hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 葉太話... 推銷23條係集體決定...... 卸責! ...
返回列表 發新帖
開啟左側

葉太話... 推銷23條係集體決定...... 卸責!

cong 發表於 2007-10-6 00:07 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2007-10-6 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2007-10-6 00:07 發表

如果你覺得絕大部分政府決策都由局長一個人自把自為,
咁咪合乎常理囉

(閣下認為的) 常理在像葉太這樣的主事者和
當時那樣受北京影響的政治環境裏,
究竟能夠產生多大效用?

其實由始至終很簡單:
葉太的言論沒有增強對她有疑慮的人的信心。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
chai 發表於 2007-10-6 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-10-5 14:39 發表

不如說說,為何盛智文和史泰祖會支持葉太而非陳太?
陳太及葉太都有找盛智文支持,為何他選擇葉太?
史泰祖更是泛民中人(你不會不承認吧?),為何他選擇葉太而非陳太?
現在牌面看,葉太的支持者,不是比陳太更跨階層嗎?

那又為何民建聯或土共也說自已是跨階層﹐裝著很多黨員或不同階層所支持﹐
但選舉中得票率卻非大多數?

這代表了什麼?或許這說是部份人口中的『選民不成熟....』
*天下雖安 忘戰必危*
238X 發表於 2007-10-7 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2007-10-6 23:49 發表

那又為何民建聯或土共也說自已是跨階層﹐裝著很多黨員或不同階層所支持﹐
但選舉中得票率卻非大多數?

這代表了什麼?或許這說是部份人口中的『選民不成熟....』 ...

咁就算係佢地係個個階層都有支持者
而數量不及閣下所屬陣營的支持者,佢地句 statement 都無錯喎...

對我而言,現時土共的支持率咁高,確實反映選民不成熟。

無人話泛民好,只不過對好多人而言,土共更差。
呢樣野,唔係各位支持土共既站友話唔認同就可以否定。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| monkey_bsw 發表於 2007-10-7 02:00 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2007-10-5 22:39 發表

咁佢當年辭職為左乜?被炒嗎?
23 條係咪「集體決定」呢? 冇人會相信葉太一個人可以話晒事,如果你覺得係既我都冇野好講...
負責任亦都唔係要咁將 d 野攬晒上身... ...

你都仲係未明我講咩...

1) 我當佢真係集體決定, 葉劉都一定唔可以甩身, 唔該佢唔好講到自己好似 "被逼要推行23條立法"咁.
2) 我冇講過 葉劉 要一個人攬晒上身, 我只係唔覺得佢可以推晒落其他人身上. 特別係如果佢當年同樣支持23條倉促立法.
3) 佢當年 "負責"辭職, 同佢今時今日既卸責係冇關係
 樓主| monkey_bsw 發表於 2007-10-7 02:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-10-5 14:39 發表

史泰祖更是泛民中人(你不會不承認吧?),為何他選擇葉太而非陳太?

只想糾正你一個概念...

現在牌面看,葉太站台的支持者,不是比陳太更跨階層嗎?

至於陳太的支持者較跨階層?還是葉太的較跨階層?
問問基層市民,特別是的士司機和麥當勞侍應,他們應該可以告訴你答案。

丫,當然,葉太有一層是陳太無法相比的,就是阿爺那些甚麼政協、人大階層吧。
orange 發表於 2007-10-7 03:52 | 顯示全部樓層

所謂一子錯滿盤皆落索,當年葉太推銷手法教人實在印象難忘,
四年後今日洗底當無件事發生,倒不如叫梁錦松做番財政司司長,
或者程介南參加今次補選,甚至叫朱培慶繼續做廣播處長,唔使花
錢請新處長

陳太葉太無錯兩個都有缺點,兩個都有出色地方,但不見得一個無
目標無承擔既人做議員會為港島區選民爭取到甚麼東西,當然在那
一個地方做甚麼角色都係由劇本決定,兩位女仕各自囉住一份劇本,
邊個劇本最得人心咪就自動成為8個月命既議員
益童學校,全民教育
Cantona 發表於 2007-10-7 12:44 | 顯示全部樓層

只以個別人士的轉軑行為作判斷,不足為憑
我認為陳太葉太那一個較具「跨階層」,應看看民調結果,以至12月2日的投票結果擺了!
 樓主| monkey_bsw 發表於 2007-10-7 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-10-5 14:48 發表
仲有,新機場事件中,陳太有無錯?

漏唑... 新機場, 多年來係世界第一機場, 你覺得陳太有冇功勞???

定係功勞全部都係董建華/曾蔭權/機管局, 開幕果壇野就陳太錯晒?