hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 有關行人過路燈倒數器停用消息
開啟左側

有關行人過路燈倒數器停用消息

hkaiw 發表於 2007-8-14 21:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原文:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=223066&page=1
-----
根據上星期的《Take me Home》提及,運輸署方面指出因為之前進行調查,在設置倒數器的過路處,於倒數時仍然開始橫過馬路的比率多於沒有設置倒數器的過路處,所以便決定停用,及於9月開始陸續拆除:
http://www.takemehome.com.hk/vie ... 0E&f_pageno=006
喵...
AVW56 發表於 2007-8-14 22:03 | 顯示全部樓層
小弟同意有關部門的講法

當然, 對一D長者朋友黎講, 佢地見到剩餘秒數係幾多
佢地可以心知有數, 決定應否過路

但係, 絕大部分的市民
佢地見到剩返4秒, 10個起碼有7個會即時衝出去
咁樣, 仲衰過以前

同樣, 小弟亦反對於於行車交通燈加返倒數器
如果D司機知道仲有3秒就綠燈
大部分司機都會入晒波, 一綠燈個下就衝出去
咁樣, 對一D過唔切馬路的行人同樣構成危險
 樓主| hkaiw 發表於 2007-8-14 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-14 22:03 發表
小弟同意有關部門的講法

當然, 對一D長者朋友黎講, 佢地見到剩餘秒數係幾多
佢地可以心知有數, 決定應否過路

但係, 絕大部分的市民
佢地見到剩返4秒, 10個起碼有7個會即時衝出去
咁樣, 仲衰過以前

同樣, 小弟亦 ...

差不多的道理,雖然之前在《警訊》曾經提及過衝黃燈一樣是違法,但是差不多每一個駕駛者都會衝黃燈,甚至曾經看到有不是亮起警號及閃燈的警車衝黃燈。
喵...
arhang2001 發表於 2007-8-14 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-8-14 22:17 發表

差不多的道理,雖然之前在《警訊》曾經提及過衝黃燈一樣是違法,但是差不多每一個駕駛者都會衝黃燈,甚至曾經看到有不是亮起警號及閃燈的警車衝黃燈。 ...

但點定義衝黃先?行50km/h去到燈前1米轉黃,50km/h 一秒行14米,即係黃燈著左1/14秒,過埋又叫犯法?
1/14秒相信冇地球人會反應得切卦?

仲要掛住後面會唔會撞上黎,你可以話後車追撞一定係後車唔岩,但如果真係個個去到燈位都保持一個
"緊急制停"都唔會撞尾既行車距離,相信真係會多得大家唔少---香港各大主要街道都實塞到亞媽都唔認得。
 樓主| hkaiw 發表於 2007-8-14 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2007-8-14 23:01 發表
但點定義衝黃先?行50km/h去到燈前1米轉黃,50km/h 一秒行14米,即係黃燈著左1/14秒,過埋又叫犯法?
1/14秒相信冇地球人會反應得切卦?

仲要掛住後面會唔會撞上黎,你可以話後車追撞一定係後車唔岩,但如果真係個個去到燈位都保 ...

那樣可以看一看該節目的解釋(在第2節):
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/police_magazine/20070331.html

開頭主持便說於燈位前應該是要減慢車速。

不過,如果根據政府宣傳片提及,除非在停車後可能會引致交通意外,否則便要在轉為黃燈時停車。

喵...
arhang2001 發表於 2007-8-15 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-8-14 23:23 發表

那樣可以看一看該節目的解釋(在第2節):
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/police_magazine/20070331.html

開頭主持便說於燈位前應該是要減慢車速。

我唔反對咁做,不過實際情況又可唔可行呢?我覺得有得講下囉。
virus 發表於 2007-8-15 01:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AVW56 發表於 2007-8-15 07:44 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2007-8-15 01:02 發表

我唔反對咁做,不過實際情況又可唔可行呢?我覺得有得講下囉。

法律就係法律, 駕駛者係要遵守的

你大可以黃燈照衝的, 無人阻止你

你可以睇下差佬會唔會請你食牛...
arhang2001 發表於 2007-8-15 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-15 07:44 發表

法律就係法律, 駕駛者係要遵守的

你大可以黃燈照衝的, 無人阻止你

你可以睇下差佬會唔會請你食牛...

你咁講我只會懷疑你究竟有冇駕駛經驗。
無名 發表於 2007-8-15 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-8-14 22:17 發表

差不多的道理,雖然之前在《警訊》曾經提及過衝黃燈一樣是違法,但是差不多每一個駕駛者都會衝黃燈,甚至曾經看到有不是亮起警號及閃燈的警車衝黃燈。 ...

冇閃燈嘅警車唔只衝黃燈,衝紅燈我都見過。
有次揸車望鏡見到有架冇閃燈嘅警車喺正後面,
咁啱前面又轉黃燈,我就好乖咁停車啦,
點知佢抽頭過咗我跟手衝埋盞燈佢,
我望住佢個尾燈O咗咀,心諗:「咁都得」?