hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 求救… 換電腦後舊果隻HD開唔返… 話要格式化… ...
開啟左側

求救… 換電腦後舊果隻HD開唔返… 話要格式化…

brian 發表於 2007-9-28 03:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

救命…
我剛買了部新腦,我將舊果個HD一安裝入新腦中,
舊HD係IDE,買o左個ADAPTER 轉O左做sata,即係新腦行兩個HD…
點知入到WINDOWS 想CLICK入舊HD果陣,
原先個C DRIVE入到去USER果度話唔可以存取,
原先個D DRIVE(我個HD係分割o左做兩part的)直情話要格式化!!
我之前用windows係加o左pw的,有影響嗎?會搞到要格式化咁大鑊?
之後我就咁用舊HD開機,LOAD LOAD o下出藍畫面error…
我之後將部舊腦拎o左去整,佢話整唔到,但係我又唔幫佢買部新,
佢俾返我果陣又拆晒我D線,返屋企想試都冇得試…
而家一試就搞成咁… 會唔會係佢整"古"我?

我有幾年o既o野o係入面… 咁樣無晒真係好慘ga…

tomchen 發表於 2007-9-28 04:33 | 顯示全部樓層
加 pw 有冇對 file 做加密?但成隻都讀唔到就唔似係呢個問題。
你依家似乎都係要用 recovery software 黎嘗試救返舊 HD o既資料囉。
換電腦前,Backup o左先嘛...
 樓主| brian 發表於 2007-9-28 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2007-9-28 04:33 發表
加 pw 有冇對 file 做加密?但成隻都讀唔到就唔似係呢個問題。
你依家似乎都係要用 recovery software 黎嘗試救返舊 HD o既資料囉。
換電腦前,Backup o左先嘛... ...

之前部腦係開唔到機… 所以先換新機…
想back up都唔得…

我用了EasyRecovery,
之前話原先個C DRIVE入到去USER果度話唔可以存取呢個問題已解決,
COPY 返 D files 去新 hd~

舊果個HD本來係80GB的,
不過﹐入到WINDOWS、我的電腦,佢話原本個C drive 有31GB…(這個正常,冇問題)
而原本 D drive 差唔多的 50GB「消失」了!!按內容睇個容量係「0」,一按入去佢就話要要格式化!

試過想重裝舊HD個windows,發現o係set up果陣,個HD 總共都係得三十幾GB,
唔計c drive果30GB,另外果邊 (d drive,但佢話係不明) 剩返 3GB…
另外果四十幾GB冇o左…

我所有的相、video、文件都放o係呢度…
「消失了」… 剩返開唔到的 3GB… 仲要係入到windows開唔到、要求格式化…
點算…

部舊腦壞O左之後我拎過去D屋村電腦舖整,
但因為佢CHECK機後開天殺價而唔幫襯佢… 會唔會係佢"LOCK" o左我個HD??

另外問︰
唔知點解O係入下角小時鐘則邊多o左個平時插手指果陣「安全地移除硬體」個iicon,
入去睇係移除部機個HD… 點解會咁?

謝謝~

Seiko 發表於 2007-9-28 18:54 | 顯示全部樓層

其實會唔會係個adapter出事?
有冇在用IDE的電腦試過開返個舊HDD?
 樓主| brian 發表於 2007-9-28 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2007-9-28 18:54 發表

個adapter試過駁另一個IDE HD冇事,不過果個HD冇分割磁碟…

我搵o下有冇fd仲係用緊IDE HD o既,拎去試試…

樓主| brian 發表於 2007-9-29 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2007-9-28 18:54 發表

o係另一部電腦試過﹐都係開唔到…
直情成個 driver 話要格式化…

Seiko 發表於 2007-9-29 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2007-9-29 20:33 發表

o係另一部電腦試過﹐都係開唔到…
直情成個 driver 話要格式化…

出現"強制格式化"問題,
主要係個hdd有physical damage, 係時候壞死,
試下用"磁碟檢查工具"和"磁碟重組工具"再check多次D drive,
如果真係有損壞, 咁就要有心理準備會冇晒D drive內既資料...

而C drive方面, 如果你之前係用XP既話,
存取唔到user資料夾係正常的, 因為呢個係XP既安全性設定,
只有用返舊HDD 開機入返windows先至開到.
 樓主| brian 發表於 2007-9-29 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2007-9-29 22:01 發表

主要係個hdd有physical damage, 係時候壞死,
試下用"磁碟檢查工具"和"磁碟重組工具"再check多次D drive,
如果真係有損壞, 咁就要有心理準備會冇晒D drive內既資料...

而C drive方面, 如果你 ...

D DRIVE 係直情乜都做唔到,檢查、重組都入唔到…

500 發表於 2007-9-30 03:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2007-9-29 22:01 發表

而C drive方面, 如果你 ...

fat 死都可以出呢句……
500 發表於 2007-9-30 03:41 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2007-9-28 12:10 發表

之前部腦係開唔到機… 所以先換新機…
想back up都唔得…

我用了EasyRecovery,
之前話原先個C DRIVE入到去USER果度話唔可以存取呢個問題已解決,
COPY 返 D files 去新 hd~

舊果個HD本來係80GB的,
不過﹐入到WINDOWS、 ...

唔好怪我講野直。

你今次有d野係做錯晒……

正如tomechen兄所指,backup係極度重要的事情,唔做咪waste your time law……

另外,live cd係呢d時候會係你的好幫手。[gparted + clonezilla對呢d case都幾有用]

最笨ge係你比屋村class的修理人度搞……