hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 271 九龍站
開啟左側

[問題] 271 九龍站

HG6729 發表於 2007-10-23 17:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

點解每年都話271九龍站都失敗?
除左TD唔畀加車之外 係唔係大埔區議員反對呢?
其實整完路唔駛遷返廣東道
到底TD 議員 九巴搬返上去呢?
THX
Mandy+263M=HG6729
virus 發表於 2007-10-23 19:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3AD110 發表於 2007-10-24 19:49 | 顯示全部樓層
其實而加271擺街都幾阻其他車
一定將271擺上九龍站/佐匯
返大埔經廣東道

一係就將271擺去麼地道新總站
但就經唔到廣東道(學234X要行遠左搭)
林莉每日專車.3AD110
fatpear 發表於 2007-10-24 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD110 於 2007-10-24 19:49 發表
其實而加271擺街都幾阻其他車
一定將271擺上九龍站/佐匯
返大埔經廣東道

一係就將271擺去麼地道新總站
但就經唔到廣東道(學234X要行遠左搭)

基本上271都好少時間會同時有3部車同時停o係廣東道
繁忙時間甚至即走
有幾阻街呢?
而家271班次有時都唔太準
如果再搬過去九龍站
傍晚時間o固一帶咁塞車
271又無得加車
脫班情況一定會嚴重得多
咁YMCA同打後的客點上車???

另外如果271搬去麼地道做總站
對而家廣東道班客係要行遠幾條街
要知道234x原本總站同現時半島酒店個站只係爭一條街喳
而且234x總站上車的人原本就唔多
但比234x密得多的271好多時過左廣東道已經可以坐滿窗口位
如果要呢咁大班客行遠咁多先有車搭
唔俾人投訴先奇
df9321 發表於 2007-10-24 20:37 | 顯示全部樓層
如果雙層巴士夠高行到港威出廣東道條路 , 271 D 車響海運入去 ,
沿住條大直路去到港威果頭搵個位俾 271 做總站都唔錯 ...
無聊中......
virus 發表於 2007-10-24 21:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATR83 發表於 2007-10-24 21:43 | 顯示全部樓層

原帖由 virus 於 2007-10-24 09:08 PM 發表

271係繁時 (無論早上定夜晚都好)係廣東道開出班次的密度
好多時都係受制於返到總站車輛數目的多寡
多過三架車係總站,就算拖卡都要照走
(其實個位停兩架車已經好盡,三架 ...

從另一角度去睇,既然你都話其他車係不合法地泊在總站,警方何不去勸下/警告o個d司機?
因為自私而令塞車問題無法解決,一日我們想快d回家都要等好耐

知足‧就能活得幸福
fatpear 發表於 2007-10-24 22:41 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

的確271現時班次唔準某程度係因為廣東道總站唔可以放太多車
但其實你所講的中途起載特車而家都有
只不過唔係定時有
而家有時太耐無車番,一次過番幾部時
都會踢咁D車去中途站起載
但呢D情況出現係因為塞車/碌車
就算271搬去九龍站都唔見得呢D問題就會解決令271班次更穩定

再講271以前搬去九龍站時係有加1部車的
之後搬番去廣東道先CUT番
當年特別係下午繁時班次亦的確係非常唔準
你都識講原本廣東道轉出梳士巴利道已經塞
仲要加埋九龍站至廣東道一段再塞多兩塞
班次點會準左??
除非要271改行九龍公園徑
但咁改對現有乘客來講亦係不便遠大於方便

至於話271客量比當年差
無錯尖沙咀線開左後271客量係有減少
但幅度唔係大
現時下午同傍晚繁時返大埔就算唔頂閘大部份班次都要企
如果搬去九龍站又唔加車又更加易因為塞車而影響班次
頂閘點會唔更加易?

exspeed 發表於 2007-10-25 00:58 | 顯示全部樓層
delete............

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
virus 發表於 2007-10-25 01:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽