hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東涌居民促私樓會所開放泳池益街坊
開啟左側

東涌居民促私樓會所開放泳池益街坊

DM17 發表於 2007-8-14 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2007-8-13 22:45 發表

咪係,第時個泳池開放0左,即係個
屋苑變0左無掩雞籠啦......

咁如果個屋苑有乜「頭暈身慶」0個
陣,個鑊由呢班人狽哂先...... http://img.photobucket.com/ ...

講到d屋村居民毫無公類心咁
咁公眾泳池咪好危險?
史上空前最強大戰!
JX9097 發表於 2007-8-14 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2007-8-14 22:57 發表

講到d屋村居民毫無公類心咁
咁公眾泳池咪好危險?

其實最大問題就係:安全,保險各方面
邊個負責先??

而且人哋用成百萬買樓(including facilities)
依家要開放予公眾?
咁點解d人要用成百萬買私人樓?
DM17 發表於 2007-8-14 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-8-14 22:59 發表

其實最大問題就係:安全,保險各方面
邊個負責先??

而且人哋用成百萬買樓(including facilities)
依家要開放予公眾?
咁點解d人要用成百萬買私人樓?

短暫開放收埋入場費應該冇問題既

私人地方係事實,比你係人情,唔比你係道理
不過有時d野唔好去到咁盡既好..

打橫咁講,你班友比咁多錢住私人樓
點解日日同我地d窮人一齊迫巴士出街仲咁多要求?
史上空前最強大戰!
AVW56 發表於 2007-8-15 07:41 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2007-8-14 23:24 發表

短暫開放收埋入場費應該冇問題既

私人地方係事實,比你係人情,唔比你係道理
不過有時d野唔好去到咁盡既好..

打橫咁講,你班友比咁多錢住私人樓
點解日日同我地d窮人一齊迫巴士出街仲咁多要求? ...

咩叫階級呀?

有錢人可以買得起私家樓, 可以享受會所設施
冇錢呀? 住公屋囉, 梗係咁架喇

無端端開放比街外人
如果我住係東涌的私人屋苑
我一定拉大隊抗議都似!

我都係住公屋, 但係我唔同意開放私人池的做法囉
DM17 發表於 2007-8-15 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-15 07:41 發表

咩叫階級呀?

有錢人可以買得起私家樓, 可以享受會所設施
冇錢呀? 住公屋囉, 梗係咁架喇

無端端開放比街外人
如果我住係東涌的私人屋苑
我一定拉大隊抗議都似!

我都係住公屋, 但係我唔同意開放私人池的做法囉 ...

咁駛唔駛學元朝咁全港市民劃哂三個level..窮人中產有錢佬
全港大小商場一律淨係比中產有錢佬入?
但係相對有錢佬地區d公共交通要全面撤退喎
有錢佬出街?自己買車啦,同窮人一齊搭小巴巴士做乜?

上面已經講左,私人泳池唔比外人入係道理係o岩
但係駛唔駛去到咁盡先?
開放佢地個私人泳池只係一個建議
一句唔比咪得囉,講到去階級觀念咁嚴重做乜?
我亦都係住公屋,講到d公屋居民一入到去就拆左佢成幢樓咁,
比著我都嬲啦
史上空前最強大戰!
Seiko 發表於 2007-8-15 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-12 22:18 發表
私人屋苑的泳池, 就算要收入場費都好啦,
個度的住戶仍然係要交管理費, 而管理費亦包括左泳池的保養費
如果對外開放, 使用人數多左, 咁居民將需要支付更高的管理費

人多左, 入場費都收多左, 點都cover到operating cost既,
如果咁都cover唔到, 倒不如唔好起吧!

同埋使用人數多左, 泳池保養費可以轉嫁到非居民使用者,
居民要付既管理費應該會減少.
現時東涌區內私人會所泳池既非居民收費
平均係居民(會員)收費既2.5倍.
kmb~mcw1 發表於 2007-8-15 23:15 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2007-8-16 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2007-8-15 23:15 發表

我想,東涌居民非常忘記,大嶼山是有「梅窩泳池」。
因為東涌最近的泳池只有梅窩泳池。

小弟多口一說,由東涌入梅窩的時間,相信都可以到九龍東或港島東。(地圖看的垂直距離並不代表實際路程)
而且,與其入梅窩泳池,倒不如去長沙泳灘,至少可以節省入梅窩的一半時間。

AVW56 發表於 2007-8-16 21:17 | 顯示全部樓層
咁即係話,  "東涌(公屋)居民欠缺游泳場所" 的說法不成立啦

既然附近又有泳灘又有泳池, 仲駛咩要私人屋苑開放泳池?
Seiko 發表於 2007-8-16 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-8-16 21:17 發表
咁即係話,  "東涌(公屋)居民欠缺游泳場所" 的說法不成立啦

既然附近又有泳灘又有泳池, 仲駛咩要私人屋苑開放泳池?

"附近"有泳池又有泳灘既地方, 要接近半個小時車程先到,
更加唔駛旨意可以步行前往... 唔駛咁屈機掛?