hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新 巴 車 長 拒 助 輪 椅 客 登 車
開啟左側

[問題] 新 巴 車 長 拒 助 輪 椅 客 登 車

orange 發表於 2007-8-29 16:27 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2007-8-29 16:15 發表

而且車長這樣的做法,是有可能觸犯殘疾歧視條例。一旦事主投訴,車長及公司均需負上民事責任。

首相兄,如果架車有輪椅上落設施而唔用當然有問題,但而家
係架車根本無呢類設施,請問該車長或公司又有何犯法?
益童學校,全民教育
citybus_#918 發表於 2007-8-29 16:29 | 顯示全部樓層
其實我覺得, 呢個只不過係小問題嚟

對於個乘客話新巴唔夠低地台巴士, 咁當未有低地台巴士服務既時候, 唔通嗰時既傷殘人仕搭唔到巴士咩, 況且而家政府又冇限定 970 線一定要提供低地台既巴士服務, 所以新巴根本就冇錯

至於個師傅, 佢都冇錯丫, 佢只不過係按規舉做野, 的確上車係要喺前門啵
不過, 佢開一開後門, 比個客上車, 對佢既影響根本唔大, 不過人地就唔駛咁辛苦抬張輪椅

正於我地巴士迷有時都會叫個師傅喺總站泊個靚位比我地影吓相, 或者比我留底影吓內籠咁, 通常師傅都唔會拓手"掙"架, 道理一樣咋嘛~

所以我覺得呢個只係小問題, 只要一人讓一步, 咪唔駛搞到大家咁唔開心, 個客又話咩以後唔搭呀咁囉 ( 雖然你搭同唔搭, 970 都係咁多客, 少你一個都唔緊.... )
HY671 發表於 2007-8-29 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2007-8-29 16:15 發表

而且車長這樣的做法,是有可能觸犯殘疾歧視條例。一旦事主投訴,車長及公司均需負上民事責任。

來源:香港法例487章《殘疾歧視條例》第26條第1款:

(1) 除第(2)款另有規定外,任何提供貨品、服務或設施(不論是否為此而收取 ...

搬字過紙你就叻,你有冇理解清楚當時既環境?

一眾板友都認為司機係態度有問題但原則冇錯,係你特別叻d要話人犯左歧視法例

咁你認為當時司機係咪一定要俾佢上車?萬一佢上車後部輪椅整親其他人或者整親佢自
己,咁係咪又係司機既錯?
永遠懷念MJ
da54 發表於 2007-8-29 17:04 | 顯示全部樓層

我反而想知道,新巴 33xx 及城巴 21xx (都普) 的輪椅板設在中門,
那麼如果有輪椅乘客從中門上車是否違法?

另外,新巴的回應亦沒有提及硬件、法例等局限,答覆有別於一般
「乘客需負責」的投訴,甚至要「嚴正訓示他必須主動協助乘客及
時刻以禮待客」,或者新巴內部亦覺得有關事件應酌情處理?
至於你們信不信?反正我信了
TankKingEH9697 發表於 2007-8-30 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2007-8-29 16:57 發表

搬字過紙你就叻,你有冇理解清楚當時既環境?

一眾板友都認為司機係態度有問題但原則冇錯,係你特別叻d要話人犯左歧視法例

咁你認為當時司機係咪一定要俾佢上車?萬一佢上車後部輪椅整親其他人或者整親佢自
己,咁係 ...

呢D野 真係個司機話唔到事 佢俾上係出卡善意 唔俾 我都唔會去投訴
高地台巴士唔係俾輪椅客乘搭既
我相信如果巴士司機 o係適當情況 如路面許可 有友人協助上落及o係車度睇住
司機可以call上台 叫話事人出黎睇環境 如果友人承諾會照顧佢 有關人仕係絕對會俾佢地上車
又或者o個段時間係無咩人搭 影響唔到其他乘客 司機會直情俾你上唔call台都得 當然要有人負責上落同照顧

首相兄應該無咩體會同輪椅朋友一齊搭高地台巴士
我試過幾次 連熱狗都上過
一次就因某有金線尾車係ADS 我地問司機上唔上到 佢就CALL台 有人黎睇 問左幾句 我地就托上車
又有一次 某冷熱線黎左坦克蘭 我地問上唔上到 司機就叫我地中門上 冇CALL上台 個司機重要開得幾快 同平時差唔多

但同樣搭唔到既都好多次 大前題都係要你有返咁上吓人馬 令到司機知道 有人睇住機會就大D
司機俾你上都係費事俾你投訴 既然唔俾你上都冇事 咁我點解要冒險

輪椅客亦都會體諒 寧願用一D更可取既方法 都唔好難為任何人
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2007-8-30 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-8-29 17:04 發表
我反而想知道,新巴 33xx 及城巴 21xx (都普) 的輪椅板設在中門,
那麼如果有輪椅乘客從中門上車是否違法?

另外,新巴的回應亦沒有提及硬件、法例等局限,答覆有別於一般
「乘客需負責」的投訴,甚至要「嚴正訓示他必須主動協 ...

一定有豁免 如果咁計 車廂設計咪有矛盾 有輪椅席 但中門斜板上車係違法
個乘客可以請求司機/乘客/同行友人俾$既姐
坦克王EH 9697
gn3509 發表於 2007-8-30 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2007-8-30 00:03 發表

一定有豁免 如果咁計 車廂設計咪有矛盾 有輪椅席 但中門斜板上車係違法
個乘客可以請求司機/乘客/同行友人俾$既姐

唔好話輪椅客啦,如果由落車門上車係犯法,
相信十個响紅隧口搭過巴士既九個都"犯過法"
今期流行:690是原罪
金剛 發表於 2007-8-30 01:10 | 顯示全部樓層

來源:香港法例487章《殘疾歧視條例》第26條第1款:

(1) 除第(2)款另有規定外,任何提供貨品、服務或設施(不論是否為此而收取 ...

不過佢而家投訴係車長拒助而唔係拒載bor,睇返段新聞最終係上左車,有提供到交通服務

原帖由 HY671 於 2007-8-29 16:57 發表

己,咁係咪又係司機既錯?

但係個客係上左車...佢唔係投訴車長唔比佢上車

石頭 發表於 2007-8-30 02:07 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2007-8-30 01:05 發表

唔好話輪椅客啦,如果由落車門上車係犯法,
相信十個响紅隧口搭過巴士既九個都"犯過法"

唔只紅隧,城隧90年代己實施免費轉車,情況更嚴重,

當時唔係好似而家咁有排隊的欄杆,部份路線(城隧上車不用補錢者)去到城隧司機會開埋中門,

大部份人都一窩蜂咁湧上車(包括我在內 ),咁我都犯法(城隧)lor~
TankKingEH9697 發表於 2007-8-30 04:22 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2007-8-30 02:07 發表

唔只紅隧,城隧90年代己實施免費轉車,情況更嚴重,

當時唔係好似而家咁有排隊的欄杆,部份路線(城隧上車不用補錢者)去到城隧司機會開埋中門,

大部份人都一窩蜂咁湧上車(包括我在內 ),咁我都犯法(城隧)lor~ ...

重有鐵巴 又一經典 重要只開中門
坦克王EH 9697