hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解有些人得罪了人還可反怒於別人?
開啟左側

點解有些人得罪了人還可反怒於別人?

FA9671 發表於 2007-8-23 19:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

得罪了人還可反怒於別人,仲話人地做乜嬲佢....
(佢係明知得罪左人)
各位有無遇到這種人?真是好乞人憎呀
238X 發表於 2007-8-23 22:24 | 顯示全部樓層
自問也是這種人。

其實很多人認為認錯是示弱的表現。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
CPY 發表於 2007-8-24 14:28 | 顯示全部樓層
U-157星之Kelvin 發表於 2007-8-25 00:07 | 顯示全部樓層

華人社會就係咁

好似前幾日,我老闆問我對所屬部門有何意見、建議需要改進
結果昨日俾個同事叫我「收皮」、「唔好對老闆亂講野」

個問題係鬧我o個位人兄上年做我個post,但佢搞到一鑊泡,又唔理,
結果咪一年後算賬,但佢唔理之餘,仲要我幫佢「執手尾」,
搞到我經常開OT,我一開OT,佢就搵佢契媽鬧我,
連唔該都無句,仲要捱鬧
barking 發表於 2007-8-25 00:17 | 顯示全部樓層

回復 #3 CPY 的帖子

在教育普及(文盲率低)的國家中, 當今中國最多無賴.
無賴者, 亦非文盲.
聽聞日本減少對華資助/貸款, 就是日本不對, 這言論是何等民族散播的?
DK704_3N133 發表於 2007-8-25 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2007-8-24 14:28 發表

例如在國際輿論憂慮中國食物安全及從大陸進口貨品的情況時,
內地的省市或省委的新聞辦公室發言人就經常譴責外地傳媒
只集中批評中國的食物及貨品質素,沒有「積極」和
「正面」的報導中國的「實際情況」和「改善工作」。

咁講真.....一個有十三憶人ge發展中國家......
食物安全比其他先進國家差係好正常
如果以先進國家標準睇一個發展中國家......
我覺得係有D唔公平......

再者....事情係睇兩面ge.....莫非全中國都冇人去做改善工作?
全中國都縱容自己?

先旨聲明:我認為中國係各方面應該再加強規管
500 發表於 2007-8-26 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2007-8-25 21:44 發表

咁講真.....一個有十三憶人ge發展中國家......
食物安全比其他先進國家差係好正常
如果以先進國家標準睇一個發展中國家......
我覺得係有D唔公平......

再者....事情係睇兩面ge.....莫非全中國都冇人去做改善工作? ...

我的睇法就同你相反。

正因為發展中的地方有大把空間發展,qc先會係最緊要的環節。[因為佢同商譽直接掛勾]

中國唔係冇人改善,而係力度同scale不足以令人信服有做過野姐……
500 發表於 2007-8-26 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2007-8-25 00:07 發表
華人社會就係咁

好似前幾日,我老闆問我對所屬部門有何意見、建議需要改進
結果昨日俾個同事叫我「收皮」、「唔好對老闆亂講野」

個問題係鬧我o個位人兄上年做我個post,但佢搞到一鑊泡,又唔理,
結果咪一年後算賬,但 ...

呢d同事邊度都有架啦,老實講……
最重要係要了解你的處境能否提供一個向佢反擊的空間……
238X 發表於 2007-8-26 13:51 | 顯示全部樓層
根據熵定律,數量越大,控制秩序需要的能量就越大。
所以中國的問題未必合理,但至少物理定律恐怕也有一定關係。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
barking 發表於 2007-8-26 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-8-26 13:51 發表
根據熵定律,數量越大,控制秩序需要的能量就越大。
所以中國的問題未必合理,但至少物理定律恐怕也有一定關係。

中國的面積是日本的25倍 (包括不可開發土地)
人口只有日本的10倍

如果把中國按人數平均割開10個小國家, 每個國家人數和日本相若(約1.2億人)
但我相信, 在十分之一個中國控制秩序需要的能量仍需很大...
在日常生活所見, 在一個限定了規模的團體之中, 控制中國人的秩序的確比較吃力
(以上的秩序並非指西歐/南美那種有組織性勞工衝突/球場衝突, 而係指發生在社會通俗的事情)