hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 新加坡航空SQ16 : 新加坡(SIN)---> 舊金山(SFO) 豪華商 ...
開啟左側

[飛行報告] 新加坡航空SQ16 : 新加坡(SIN)---> 舊金山(SFO) 豪華商務艙之旅

volvo_chan 發表於 2007-10-22 11:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人乘坐過多次新加坡航空後,今次終於有機會一試新加坡航空的商務客位,
是次特意選坐新加坡航空新引進的B777-300ER,新航B777-300ER裝有現時
全球最寬闊的商務客位,座位闊度達30吋, 座距51吋,於2007年更被Skytrax
獲選為全球最佳商務客位。乘客乘坐新航新商務客位,絕對是豪華舒適的享受!

航班資料:

日期:2007年9月21日
航班編號:SQ16
機型:B777-312ER
飛機編號:9V-SWH
起飛地點:新加坡樟宜國際機場 (SIN)
中途經停:首爾仁川國際機場 (ICN)
目的地:舊金山國際機場 (SFO)
新加坡起飛時間:0915
到達首爾時間:1640
首爾起飛時間:1750
到達舊金山時間:1240
全程飛行時間:18小時25分

航程簡介:
本人乘坐的航班上座率都不錯,商務艙兩個航程上座率極好, Y-class平均亦有90%滿。
乘客方面,可能SQ16太早起飛關係,乘客絕大部份是新加坡, 南韓, 美國藉乘客,SQ16
較少轉機客乘坐。

現在去相:

旅程的開始,在樟宜機場Check-in

取得SQ16 Boarding Pass,坐15A位

進入新航在樟宜機場的Lounge

商務艙Lounge內部

有自助早餐,碗雞粥幾好食

Lounge面積比想象中細

早上Lounge已經好多人

上機啦,今次主角9V-SWH,大家已經在SFO見過面

新航B777-312ER正面照

Singapore Airlines B747-412 (9V-SPA)

Indian Airlines A320

FedEx MD-11F (N613FE)

香港華民航空A300F4-605R (B-LDG)

Garuda Indonesia A330-300 (PK-GPC)

新加坡空軍Boeing KC-135R Stratotanker (751)

Air China B767-200ER (B-2556)

斯里蘭卡航空A330-200 (4R-ALB)

澳洲航空A330-300 (VH-QPB)

新加坡貨運航空B747-412F/SCD (9V-SFK)

起飛啦,B773ER副引擎動力強大,強而有力!

我的15A座位,闊度完全及得上頭等座位

上機先來一杯蘋果汁

新航B777-300ER新商務艙內部

為1-2-1排列,全機設42張商務客位

全新設計的AVOD搖控器

可以透過USB在AVOD上進行文書處理

座椅調較掣 + 搖控器

商務艙新AVOD設有USB插口,可以好方便在空中辦工

新航全新Kris World system

15.4吋AVOD,睇緊套電影「十分愛」

跟住睇另一套電影「雙子神偷」,開場鏡頭竟然是風景極優美的成昆鐵路

下文接Part2

至于你信不信,我反正信了
 樓主| volvo_chan 發表於 2007-10-22 11:28 | 顯示全部樓層
跟住睇睇新航SQ B777-300ER後半段經濟艙

SQ的B773ER經濟艙同樣設有AVOD

新航全新經濟客位闊度19吋, 座距則32吋

10.6吋特大螢幕

前半段經濟艙,座椅色彩配搭感覺好warm

SQ16 SIN - ICN段有不錯的上座率

番黎準備開餐

SQ16(SIN – ICN – SFO)全程為乘客提供早午晚三餐

先來一杯熱朱古力

接著是SQ商務艙例牌菜,沙嗲,味道一流

跟住前菜

主菜是薯蓉+雞

餐後甜品,有芝士有雪糕,正呀

食完Lunch,去洗手間,個washroom做得好靚

好鐘意呢種洗手盆設計

SIN - ICN段睇完兩套電影,食完Lunch,很快就進入空域南韓

世界上動力最強的發動機,GE90-115B

見到南韓的陸地啦!

航機差不多降落SQ16中途站首爾仁川國際機場(ICN)

仁川國際機場附近

見到仁川國際機場客運大樓

降落後,見到大韓航空的B777-200ER (HL7733)

EK的B777-300ER (A6-EBO)

見番我最愛的SQ,9V-SVH從溫哥華飛抵首爾

SQ在仁川國際機場的Lounge

仁川國際機場的侯機室

仁川國際機場真係好靚

周圍影飛機,首先是大韓航空B747-4B5 (HL7498)

大韓航空A330-323X (HL7709)

泰國國際航空B777-300 (HS-TKB)

接下Part3

樓主| volvo_chan 發表於 2007-10-22 11:32 | 顯示全部樓層
在Gate 39再次登上SQ16航班直飛往舊金山

見番主角,9V-SWH

上餐中,原來SQ在首爾是用大韓空膳

滑行中,見到MU的A330-300 (B-6129)

離開首爾仁川國際機場,12月我會坐OZ再黎

又繼續影,SQ B777-300ER商務艙內的廚房

跟住又黎開餐,呢餐是晚餐,頭盤又有沙嗲

前菜有蝦,味道非常好,大韓航膳質素不錯

主菜是雞肉冬菇麵

餐後甜品,香蕉+藍草莓雪糕

食飽飽,睡覺啦

新航的全新商務位可以變成180度平的床,幾好訓

B777-300ER的燈光效果好舒服

睡覺前,接收了我在機上訂購的新加坡航空A380

睡醒後,影商務艙前小半段

頭等座位,設有23吋特大螢幕

新航773ER頭等座位闊35吋,座距達71吋

跟住食SQ16最後一餐---早餐,頭盤有麵包

Fruit Yoghurt

主菜有腸仔, 煮蛋, 烤蕃茄, 薯仔

在10668m高空上

差不多飛到美國本土了

差不多橫越完太平洋

經過18小時的飛行,終於飛到美國本土

加州北部的山脈

到達舊金山上空

見過金門橋

舊金山海灣

舊金山屋侖(Oakland)機場(OAK)

奇怪的地形

降落舊金山國際機場 (SFO)

美國聯合航空B757-200 (N539UA)

德國漢莎航空 B747-400 (D-ABVN)

行到Gate,要落機啦,有D唔捨得,因為程機實在太正!

最後show一張砌好後的新航1:200A380

接著Part4,乘後感想

樓主| volvo_chan 發表於 2007-10-22 11:33 | 顯示全部樓層

乘坐後感:
是次是本人第一次坐新加坡航空的商務客位,呢程機給我留下許多美好的印象。
我自己而家坐過新加坡航空的次數已經超越國泰,呢幾個月來都坐過唔少次SQ。

首先講講我對新航在樟宜國際機場的Lounge感覺,老實說,我對新航商務艙Lounge頗為失望,:smile_39:
對比QR/CX的Lounge,新航Lounge明顯地不及CX/QR咁豪華咁大,面積細,人多的時候空氣不太流通,
對比QR在多哈那個Lounge,SQ比佢差好多,希望日後新航除了改善機艙服務和硬件外,希望能夠改善埋個Lounge。

航程中各位服務商務客位的Cabin Crew的都十分好,各位都非常專業,好多謝你們在航程中為我提供那麼熱情優良的服務,
新航招牌Singapore Girl果然個個都訓練有素,令到我呢程機全程都坐得好開心。

至於飛機餐質素,其實都不錯。航程中的商務艙飛機餐十分豐富,味道亦很好,不過整體質素還是QR的商務艙飛機餐較好!:smile_44:

SQ B777-300ER全機三艙等只有278座,頭等艙設8座,商務艙設42座,經濟艙設228座。
新航的商務艙座位極闊,完全是有頭等艙級數,甚至超越部份航空公司的頭等艙,新航在機艙硬件方面真是落足重本,
新商務客艙完全是當代機艙座椅的代表作,這樣是國泰航空B777-300ER遠遠比不上的。

經過本人這次SQ16新商務客艙航程體驗中,SQ的新客艙座椅產品絕對是成功之作,心受大眾喜愛。雖然機票比較貴,
不過從中得到這樣極優良的服務質素,絕對是值回票價,新航我一路以來真係無揀錯你,新航---我永遠都支持你!:smile_38:

如果下年儲夠錢,我一定會坐一單新航A380的頭等套艙由新加坡去倫敦,感受一下新航現時最豪華的客位。
不過可惜的是,坐SQ頭等套艙不能用miles upgrade,如果想坐,非要出真金白銀不可。
因為咁打亂左之前個計劃,搞到而家仲有成70,000 miles未用,我要在下年年底前要清晒SQ miles,因為夠三年啦。:smile_42:

是次SQ16飛行報告完畢,多謝大家觀賞!
AVD1 發表於 2007-10-22 17:36 | 顯示全部樓層
我想問下而家 CX o既 74A 係唔係用左 AVOD (經濟 / Business Classaa) ?

因我覺 CX o既 74A / 777-300ER 都同 SQ 有 D 似樣 (經濟) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
shunhei75 發表於 2007-10-23 00:51 | 顯示全部樓層
呢程的確 好爽 我反而想睇下 oz 777 同埋 service!

大韓空膳 係全世界最好既 飛機餐供應商 雖然 唔及 漢莎 或者 其他 公司 大 但係 係icn飛出街既 飛機餐 真係唔錯 (惡晒航空 除外)
CO1151@73Y>CO99@772ER>
 樓主| volvo_chan 發表於 2007-10-25 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-10-22 17:36 發表
我想問下而家 CX o既 74A 係唔係用左 AVOD (經濟 / Business Classaa) ?

因我覺 CX o既 74A / 777-300ER 都同 SQ 有 D 似樣 (經濟) ~

總之凡係CX 新的經濟/商務/頭等艙,均會設AVOD

我覺得大家差好遠,CX新經濟位用獨立式靠背座椅,SQ就用傳統靠背座椅。
CX新經濟位個AVOD有9吋,SQ就有10.6吋。

Overall來說,我認為SQ的新經濟位較好,但CX的都不錯,各有各取向。