hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 你覺得以下相機品牌既相質如何, 有何特色? ...
開啟左側

你覺得以下相機品牌既相質如何, 有何特色?

Vincent 發表於 2007-9-11 12:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

-Canon
-Casio
-Fujifilm
-Leica
-Nikon
-Olymplus
-Panasonic
-Pentax
-Ricoh
-Samsung
-Sony
NEO_962 發表於 2007-9-11 17:44 | 顯示全部樓層
多口問句: 係計DC定係D-SLR?
兩者好唔同
 樓主| Vincent 發表於 2007-9-11 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2007-9-11 17:44 發表
多口問句: 係計DC定係D-SLR?
兩者好唔同

兩樣都講下啦.
NEO_962 發表於 2007-9-11 22:44 | 顯示全部樓層

今日就講住D-SLR先啦, 主流既都係N同C, 冷D既就有Sony同Pentax, 黑馬有OM
Nikon
鏡頭方面既強項主要係焦點入面sharp到界手, 顏色都算係鮮艷果邊. 但係焦外成像就有d馬虎
機身方面除左D40系列以外既機身都係交足功課, 大部分鏡頭對焦都好準下, 對焦唔準既有AF 70-200/ 2.8D ED, 即係小黑3, 不過Lens Mount既關係光圈最大都只係F1.2, 現行鏡頭係1.4
Canon
鏡頭方面真係同佢既價值成正比, 平民鏡同L鏡既差距可以好大, 焦點同焦外既成像都幾有水準, Sharp同色水方面就一支支啦...
機身就係明焗你買1仔既, 400D同40D都有Out-Focus既問題 5D...相信好多人都知咩事  1仔, 聽講都係咁上下既野  成色有D灰灰地, 但係Noise就真係好低
Fuji
機身直出jpeg都好靚色水同低noise, 只限6.0MP, 係就係慢架啦
OM
鏡頭價格貴左d, 難搵, 又少選擇, 不過每一支都係好評
高NOISE但係成色絕對有得同Fuji比, 除塵好見效, 可惜VF太細同埋太耐冇高階機出過
其他果d機冇乜接觸過, 唔係幾方便評論
dennishek 發表於 2007-9-12 00:22 | 顯示全部樓層
咁Prosumer級呢?
邊個品牌好d呢
guia 發表於 2007-9-12 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2007-9-11 22:44 發表
今日就講住D-SLR先啦, 主流既都係N同C, 冷D既就有Sony同Pentax, 黑馬有OM
Nikon
鏡頭方面既強項主要係焦點入面sharp到界手, 顏色都算係鮮艷果邊. 但係焦外成像就有d馬虎
機身方面除左D40系列以外既機身都係交足功課, ...

玩DSLR都係揀番大路野CANON, NIKON好
賣番出去同買2手都易D
AVD1 發表於 2007-9-12 17:58 | 顯示全部樓層

我自己就用 Casio and Panasonic 機仔
所以我覺得如下

Casio - 薄 , 輕 , 像素高 , Best Shot 多
但係質數就就差 D (無論係 影相 同埋 LCD) ~

自己有用 Casio Exilim Zoom EXZ-750

Panasonic - 28mm 廣角鏡 , Mega OIS 防震
質數尚可 - 但係 LCD 大 D 更好
我自己個部 Panasonic 機係 DC 仔 , 所以就輕身, 高像素

自己又有部 Panasonic Lumix FX-100
LJ7006 = MF5119 = AVD1
a396 發表於 2007-9-12 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2007-9-11 22:44 發表

5D...相信好多人都知咩事

甩反光鏡嘛, 唉... 估都估唔到真係有
件咁o既事, 不過唔會影響到我升級o既.

希望 C 記快o的攪番好佢啦, 除o左對焦.
獨派交通迷同政治學人
NEO_962 發表於 2007-9-12 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 dennishek 於 2007-9-12 00:22 發表
咁Prosumer級呢?
邊個品牌好d呢

睇下點玩
高階少少既長Zoom既咪Fuji Film, 最大問題係有嚴重既紫邊同冇真正防震
唔Mind高noise既就Panasonic, Mega OIS係幾見效
低階D既都係Fuji Film, 要電動Zoom同反應快既就得返S5IS, USM對焦算係咁上下貨仔
Wide既...淨返唔多
Panasonic既LX系列幾好   Ricoh既GX系列D Noise就...如果唔係既話係一個好好既選擇
最衰Canon既S80冇左後續機
中焦...既我諗得返G7同G9有得諗, Nikon既P5XXX有D失望

其實我幾中意以前Nikon CP5千同8千系既Prosumer, 果陣黎講真係好強
stephen413 發表於 2007-9-15 01:54 | 顯示全部樓層

Nikon
機身方面除左D40系列以外既機身都係交足功課, ...

"1仔" d色灰都要睇下咩機啦....舊1仔行Color Matrix系統....default的色已經係淡,
方便後製.....幾乎只等於e+ Picture Style系統內的Neutral相片風格咁淡...

似乎你仲停留響Color Matrix年代..
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5