hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 單層巴士行64K
開啟左側

單層巴士行64K

ME23 發表於 2007-9-14 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-9-14 11:12 發表
會唔會較早期型號的亞比安(17定23型)退役,唔夠單層車用,所以比改短的41型行多幾年
當亞比安列在退役名單時,76K都好快轉雞,有亞比安都留返比64K,51用

Daimler C were used to replace the Aibion on route 76K.

As I remember, 9 Daimler C were AD4724, 25, 26, 39, 44, 68, 69, 79 & 85.
joeli16 發表於 2007-9-15 02:53 | 顯示全部樓層
再貼兩張64k九十年代初相
我覺得當年九巴改派三菱行64k係一個錯誤決定,
當時如果在分站見到三菱,係一定迫爆閘,
可惜九巴一直將錯誤延至廿一世紀。

我只係搭過一次亞比安@64k,反而搭過幾次@51,
只可以話搭亞比安係一件苦事,
佢地又高又窄既車門梯級,俾我引象好深。
3asv6 發表於 2007-9-15 03:38 | 顯示全部樓層
田心臨屋區牌,70K專用.

反而以前青欣(長宏前身)無寫臨屋區牌的?
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
lancechg 發表於 2007-9-15 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2007-9-14 00:38 發表

印象中76K係有架「Mild Seven」臭煙廣告的雞掛左牌好多年,
果個廣告同上面架DM係一模一樣的,當然呢架車有無偶然一攝
行過64K就唔知啦~

其仲一架應該係CS6380,
呢架退O左之後76K 有另一架雞雞上返呢個廣告代佢
S3N92 發表於 2007-9-15 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2007-9-15 03:38 發表
田心臨屋區牌,70K專用.

反而以前青欣(長宏前身)無寫臨屋區牌的?

你問塊地點牌?
都係就咁寫青欣
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
HR9710+KU1391 發表於 2007-9-15 11:21 | 顯示全部樓層

回復 #52 joeli16 的帖子

64K比起76K,77K須求大
76K,77K因路面環境許可,可用短牛,最後也因短牛全退要用雞
想起64k迫三零巴士真係慶 ,來一架三零,要企,等下一架,又係三零,都係企;真是寧願上冇冷氣的雞都唔想迫三零巴士
直到gs牌的龍仔出牌,情況得以改善

原帖由 lancechg 於 2007-9-15 09:52 發表

其仲一架應該係CS6380,
呢架退O左之後76K 有另一架雞雞上返呢個廣告代佢

上mild seven的雞係ck3832,係代cs6380,後來mild seven轉白色做主色
ck3832新車行102,曬命線,晚年係76k渡過
Dolphin 發表於 2007-9-15 17:29 | 顯示全部樓層

貼下 Rt.64K 雞相先.

BMW E46 320i
XF176 發表於 2007-9-16 02:13 | 顯示全部樓層
見討論得咁熱鬧,卒之係櫃底搵番d 17年前影既相同大家分享
拍攝日期 1990年 5月 12日 大埔墟火車站
坐亞比安坐得最多時係佢地行 51 果時, 因為有個同學住錦田,
放假經常入去玩,印象最深刻係好嘈, 嘈到同隔離講野都聽唔到
好在九巴重保留左一架,好想聽番佢地既引擎聲,好懷念

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
Dennis34 + 5

查看全部評分

ej4474 發表於 2007-9-16 02:22 | 顯示全部樓層
真係有點掛住火箭個導航位添!
FU5381 發表於 2007-9-16 06:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2007-9-14 00:33 發表

當日U廠根本無DM...如果他提時見到有香煙廣告巴士行64K.
我估會唔會是他將G記錯係DM.

當年我只係一個小學生,
資訊無依家咁發達,
所以小弟吾識分別部小多是來自哪間廠,

我都係坐過DM行64K一次,
車頭的導航位令我印象深刻,
所以我一定唔會記錯