hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新機試作:宏利@新巴82 (5101)
開啟左側

新機試作:宏利@新巴82 (5101)

BL69 發表於 2007-9-5 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2007-9-5 11:34 發表

# Image Width = 1600 pixels
# Image Height = 1200 pixels

反而這些參數更值得留意:
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/50 second = 0.02000 second
# Lens F-Number/F-Stop = 40/10 = F4.00
# ISO Speed  ...
呢d setting(EXIF?)其實有咩方法睇到?
Show Blocked User - eric278
HY671 發表於 2007-9-5 11:47 | 顯示全部樓層
你地講笑還講笑,小心過左火位俾人當你諷刺人地而被停板就唔好喇。

本來呢篇文都冇乜好回,只係有人買左新機求其影左幅相拎出黎貼下,
呢d文久唔久就會有人出。

不過奇在樓主呢張試影真係求其到冇得求其,先唔講動唔動感,就連水
平、取景都無乜諗過就影,又冇乜諗過就貼出黎。

我只係想問下樓主,你貼呢幅相既用意,係只想話俾大家聽你換機,定
係想話埋俾大家聽你換左機,但攝影風格依舊?如果係既,做乜要換機?

如果係想影一幅相測試下新機,為何會係呢度影同埋咁樣影部車?你影
既時候期望得到既作品水平同你事實得出黎既又有冇出入呢?

多言了。
永遠懷念MJ
HY671 發表於 2007-9-5 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2007-9-5 11:45 發表

將有關相片存入你自己部電腦,再用你用開既執相軟件開閱,
通常有一度係用黎查返張相既exif data既。

ps 我呢,就費事為一張咁既相搞咁多野喇,不過都好多謝浪費
左自己寶貴時間查根究底既板友。
永遠懷念MJ
leslie 發表於 2007-9-5 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 5048nic 於 2007-9-5 09:55 發表
* 話時話,我住左晌該頭 17 年,影巴士影左六年,呢個位連我都唔夠首相大人黎,我應該點算好? ...

呢個位影車頭好過啦...雖然俾車阻的機會都幾高,不過如果用長鏡影到的,效果唔錯

*我以前summer都係英皇道1063做過summer job架! 果年仲記得lunch專程走去筲箕灣影#6001@2X首日航...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
edhong 發表於 2007-9-5 12:32 | 顯示全部樓層
orange 發表於 2007-9-5 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 5048nic 於 2007-9-5 09:55 發表

* 話時話,我住左晌該頭 17 年,影巴士影左六年,呢個位連我都唔夠首相大人黎,我應該點算好? ...

呢個位天陰的確幾好影,但俾車阻機會率相對亦係好高,就算
用長鏡影效果唔太好.所以多數選擇影去北角既車,車阻比率
細之餘路較闊,長鏡拍攝效果不俗

不過如果要試機,樓主所企位置背方祐民街總站已經可以試到,
架車泊好晒任你點影都得

益童學校,全民教育
307 發表於 2007-9-5 15:12 | 顯示全部樓層

佢可能想做snap-shot,
而IXUS用來做snap-shot的確係okay....

不過snap-shot唔係話snap就snap,
都要構圖、光線等等配合...

好明顯佢真係無覺得過自己(的攝影技術)有問題
只罵不建議=不負責任
ccicoltd 發表於 2007-9-5 19:02 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2007-9-5 11:45 發表

Firefox EXIF Viewer
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
hr1918 發表於 2007-9-5 21:44 | 顯示全部樓層
唔貼d特別既相邊有你地一班人係度"討論" 呀~ ;P
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
leslie 發表於 2007-9-5 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2007-9-5 21:44 發表
唔貼d特別既相邊有你地一班人係度"討論" 呀~ ;P

沒錯,唔貼大家邊有得讓大家"輕鬆一下"?

入得Ixus,為左方便jei,唔通日日著西裝帶架DSLR番工咩?
L. Chan - 我們堅持才有希望!