hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 元朗區未來
開啟左側

元朗區未來

AVW56 發表於 2007-9-1 08:32 | 顯示全部樓層

原帖由 df9321 於 2007-8-31 18:59 發表

慧景軒就住了唔少有錢既大陸人 , 仲豪過香港人 !

坦白講啦

真正 "豪" 的大陸人, 就唔會去慧景軒買樓啦
因為, 慧景軒的樓價根本就炒唔起......

至於話自住wo, 就更加係少之有少......
nwfb1601 發表於 2007-9-1 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ivan129 於 2007-8-29 23:12 發表

都係....綠化空間,樓宇距離,公共空間,都係天南好過天北好多

絕對認同。

講真,天南0既屋苑四周圍都被公園包圍住,環
境同早佢少少發展0既北區同大埔差唔多咁好。

而且嘉湖 D 大廈佈局係當年0黎講真係好靚.....

只係天北0既超高密度發展同埋04 年0既倫常慘
劇先至令人對天水圍扣哂分。

利益申報:我係住西環0既。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| ivan129 發表於 2007-9-1 17:30 | 顯示全部樓層
不過柏惠的佈局極差...一字排開的屏風...破壞了該區的景觀
ckckck 發表於 2007-9-1 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 ivan129 於 2007-8-29 16:43 發表
元朗市(不包括天水圍)的消費能力其實唔差,以朗屏村為例,四周好多公屋富戶(因為大多是本地人,子女大o左,入息好o左,朗屏不久之前開賣好多人都即刻買,唔想被屋委員遲d加租同入息審查)

元朗有好多圍村,圍寸人好多都好 ...

好難得有人會明白我們天水圍南人的心情

我是住在位於天水圍南全港最多戶的居屋屋苑
住在天水圍被標簽「無文化,無知識,低收入」
以學校為例,剛上中學第一次出外參觀,
當車經屯門時老師可以這樣說「同學,大家知唔知呢到係邊到呢?」
整個就是無言,老師的那句話完全是標簽我們天水圍人

如果可以我想搬出去九龍..

yuenchiu6 發表於 2007-9-2 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2007-8-31 09:02 發表
對於天水圍北, 我最有印象係約兩三年前, 我帶外甥到天恩邨內的公園玩,
成個公園的小朋友和他們的家長, 都係以普通話黎溝通......

You should remember the days we studied in Tin Yiu, right?

Also, there is a place you guys forget, Fairview Parks. The residents living in there are very rich.
One of my classmates lived in there and her family was rich enough to support her to study in New
Zealand for more than 10 years.
J702HMY 發表於 2007-9-2 15:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-29 18:45 發表

呢一點小弟絕對同意
聽到你呢番說話, 小弟終於搵到一個知音人

大部分九龍人成日都覺得天水圍係一個 "生人勿近" 的地方
但係, 我唔同意, 因為, 天水圍係分南北兩段的
天水圍南早係九十年代初就入伙
居民大多是由 ...

冇錯!我之前去過幾次
覺得南同北好大對比!
0係南邊或者市中心果邊真係好好多!
不過想問天慈果邊點樣0既呢??

講返先,我以前係元朗居民(10幾年前)
搬出果陣3號幹線都未起好
加上果陣0係九龍搵到間大d 0既,所以先搬走左
我都好懷念大馬路

volvo58x 發表於 2007-9-2 18:07 | 顯示全部樓層

原帖由 J702HMY 於 2007-9-2 15:18 發表

冇錯!我之前去過幾次
覺得南同北好大對比!
0係南邊或者市中心果邊真係好好多!

講返先,我以前係元朗居民(10幾年前)
搬出果陣3號幹線都未起好
加上果陣0係九龍搵到間大d 0既,所以先搬 ...

天慈都係天南既一部分...不過就比天耀個堆樓新
但係天慈俾我感覺無北邊咁"生保"..入左天北就好似去
左一個唔屬於香港既地方咁...其實呢度有無板友係天北人
可以講下天北既實際情況係點...
Love is all we need!!!
AVW56 發表於 2007-9-2 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2007-9-2 15:18 發表

天水圍南係指天華路以南的地域
所以, 天慈邨係位於天水圍南

天慈邨其實規模幾細
原址整個都係 "天麗苑"
但係, 後來唔知咩原因
政府將所有buildings轉為公屋, 並命名為天慈邨
只剩下一座作為居屋, 命名為天麗苑

天慈邨呢, 有好多居民都係一d上左岸的漁民
ckckck 發表於 2007-9-2 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo58x 於 2007-9-2 18:07 發表

天慈都係天南既一部分...不過就比天耀個堆樓新
但係天慈俾我感覺無北邊咁"生保"..入左天北就好似去
左一個唔屬於香港既地方咁...其實呢度有無板友係天北人
可以講下天北既實際情況係點... ...

我是住在天南,但我在天北那邊上學( 剛好過了天華路北面)
俊宏軒食街衛生還是 ,雖然天恆那邊臭河橋上還是掛滿床單
路過的絕大部份都是新移民,但現在我沒以前般討厭那兒的人。
那兒的人家境可能不算很好,但也沒外面所說的「鬼地方」的樣子。

p.s. 分出哪些是天北的新移民很簡單!
那兒絕大多數太太年紀的都穿著新北江賣的杉,
比男性會穿著 T恤/籃球杉/無「就」底杉 + 假名牌波褲,
年青的女性會穿新北江賣的杉和緊身褲以及手中永遠會拿著手機和銀包
volvo58x 發表於 2007-9-2 23:14 | 顯示全部樓層

回復 #29 ckckck 的帖子

do u mind telling us what is your school?TKWSS?
Love is all we need!!!