hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) NA 車牌經已派街
開啟左側

NA 車牌經已派街

DD2113 發表於 2007-9-22 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV403 於 2007-9-22 03:01 發表
前日起屯門公路,
見到有部上果幾代既E-Class Benz用NA 2XXX牌

今日在荔枝角見到此新牌舊車....
點解咁快可以出到二千幾?
反對所有專利巴士全空調化!
tsoikc 發表於 2007-9-22 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 andeon 於 2007.9.22 11:18 發表

如果增加一個字母 (如AAA),會唔會同「自訂車牌」撞呢?

應該唔會, 因為運輸署應該有DATABASE,  如果見到有撞的話
應該唔會出那些牌出來的. 我覺得用完ZZ後最有可能係AAA, AAB禁出~

(只係個人胡亂猜測的, 有錯勿插.)
用電時請注意安全!
sereniti 發表於 2007-9-23 01:17 | 顯示全部樓層
如果 1234 AA
又可以再玩 2,30年
中國結束一黨專政,香港全面普選。
3asv6 發表於 2007-9-23 20:07 | 顯示全部樓層

今日終於見到NA牌,係一部現役款奧迪TT.
NA8XX...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
Porcelain 發表於 2007-9-23 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2007-9-23 20:07 發表
今日終於見到NA牌,係一部現役款奧迪TT.
NA8XX...

我尋日係九龍城都見到架TT係NA 8XX,應該係同一架車
AD264 發表於 2007-9-25 15:26 | 顯示全部樓層
日後香港車牌制度可否仿傚英國車牌制度 ?
mckhgc 發表於 2007-9-27 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 yeung_miriam 於 2007-9-21 19:21 發表
其實假設大約1年派一個「字母」車牌,大約10年左右便會派到Z字頭,咁之後會點算呢?

應該係兩年多D派一個

我記得LA大約03年3、4月,MA大約05年7、8月,NA則07年9月。N打後,仲有十個字母,連同新鮮出爐既N,如果保持兩年一字頭的話,應該仲有約廿二年用。至於之後會點,咁水晶球既問題,有邊個答到你呢?我反而想知道「巴基斯坦航空」同「美少女戰士」字頭會唔會出,會出的話又有冇人要

L字頭LC係唔派,但反而仲「耐用」過M字頭,未知是否同當時適逢沙士,經濟惡劣,少左車出牌有關?

另問:而家出牌點解快過以前咁多?例如B字幾乎用足成個七十年代,C-E都各用左起碼三年,F開始就差唔多兩年就用完

mckhgc 發表於 2007-9-27 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2007-9-21 22:55 發表

都唔會太難, 例如:

1) 重發 AA 字頭
2) 增加一個字母如 "AAA 1234"

3) "港A‧00001"   

我認為可見既將來,香港既車牌唔可能有中文字
否則又會被指「歧視」不懂中文的外國人或「高級」華人云云
(題外話:不懂當地日常生活語言而引至生活、就業、就學等有所不便=歧視,此等邏輯全世界除了香港,絕無僅有)
virus 發表於 2007-9-27 02:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 1005 發表於 2007-9-27 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2007-9-27 00:36 發表

應該係兩年多D派一個

我記得LA大約03年3、4月,MA大約05年7、8月,NA則07年9月
其實L字頭LC係唔派,但反而仲「耐用」過M字頭,未知是否同當時適逢沙士,經濟惡劣,少左車出牌有關?

另問:而家出牌點解快過以前咁多?例如B字幾乎用 ...

用B字牌 0個陣應該唔係用電腦抽
每個數字都會用盡
(以上純由B牌巴士中推測)

或者以小網車隊列表一頁作解釋啦
http://ioo5.net/list.php?lang=eng&f=0&p=144

睇到D車牌係一抽一抽 0既
跟出牌日期係相對的
當然啦
有部份車牌應該係特別抽起 0既

但而家 0既車牌
據屋企人講係電腦抽 0既
例如而家係NA500 - NA2499
所以有陣時會發覺
點解NA23XX出牌日期會比NA19XX更早呢?
就係咁 0既原因
就算六合彩搞珠都唔係號碼順序搞出啦
快樂有時,唯有Timely