hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 元朗區未來
開啟左側

元朗區未來

chan6723 發表於 2007-8-30 09:39 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2007-8-30 09:24 發表
希望不要有人誤會我歧視某些屋村,只係討論一下。

其實所謂新移民集中既屋村是否指天恆、天澤、天華(或者
還有天恩)?因為天富係居屋,新移民一般應該未有能力買,
而俊宏軒就因為單位面積超大(原打算作為居屋出售),租金
超 ...

天恆天澤多內地來港新移民,天華就聽聞多南亞裔人士…

至於俊宏軒,我阿媽有同事係新移民,住俊宏軒。據我所知,
呢位同事的丈夫拿綜緩…

新移民唔一定係要拿綜緩,有部份新移民 (或來港十多年的
人士) 一樣儲到錢買居屋。粉嶺雍/昌盛苑都有唔少呢類居民。
(至少我識幾個舊同學在內地出生,現居昌盛苑)

至於天水圍南,我識人早年由荃灣搬入天瑞,唔覺得有乜問
題。只係而家天水圍北多新移民,搞到天水圍南 (例如嘉湖
山莊,甚至元朗) 都多左呢類新移民出入 (但其實上水仲多…)。

其實我覺得,天水圍之所以被稱為「悲情城市」,原因係三年
前天恆村果單滅門案…

老實講,如果我呢兩年有錢俾首期同供樓,我都會考慮買天頌
苑,不過買剩果兩座短樁樓…

教導子女遠離益童
AVW56 發表於 2007-8-30 09:59 | 顯示全部樓層

其實所謂新移民集中既屋村是否指天恆、天澤、天華(或者
還有天恩)?

可以咁講, 其實係泛指天水圍北的公屋,
即包括: 天華邨, 天恩邨, 天悅邨, 天逸邨, 天澤邨, 俊宏軒, 天恆邨 (由天華路以北至濕地公園路以南)

天恆邨同天澤邨,
新移民的數量, 相比於其他天水圍北的公屋, 係比較多的

天逸邨, 原是居屋屋苑, 前稱 "逸天苑", 後改變用途為公屋
俊宏軒, 原是私人參建居民, 後來, 政府補返差價比新世界集團
買返俊宏軒的主權, 再改變用途為公屋
兩者的新移民居民數目為數亦不少, 但比天恆天澤少

天恩邨, 原是中轉房屋, 後升格為公屋
新移民居民的多少, 小弟就唔多清楚
但係天恩係沙士之後先入伙 (過左新移民入口高峰期)
照推斷新移民居民的數目應該比較少

天悅邨, 可以咁講, 相比起以上屋邨
情況係比較好的一個

天華邨, 規模極細
主要居民係南亞人士同埋前元朗邨的居民
新移民數目反比較少

俊宏軒就因為單位面積超大(原打算作為居屋出售),租金
超貴,新移民未必負擔得起。

無錯, 俊宏軒租金之貴, 簡直係冠絕天水圍所有公屋
但係, 得罪d講句, 呢d新移民, 十居其八都係拎綜緩食政府
租金貴, 呢d拎綜緩的新移民人士根本就唔care
volvo58x 發表於 2007-8-30 21:25 | 顯示全部樓層
我覺得南北好易分....中央公園向天耀方向既兩邊...就係天水圍南
相反方向就係天水圍北...我都好少行入個邊...因為真係太雜
其實內地黎既都唔係個個都窮...暴發戶都好多落黎係住天水圍..
我識都有幾個住嘉湖山莊...
大家其實忽視左一個地方係勁多大陸既同胞既
就係嘉湖海逸酒店啦....朝朝都見倒勁多大陸人準備去參觀"金至尊"等等~
Love is all we need!!!
AVW56 發表於 2007-8-31 08:08 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo58x 於 2007-8-30 21:25 發表
大家其實忽視左一個地方係勁多大陸既同胞既
就係嘉湖海逸酒店啦....朝朝都見倒勁多大陸人準備去參觀"金至尊"等等~

哦, 無法子啦, 海逸酒店d房租咁平
個d專做零團費呀, 低團費呀個d團, 通常都係落戶於海逸

係天水圍成日都見到個兩間專接待國內團的旅行社的旅遊車係天水圍團團轉添!
kiwai 發表於 2007-8-31 09:02 | 顯示全部樓層
對於天水圍北, 我最有印象係約兩三年前, 我帶外甥到天恩邨內的公園玩,
成個公園的小朋友和他們的家長, 都係以普通話黎溝通......
AVW56 發表於 2007-8-31 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2007-8-31 09:02 發表
對於天水圍北, 我最有印象係約兩三年前, 我帶外甥到天恩邨內的公園玩,
成個公園的小朋友和他們的家長, 都係以普通話黎溝通......

識講普通話的, 呢d分分鐘係知識分子

小弟係私人補習老師
有個客住係天恆
因工作需要常去天恆
天恆d 新移民反而講客家話居多 (梅縣客家)
df9321 發表於 2007-8-31 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo58x 於 2007-8-30 21:25 發表
我覺得南北好易分....中央公園向天耀方向既兩邊...就係天水圍南
相反方向就係天水圍北...我都好少行入個邊...因為真係太雜
其實內地黎既都唔係個個都窮...暴發戶都好多落黎係住天水圍..
我識都有幾個住嘉湖山莊...
...

慧景軒就住了唔少有錢既大陸人 , 仲豪過香港人 !
無聊中......
咖喱 發表於 2007-8-31 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-31 11:12 發表

識講普通話的, 呢d分分鐘係知識分子

小弟係私人補習老師
有個客住係天恆
因工作需要常去天恆
天恆d 新移民反而講客家話居多 (梅縣客家)

據聞天恆亦都較多來自沙井o既同袍, 唔知係咪呢 ??
因為我大伯娘就係住天恆, 一去親佢度,
就會話比我地 d 親戚聽, 撞口撞面都見到 d 沙井人~

DIH 發表於 2007-8-31 21:36 | 顯示全部樓層
可惜西鐵定線只能在天耀外設站,如果好似「傳聞」「超人意思」咁在嘉湖銀座附近設站,
應該可以well-mix一下人流,現在傳媒重北輕南,財力才力重南輕北,
而且天北係比天南後幾年發展,沒有地標之一的嘉湖進駐,感覺上好似天華路就係邊界咁。
volvo58x 發表於 2007-8-31 22:42 | 顯示全部樓層

回復 #19 DIH 的帖子

不過西鐵起入去又好似隔攝左d....銀座個位入左去...
起入去都幾大工程~
Love is all we need!!!