hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 寫維基
開啟左側

寫維基

AL_71 發表於 2007-9-14 18:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相信大家也聽過維基百科(Wikipedia)網上百科全書。維基百科開始於2001年,至2007年9月1日,英語維基百科已有超過200萬個條目,超過1億6000萬次編輯(160,951,019次編輯),註冊用戶超過522萬個。它最重要的功能,便是任何人均可以新增或修改任何條目,實現了Web 2.0講求互動的精神。

只要您想到的東西(例如食物、新聞、甚至卡通的soundtrack),基本上可以在維基百科察閱,不愧是一個超巨型的資料庫,因此現今搜索資料做專題研習/功課時,只需安在家中,便可搜索不少有用的資料。有一點更重要的是,就是發生突發新聞/重要事件時,條目更新的速度更勝於普通媒體。

筆者早已在2005年11月參與編寫維基百科條目,初期發現到Wikipedia的確是十分自由,隨便可以上載自己拍攝的圖片,不過後期卻被管理員說Wiki不是圖片庫,大多圖片被刪除了,筆者對維基百科感到有點兒失望。(難怪本港只有不是足100人寫維基了)
之後參與編寫維基百科條目,已經是今年會考完畢後的時候了。在短短的數個月,筆者翻譯了數條條目(包括CNBC,緊急出口,熱帶雨林餐廳及Shakey's Pizza),此外也上載了不少相片及摘寫不少與香港相關的條目。

但從另一個角度看,維基百科在本港的知明度不足。縱使筆者認為搜索資料的人數應該較多,但真真正正參與編寫維基百科條目的人數少得驚人,願意把自己拍攝的圖片上載的Wikipedia更寥寥可數了。估計維基百科也有不少交通迷,不過他們並不是「活躍」那一批,大多本港交通的圖片質素真是....
全書。維基百科開始於2001年,至2007年9月1日,英語維基百科已有超過200萬個條目,超過1億6000萬次編輯(160,951,019次編輯),註冊用戶超過522萬個。它最重要的功能,便是任何人均可以新增或修改任何條目,實現了Web 2.0講求互動的精神。

只要您想到的東西(例如食物、新聞、甚至卡通的soundtrack),基本上可以在維基百科察閱,不愧是一個超巨型的資料庫,因此現今搜索資料做專題研習/功課時,只需安在家中,便可搜索不少有用的資料。有一點更重要的是,就是發生突發新聞/重要事件時,條目更新的速度更勝於普通媒體。

筆者早已在2005年11月參與編寫維基百科條目,初期發現到Wikipedia的確是十分自由,隨便可以上載自己拍攝的圖片,不過後期卻被管理員說Wiki不是圖片庫,大多圖片被刪除了,筆者對維基百科感到有點兒失望。(難怪本港只有不是足100人寫維基了)

之後參與編寫維基百科條目,已經是今年會考完畢後的時候了。在短短的數個月,筆者翻譯了數條條目(包括CNBC,緊急出口,熱帶雨林餐廳及Shakey's Pizza),此外也上載了不少相片及摘寫不少與香港相關的條目。

但從另一個角度看,維基百科在本港的知明度不足。縱使筆者認為搜索資料的人數應該較多,但真真正正參與編寫維基百科條目的人數少得驚人,願意把自己拍攝的圖片上載的Wikipedia更寥寥可數了。估計維基百科也有不少交通迷,不過他們並不是「活躍」那一批,大多本港交通的圖片質素真是....

不明白為何這裡交通迷沒有把自己拍攝的圖片上載的Wikipedia?
是版權問題??還是其他原因

238X 發表於 2007-9-14 21:48 | 顯示全部樓層
不明白為何這裡交通迷沒有把自己拍攝的圖片上載的Wikipedia?
是版權問題??還是其他原因

你去英文版睇下,其實係有好多,
而且幾乎全部都係本站某站友的手筆
──仲要張張都有簽名!

正題:
其實香港維基社群唔算細,
但有兩個原因令到你有少人參與的感覺。

首先係唔夠時間。係香港 OT 真係家常便飯,
返到屋企已經無乜力氣再做寫維基呢 D 咁費神既工作。
而家好多活躍分子都係學生。

第二係中文參考資料不足。你可能覺得 D 人懶搵...
sorry,我平時得閒無事做都會去圖書館睇下
有無咩資料有幫助,但好多時要搵到合適既書籍
去佐證真係唔容易。

至於你話唔可以隨意上載圖片既問題,
維基基金會已經開左 wiki commons 去俾 D 放 (有用)
圖既人專用,你可以上載試試。百科全書確實唔需要太多圖。
另外,你講果位管理員,係咪來自北京、網名七個字、
成日被人話濫權果個?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
500 發表於 2007-9-15 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-9-14 21:48 發表

你去英文版睇下,其實係有好多,
而且幾乎全部都係本站某站友的手筆
──仲要張張都有簽名!

正題:
其實香港維基社群唔算細,
但有兩個原因令到你有少人參與的感覺。

首先係唔夠時間。係香港 OT 真係家常便飯,
返到屋 ...

就引證方面,中文果邊的問題係要求set得太高……

要quote source本身唔係問題,但有部份野極難找到料係只有用某d 合法但不為"版權支持者"接受的channel先get到而又唔出得街的話,我就覺得冇癮啦。

另外,管理員係未經大家同意之下黎亂改野都係問題,如果咁係ok 的話,咁每個條目就唔洗有"討論"的分頁……

時間方面當然係問題啦……
香港人打工OT係多過食飯(至少我每日都係邊食邊做 + 朝9晚7 Orz),遲下D學生出到社會就明……

果個管理人當然係有問題啦……最起碼我唔buy佢的唯我獨專式[唔聽人意見?預左啦]管理方式……
宜家講緊兩岸四地的人走埋一堆wor,話冇地域優越心態的人是欺騙人ge……

cky 發表於 2007-9-15 16:01 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-9-15 11:27 發表

就引證方面,中文果邊的問題係要求set得太高……

要quote source本身唔係問題,但有部份野極難找到料係只有用某d 合法但不為"版權支持者"接受的channel先get到而又唔出得街的話,我就覺得冇癮啦。

另外,管理員係未經大 ...

幾同意 500 兄所講
維基雖豐富, 但係山頭主義很強
不少自恃資歷深的, 操控著運作方針
對新手有時又諸多挑剔, 都是令人卻步的一個原因

而且, 有幾個很喜歡隨便的提刪除提請
大陸, 台灣, 香港都有代表人物
這樣的心態, 有時會令人對撰寫新題目的意慾大減
500 發表於 2007-9-16 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2007-9-15 16:01 發表

幾同意 500 兄所講
維基雖豐富, 但係山頭主義很強
不少自恃資歷深的, 操控著運作方針
對新手有時又諸多挑剔, 都是令人卻步的一個原因

而且, 有幾個很喜歡隨便的提刪除提請
大陸, 台灣, 香港都有代表人物
這樣的心 ...

呢個正係小弟唔會將好野公開上果度的原因。
[你口頭問我有關ge野我可以簡易地答你,not in wiki where source is WAY MORE important]
其他語系都可能有呢個現像,但中文版的情況好似係特別嚴重的……

你睇中文版有最少成四個version就知個suitation幾咁嚴峻啦……
另外,我對果度的posting system的煩雜感到厭惡……(可能我用慣o左討論區的貼文方式啦)
238X 發表於 2007-9-16 01:09 | 顯示全部樓層
我又唔覺得搵料咁難。
拿起身邊本《史記》或者係圖書館搵到資料一般都過到骨。
其實本書你俾到 ISBN 好多時都無乜問題。
始終可供查證唔代表正確。

*   *   *

大家不妨比較下中文同英文維基 D 討論,
有時班中文人講起野上來真係唔似文明人。

真係唔明點解中文人咁鍾意內耗。

*   *   *

當然, 500 兄果種反應我不敢苟同。
就算自己無乜點實行,我都信我可以克服呢 D 障礙。
對我而言,忙同懶始終係自己貢獻唔多既主因。

238X 發表於 2007-9-16 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-9-15 11:27 發表

果個管理人當然係有問題啦……
最起碼我唔buy佢的唯我獨專式[唔聽人意見?預左啦]管理方式……
宜家講緊兩岸四地的人走埋一堆wor,
話冇地域優越心態的人是欺騙人ge……

我無覺得點。一來上有政策下有對策,
二來大陸人性格一向係咁。

問心,佢講少做多,我係尊敬佢既,
但基於「維基精神」,我都唔怕佢囉。
500 發表於 2007-9-16 04:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-9-16 01:09 發表
我又唔覺得搵料咁難。
拿起身邊本《史記》或者係圖書館搵到資料一般都過到骨。
其實本書你俾到 ISBN 好多時都無乜問題。
始終可供查證唔代表正確。

好多時我用ge野係冇isbn(當然係出得街,只係唔會廣泛公開果隻)的……
難道我要滿足果班source lover而要pay extra effort?我就做唔到啦……

另外,講一些衰到連佢都冇document既情況就更加會觸動著果班唔知頭知路,過份熱心的外地人之大條神經……
[曾經衰過幾wok架啦……]

有熱心係好事,只係當佢地係deep in passion之下會容易行過火位而不自知姐……

我選擇唔公開係認為係有關人士對"guideline"的走箋位jar得唔清唔楚。
logic係:定界唔夠clear = 叫人無所適從→無法follow→離開

管理人同一般人之間的channel始終都係停留係有問題→全delete,follow up全無,d人根本唔會buy呢味野……

500 發表於 2007-9-16 05:00 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-9-16 01:24 發表

我無覺得點。一來上有政策下有對策,
二來大陸人性格一向係咁。

一個多地合作的project的參與者keep住呢個mindset,行到宜家都仲叫做work的可算係奇蹟一個……
[要求人人有些少圓滑都唔係太過份姐……"為容者大"就係比呢d過硬性格殺死的]
238X 發表於 2007-9-16 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-9-16 04:53 發表

管理人同一般人之間的channel始終都係停留係有問題→全delete,
follow up全無,d人根本唔會buy呢味野……

有時見到 D 人既所謂訴求,都好難怪管理員唔 follow up...
呢個世界實在太多偽裝術高明既搞事份子。