hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 32B、32M 重組建議
開啟左側

32B、32M 重組建議

32 發表於 2007-9-15 05:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

32B、32M 重組建議

由於32B 客量不佳,為節省資源,固建議取消,
32M 並未發揮最佳效能和循環線的作用,建議更改總站及修改部份路段

32B 荃灣西站象山 (循環線) – 取消

32M 葵芳地鐵站 -象山 (循環線) – 更改為 象山 – 葵芳地鐵站 (循環線)

32M 象山 – 葵芳地鐵站 (循環線)

象山巴士總站、象山東路、象山西路、和宜合交匯處、
三棟屋路、二陂圳路、石圍角路、蕙荃路、廟崗街、城門道、
青山公路、國瑞路、昌榮路迴旋處、葵涌道、葵富路、興芳路、
葵褔路、德士古道、沙咀道、大河道、大河道天橋、荃錦交匯處、
惠荃路、石圍角路、二坡圳路、三楝屋路、和宜合交匯處、
象山西路、象山東路、象山巴士總站

服務時間:05:40 – 23:40
班次:10 - 12 分鐘一班

全程收費:空調:$ 3.7,非空調:$ 2.9
(現在收費過高,重組後,九巴可節省資源,32M 的收費應下調至較合理水平)

分段收費:空調:$ 3.2,非空調:$ 2.7
(大窩口工廠大廈開始,補償原 32B 乘客的車費)

派車:四正一蛇,兩輛空調巴士、三輛非空調巴士

樓主| 32 發表於 2007-9-15 05:15 | 顯示全部樓層
巴士站位:

01 象山巴士總站
02 三棟屋村
03 海霸村
04 石圍角石葵樓
05 石圍角石荷樓
06 惠荃體育館
07 大窩口地鐵站
08 國瑞路河背村
09 國瑞路公園
10 昌榮路迴旋處
11 葵俊苑
12 新葵興花園
13 新都會廣場
14 葵福路晉升工業大廈
15 大窩口工廠大廈
16 寶石大廈
17 戴麟趾夫人診所
18 荃灣地鐵站
19 石圍角石蓮樓
20 石圍角石菊樓
21 東普陀
22 三棟屋村
23 象山巴士總站

ps:超過字數上限,所以分開兩貼

阿偉 發表於 2007-9-15 05:45 | 顯示全部樓層
運輸署好似勸巴士公司不能在象山興建巴士總站
 樓主| 32 發表於 2007-9-15 05:51 | 顯示全部樓層

原帖由 阿偉 於 2007-9-15 05:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
運輸署好似勸巴士公司不能在象山興建巴士總站

事隔多年,象山已經唔存在山泥傾瀉的危險,運輸署應該會批準

238X 發表於 2007-9-15 10:29 | 顯示全部樓層
呢個改法相當有創意。

但和記行返石圍角就比以前兜好多,
祈德尊上石圍角同樣要行出大河道上車
(返轉頭就更加唔駛講)。

反建議 [由本人計劃根據現有經營情況作出調整]
32B 分兩期改動:
1. 改為 K32,由九鐵接辦,全線單層,全日 15 分鐘一班
2. K32 總站拉入灣景,配合 30 重組計劃後, 34 毋需再入荃灣西站。

32M 根據情況同 36M 合併,
各做兩個方向既葵芳←→象山循環線,
全程 $3.5 (拉勻行車里數會比現時 32M 少),
象山經梨木樹往葵芳分段 $3.2 (逆時針果條以象山為總站)
(如果真係做到咁,開密 D 梗要架喇...)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sq285 發表於 2007-9-15 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-9-15 10:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
象山經梨木樹往葵芳分段 $3.2 (逆時針果條以象山為總站)

問題:現時32M同36M乘客量分別太大,會出現東段超負荷而西段會吉車遊街。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| 32 發表於 2007-9-15 15:47 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-9-15 10:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
呢個改法相當有創意。

但和記行返石圍角就比以前兜好多,
祈德尊上石圍角同樣要行出大河道上車
(返轉頭就更加唔駛講)。

無辦法,要改就兼顧唔到咁多,兜總好過無車搭,
本來我想改唔行國瑞路,不過驚反對聲音太大,所以都係維持現狀

西站果邊,都係一樣,兼顧唔到,兜入去太遠,亦會嚇走葵芳客,
要去唯一方法搭 $4.7 的 43X,回程..一個人都係搭 43X ,兩個人以上就搭的士較化算
 樓主| 32 發表於 2007-9-15 16:14 | 顯示全部樓層
反建議 [由本人計劃根據現有經營情況作出調整]
32B 分兩期改動:
1. 改為 K32,由九鐵接辦,全線單層,全日 15 分鐘一班
2. K32 總站拉入灣景,配合 30 重組計劃後, 34 毋需再入荃灣西站。

九鐵肯固然好,不過我睇好難成事,
尤其 30、32B 兩線已經看到客量並不理想,
佢真係要有蝕的心理準備,除非佢為插旗不適一切。

32M 、36M 呢個行法會增加資源,但並不討好,
而且梨木樹居民必定反對;若想梨木樹區議員讚成,
我覺得所有提議只有跟客量較少的 36A 重組才有機會落實,
包括 32、36A 合併或 32M、36A 合併。
307 發表於 2007-9-16 07:35 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2007-9-15 16:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
32M 、36M 呢個行法會增加資源,但並不討好,
而且梨木樹居民必定反對;若想梨木樹區議員讚成,
我覺得所有提議只有跟客量較少的 36A 重組才有機會落實,
包括 32、36A 合併或 32M、36A 合併。

恕小弟對荃灣東北區唔熟,
可唔可以解釋下點解32M同36A可以合併到呢?
呢兩條如果合併的話,
又會唔會意味著32同新的36A的服務範圍會重疊得好緊要?

如果32M要重組的話,
其實可唔可以將32M在象山開出後,
改為向上山行,
去到個大迴旋處再經梨木樹一帶落山
唔知咁樣可唔可以幫到36M之餘,
又可以俾32M執返多少少客呢?
只罵不建議=不負責任
238X 發表於 2007-9-16 10:16 | 顯示全部樓層

原帖由 307 於 2007-9-16 07:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果32M要重組的話,
其實可唔可以將32M在象山開出後,
改為向上山行,
去到個大迴旋處再經梨木樹一帶落山
唔知咁樣可唔可以幫到36M之餘,
又可以俾32M執返多少少客呢?

梨木樹人企係總站就上到超密既 36M,
我諗 32M 行出面都唔會執到咩人...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知