圍入伙已經15年
但係, 居民嘈左成10年, 到而家都未有一個標準泳池...

嘈左成10年, 政府而家先拍板話興建標準圖書館
但係而家塊地仲係比爛地停車場租緊......仲未開工

嘈左成7年, 都無正規醫院...
嘈左好幾年, 都未正式落實興建分區診療所

其實, 東涌已經算好幸福
因為有個機場係隔離
基本上, 東涌居民話要咩
政府都即時答應即時興建咁濟
SSBT 發表於 2007-8-14 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-14 07:48 發表

有咩咁出奇?

天水圍入伙已經15年
但係, 居民嘈左成10年, 到而家都未有一個標準泳池...

嘈左成10年, 政府而家先拍板話興建標準圖書館
但係而家塊地仲係比爛地停車場租緊......仲未開工

嘈左成7年, 都無正規醫院. ...

但係天水圍話晒都有個泳池,
再唔係既,去元朗都唔會好麻煩…

至於醫院,
唔知博愛算唔算?
去博愛都唔會好遠掛?

但係東涌真係好慘喎…
乜都冇…
最近都要出到荃葵青…

*PS. 本人家住北區 ...
=0=
AVW56 發表於 2007-8-14 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2007-8-14 17:07 發表

但係天水圍話晒都有個泳池,
再唔係既,去元朗都唔會好麻煩…

至於醫院,
唔知博愛算唔算?
去博愛都唔會好遠掛?

但係東涌真係好慘喎…
乜都冇…
最近都要出到荃葵青…

*PS. 本人家住北區 ... ...

有泳池, 不過唔係標準...
無錯, 係可以去元朗的,
咁東涌居民都一樣姐, 佢地可以去青衣的
政府曾經安排旅遊車免費接送東涌居民去青衣的泳池
起碼天水圍居民未曾享受過咁樣的待遇

博愛醫院......真係咪鬼提, 交通極了唔方便
簡直係遠到不得了, 係元朗的邊緣位置
佢岩岩擴建完, 本來話可以提供多700幾個床位
而家反口話只會增加200個
天水圍的居民, 一向都用開屯門醫院的

天水圍又何嘗唔係? 咩都要出元朗出屯門
情況唔比東涌好幾多
但係大家的注意力都好似放重於東涌...
JX9097 發表於 2007-8-14 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-8-14 20:55 發表
天水圍又何嘗唔係? 咩都要出元朗出屯門
情況唔比東涌好幾多
但係大家的注意力都好似放重於東涌...

之但係喺路程上,由天水圍去元朗/屯門
遠比東涌出葵青快

P.S.唔代表小弟覺得天水圍design冇問題