hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 我早3日係大埔某7仔增值100,個店員唔收我500,要我比現錢 ...
開啟左側

我早3日係大埔某7仔增值100,個店員唔收我500,要我比現錢

HR9710+KU1391 發表於 2007-10-9 09:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我早3日係大埔某7仔增值100,個店員唔收我500,要我比現錢

佢最衰同我增左值先,我比500佢找,有冇攪錯,佢話我張500紙照不到水印,d紙質摸就冇問題,唔收500,我話係提款機攞出來,佢係都要我比現錢
如我身上冇現金,都唔知點去揾100比7仔

好彩我有100現金 ,我當時只有4張20紙,2張10蚊紙,一次比曬佢,跟住攪到我要再去提款,我好似攪到成身冇曬錢,得張500點用 ?後來我去隔離投注站買現金劵,才打散500紙,投注站一照都知係真
最衰我趕時間,否則我企硬  

CPY 發表於 2007-10-9 11:07 | 顯示全部樓層
gn3509 發表於 2007-10-9 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2007-10-9 11:07 發表
有D舖頭會係收銀機或櫥窗玻璃張貼通告講明唔收大牛同金牛。

同埋任何舖頭(包括七仔)係有權唔收懷疑有問題既鈔票,
以避免舖頭蒙受損失。有無同你增值先唔係問題既重點,
問題既重點係佢唔肯收就係唔肯收。咁無辦法O架,只 ...

你明唔明樓主想講乜?
個重點係如果未增值,樓主可以選擇去第二間舖頭度再增值
但增左值,樓主點都要比左錢先
今期流行:690是原罪
CPY 發表於 2007-10-9 12:04 | 顯示全部樓層

樓主| HR9710+KU1391 發表於 2007-10-9 12:07 | 顯示全部樓層
CPY 兄及 gn3509兄
感謝2位的回復

最衰係7仔職員同我增左值,要取消增值金額又唔得,如我身上冇現金,都唔知點去揾100比7仔 ,我真係好想投訴, 攪到我找雲成身的散紙,冇錢用,但諗落,個7仔職員驚收到假錢先冇port
如果唔肯收張大牛,我可以去其他地方增值

同時,我唔明點解馬會會照到張銀紙係真,7仔就照唔到
當我唔好彩,上來貼文傾下
da54 發表於 2007-10-9 13:11 | 顯示全部樓層
我曾經聽過有七仔職員話內部有指引,
一定要先收錢,先可以幫八達通增值。

我諗呢點係唯一的問題。
至於你們信不信?反正我信了
admin07 發表於 2007-10-9 13:28 | 顯示全部樓層

用錯A/C貼文,取消
板務文章
dennislokawai 發表於 2007-10-9 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-10-9 12:07 PM 發表
CPY 兄及 gn3509兄
感謝2位的回復

最衰係7仔職員同我增左值,要取消增值金額又唔得,如我身上冇現金,都唔知點去揾100比7仔 ,我真係好想投訴, 攪到我找雲成身的散紙,冇錢用,但諗落,個7仔職員驚收到假錢先冇port
...

照計佢增值咗都可以取消番架喎...
因為我試過去七仔增值$50
點知佢錯誤地入咗$100都可以取消到。

好明顯係個職員做野既程序錯咗,
佢好彩係你地散紙晌身啫,
唔係揹鑊果個點都係個職員。

P.S. 建議樓主刪除「丁」字邊個果詞語
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| HR9710+KU1391 發表於 2007-10-9 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 admin07 於 2007-10-9 13:28 發表
用錯A/C貼文,取消

5年前,我試過係OK增值,我話50,比100佢找,佢同我入100,OK職員話冇得取消,唔找錢比我
今次我趕時間,唔得閒同佢嘈,否則佢就聽..........

係咪我太林善/好人,唔識據理力爭

RE: DENNISLOKAWAI, 用"有冇攪錯"代替左該詞語

dennislokawai 發表於 2007-10-9 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-10-9 01:34 PM 發表

5年前,我試過係OK增值,我話50,比100佢找,佢同我入100,OK職員話冇得取消,唔找錢比我
今次我趕時間,唔得閒同佢嘈,否則佢就聽..........

係咪我太林善/好人,唔識據理力爭

RE: DENNISLOKAWAI, 用"有冇攪錯"代替左 ...

我只係覺得,
佢地做錯既野無理由要個客承受,
俾著係我就一定同佢嘈到底。
youtube.com/c/dennislokawai