hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 和諧號可能未有機會響今年行走廣九直通車! ...
開啟左側

和諧號可能未有機會響今年行走廣九直通車!

tsoikc 發表於 2007-9-2 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2007.9.2 12:44 發表

昨日先坐完廣九直通... 由廣州返香港...

坐完一肚火... $192 人仔...
我睇住錶, 追到 T823, 10 分鐘後開車...
本以為可以比CRH 返香港快 30 分鐘...

結果佢話"因故晚点"... 慢左 3x 分鐘先開車...
開左車, 又行 ...

係唔係D823才對?
我都試過一次坐KTT, 係下元停埋一邊, 比和階過左...不過我係
從香港上廣州的. ..

順便問一下點解會係$192人仔的, 唔係$190的?
好似宜家係1:1的.
用電時請注意安全!
053h4 發表於 2007-9-2 22:57 | 顯示全部樓層
 樓主| tomyipkm 發表於 2007-9-2 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 tsoikc 於 2007-9-2 19:36 發表

係唔係D823才對?
我都試過一次坐KTT, 係下元停埋一邊, 比和階過左...不過我係
從香港上廣州的. ..

順便問一下點解會係$192人仔的, 唔係$190的?
好似宜家係1:1的. ...

NO,由1/8/2007起,又改番做1元港幣對1.01人民幣,東莞站有貼通告!
不要假選舉
krausssammy 發表於 2007-9-2 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 tomyipkm 於 2007-9-2 15:15 發表

琴日中午十二點半響沙田先見到KTT,雙機的,當時仲係正點,點之又會搞到咁既?

話時話,而家廣九直通車一晚點開出的話,就預左中途會被「和諧」斃掉了!
因廣深會先確保「和諧」正點先的! ...

冇錯, 一出遲左車, 全部會Delay 晒, 所以坐廣九直通車要正點都幾難...
除非轉用 CRH 車系去香港呀...

自六提後, 我都未坐過廣九... 因為六提前(2007年 3~ 4 月時, 太多不良經歷...
估唔到六提後都係咁... 貴在廣州清關而已...
HY4099 發表於 2007-9-4 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-9-2 22:57 發表
如其話有人眼紅KTT, 不如話架KTT慢過人....

同意, Ktt 停車讓 CRH 情況時有發生, 已不是新鮮事,
不過亦聽聞國內鐵路局不滿 Ktt 車速慢, 影響整個區間列車運作,
曾揚言將 Ktt 踢落廣深慢線跑!!
kcrc 發表於 2007-9-4 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 HY4099 於 2007-9-4 13:22 發表

同意, Ktt 停車讓 CRH 情況時有發生, 已不是新鮮事,
不過亦聽聞國內鐵路局不滿 Ktt 車速慢, 影響整個區間列車運作,
曾揚言將 Ktt 踢落廣深慢線跑!!

25Z咪一樣跑得159
 樓主| tomyipkm 發表於 2007-9-4 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kcrc 於 2007-9-4 19:10 發表

25Z咪一樣跑得159

但DF11個車速較KTT穩定,響呢個暑假坐假數次廣九直通車,我發覺KTT響廣深線無端端在高速的情況下減慢下來(約120左右),慢左數分鐘後又再加快,但前面廣深給的信號係綠色的, 相反DF11則無呢個情況!所以我覺得而家KTT一日跑成三轉真係辛苦左佢,尤其第二、三轉只得半小時抖(以正點計),稍為一晚點進站,架車可能得二十分鐘左右休息又要再出發,真係難為左佢!
不要假選舉
89B 發表於 2007-9-5 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 tomyipkm 於 2007-9-4 20:57 發表

但DF11個車速較KTT穩定,響呢個暑假坐假數次廣九直通車,我發覺KTT響廣深線無端端在高速的情況下減慢下來(約120左右),慢左數分鐘後又再加快,但前面廣深給的信號係綠色的, 相反DF11則無呢個情況!所以我覺得而家KTT一日跑成 ...

過Ktt頭行 200應該無問題, 只係批川崎客車頂唔住
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
kcrc 發表於 2007-9-5 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 tomyipkm 於 2007-9-4 20:57 發表

但DF11個車速較KTT穩定,響呢個暑假坐假數次廣九直通車,我發覺KTT響廣深線無端端在高速的情況下減慢下來(約120左右),慢左數分鐘後又再加快,但前面廣深給的信號係綠色的, 相反DF11則無呢個情況!所以我覺得而家KTT一日跑成 ...

唔係係咪雙層車卡不可高速過彎, 我覺得KTT車卡過彎時特別飄,
如果計穩定性, DF11是較好的
guia 發表於 2007-9-9 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kcrc 於 2007-9-5 20:09 發表

唔係係咪雙層車卡不可高速過彎, 我覺得KTT車卡過彎時特別飄,
如果計穩定性, DF11是較好的

ktt坐過2次, 過彎十分廊, 除左架車靚d之外
真係冇咩吸引我地方