hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 現在睇示範單位好大限制
開啟左側

現在睇示範單位好大限制

AL_71 發表於 2007-9-5 19:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想當年(九十年代地產發展高峰時期)睇示範單位,幾乎沒有壓力(當然不包括排隊),而且連豪宅也歡迎任何人參觀。

不過到了樓市泡沬爆破後 (1998年之後),似乎睇示範單位一定會遇到一大班地產經紀在售樓處門前互相爭客,好像一班師奶在百貨公司大減價既時候互相執平貨一樣。平貨就是我們的小市民,經紀總會好nice地向你問好,之後向你推銷那揀樓盤有甚麼好處,附近環境怎樣好等等,最後總會給你一張名片及留下聯絡方法,你有空時經紀們會打電話聲稱業主的單位十分值錢,有無打算放盤.....這些電話的確是十分討厭。

現在睇示範單位並不是歡迎任何人參觀,最低層次要預約睇示範單位。近年更流行支付按金才可睇示範單位。

例如數日前筆者與家人到翔龍灣參觀示範單位,不過準備入售樓處時。門口那位工作人員問有無經紀陪同,我說沒有。結果工作人員拒絕讓我們參觀示範單位,並且要求立即離開。那位工作人員說一定要有經紀陪同才可以進入售樓處,之後我問他索取售樓書,他便隨即拿售樓書。估唔到現在睇示範單位,除了要看身份外,還要有非常高的忍耐性,在經紀不斷hard-sell下參觀示範單位。

難怪現在地產商同地產代理的關係是不可分割。
ccicoltd 發表於 2007-9-5 19:51 | 顯示全部樓層
印象中睇樓客要有經紀陪同,是地監局的要求。

另外,不知從那裏看過,假於有心買樓,應購買一張流動電話儲值卡,
以該號碼與地產聯絡,交易完成後即棄用號碼,日後便沒有煩惱。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
AVW56 發表於 2007-9-5 20:58 | 顯示全部樓層
所指的示範單位, 係指一d現樓已有業權的單位, 定係一d臨時搭建未有業權的示範單位?
jackson_bus 發表於 2007-9-5 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2007-9-5 19:26 發表
想當年(九十年代地產發展高峰時期)睇示範單位,幾乎沒有壓力(當然不包括排隊),而且連豪宅也歡迎任何人參觀。

不過到了樓市泡沬爆破後 (1998年之後),似乎睇示範單位一定會遇到一大班地產經紀在售樓處門前互相爭客,好像一 ...

現時我覺得大型屋苑新開或新一期推出
都會有大量地產經紀係門外撈客
其次重推/減價/活動助勢/記招/開現樓等等

現時同九十年代根本就無得比
現時個環境算好了

樓主講到九十年代連豪宅也歡迎任何人參觀
現時參觀豪宅或特色單位等等
最簡單係登記
麻煩少少就好似留一份銀行證明給發展商
(唔記得係唔係本票)
當客戶睇完
發展商就還返份o野俾個客
但我贊成個做法
因為現時示範單位
(我指開了現樓的示範單位)
舉個實例
有好多業主會帶佢o地朋友上示範單位到睇
但係他們當個示範單位係旅遊塔
坐晒係沙發到望風景
甚至企係到好耐睇風景
甚至霸住晒個客廳討論吹水講無聊的話題
當自己屋企咁
其他客人都無得睇
同他們說唔坐得
他們又會串一句
「唔坐得架,做乜唔貼張紙係到」
我成日都覺得阻礙一些有心的客
我聽過有客話睇唔到
於是離開
講多個例子
有時父母睇樓
幼兒幼女就無人理
走來走去叫個d幼兒幼女唔好走
轉個頭又再走
撞爛d野撞穿頭又誰人負責呢
再講多個例子
有好多示範單位就有環保露台
明明就貼了紙話唔開得
都有人照開
同他們說唔開得
他們又會串返我們
試過最串係一句
「乜唔開得架,我都唔識睇中文」
(張告示只係中文同講依返話係本地人)
講真客人無係額頭話自己會跳樓
慢一個客想跳樓
一打開露台個門就跳落去
個單位就變兇宅
真係搵鬼買個單位
所以我覺得登記同證明係保障返發展商同客人

樓主講到「翔蛇灣」
我不知該盤運作如何
但我任職某發展商的樓盤小職員
曾經實行依一招
因為我任職的樓盤
曾經搞一些免費飲食
點知吸引一班騙飲騙食團到來
睇樓就唔見他們睇
但每逢有免費飲食就必到兼弄髒地方
所以就實行依一招
一來只招呼一些真係睇樓
二來環境唔會骯髒同混亂
不過我間公司只實行免費飲食依段時間
因為有好多人都不喜歡有經紀跟
包括我自己
所以有好多發展商都可以給予無經紀客人進入
我就唔知「翔蛇灣」點解咁做
但依間發展商係「嘉價灣」做法又唔同
我同朋友去睇時
我唔喜歡經紀跟
有經紀扮野跟住我
之後入到售樓處時
個經紀就俾人趕走

小弟好似講得太多了
但依d係小弟工作上的經驗
希望可以同大家分享
P.S.:
以上所有例子純粹舉例
絕無其他用意
pochi 發表於 2007-9-5 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2007-9-5 19:51 發表
印象中睇樓客要有經紀陪同,是地監局的要求。

另外,不知從那裏看過,假於有心買樓,應購買一張流動電話儲值卡,
以該號碼與地產聯絡,交易完成後即棄用號碼,日後便沒有煩惱。 ...

煩惱?我當年幫襯個經紀在我買完後完全冇任何跟進。
nwfb1601 發表於 2007-9-5 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 pochi 於 2007-9-5 22:01 發表

咪係,當年我老豆買0左而家0既屋企之後,個
經紀就即刻 close 0左我個 file。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ccicoltd 發表於 2007-9-6 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 pochi 於 2007-9-5 22:01 發表

我家自九年前換樓 (非新盤) 後,一直有經紀打電話來問「你個單位賣唔賣」,
直至昨天仍有
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2