hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南港島線就黎起la!!!!!!
開啟左側

南港島線就黎起la!!!!!!

guia 發表於 2007-10-28 08:28 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2007-10-27 21:45 發表

好明顯係東段有黃竹坑村咁大塊地皮俾地鐵發展所以優先 ...

有人話西段經CYBERPORT 並設站係利益輸送嘛!
所以唔起住WO
hk_ayu 發表於 2007-10-28 10:23 | 顯示全部樓層
睇報紙話MTR/政府想唔經灣仔、利東係為左盡快通車...

世界上有邊d人可以冇遠見成咁

香港好似越黎越追求大陸個種好大喜功,
搞一樣野係為show off、為起而起

唔希望南港島線係西鐵翻版

青春的故事  是淫賤  是殘酷
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2007-10-28 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 thomash 於 2007-10-27 14:01 發表
以純amusement park作為客源還是太勉強了,
還是不要建OCP比較合乎效益

唔起OCP? 南鐵摺得LA, 最主要GE客源就係OCP, 市民仲要個個星期日塞住入去呀.....諗清楚先好唔好....

原帖由 sunnykam 於 2007-10-27 14:45 發表
起埋西段有乜問題? 因為沿線唔夠人口?定冇地俾地鐵起樓?地鐵話通常唔起住0個d都會不了了知...例如西港島線都拖左20年...東涌西都應該冇乜希望, 只希望南港島線西段不會成為小西灣站嘅翻版...

因為西段仲要接住西港島線, 嗰邊都未穩定你就起呢樣起嗰樣? 到時大學站人流點都未知, 而且學你講, 人口都唔係夠, 香港仔一個站唔夠玩成條線, 睇定D東段都係穩陣D...

原帖由 hk_ayu 於 2007-10-27 16:50發表
南港島線西段起唔起田灣站??
橫掂都穿過田灣區中間地底

同埋如果南港島線西段華富站可以配合華富邨重建仲好,
咁車站就可以設在華富邨內,
保證龐大客源

南港島線唔經灣仔真係死路一條
而跑馬地因現時缺乏便捷的公共交通,
跑馬地站可以減少跑馬地居民對私家車的依賴,
仲有跑馬地馬場的賽馬日客源保證
同埋南港島線西段最好同東段玩直通運轉,否則有邊個肯由香港仔去銅鑼灣或以東轉2次車

田灣有幾多人? 得登為你一粒米咁細嘅地方, 將條線屈上去, 再屈番落黎? 而且起都只會起喺山腳, 唔會起喺山頂, 香港仔同田灣仲近過利東去海怡, 行都到la, 仲要為你整個站?!

同埋如果南港島線西段華富站可以配合華富邨重建仲好,
咁車站就可以設在華富邨內,
保證龐大客源?

等華富重建完, 西段要幾耐先起到呀? 石排灣都搞左3年幾la, 等重建完咪2020都未起得成......

南港島線唔經灣仔真係死路一條
而跑馬地因現時缺乏便捷的公共交通,
跑馬地站可以減少跑馬地居民對私家車的依賴,
仲有跑馬地馬場的賽馬日客源保證

呢個我都認同, 不過"唔經灣仔真係死路一條"就唔一定, 你知唔知點解要起灣仔站呀, 係分擔金鐘8個月台嘅負荷, 唔係為左整而整。不過唔經HAV真係好大問題, 用多幾千萬, 多左成個星期三夜馬嗰D客wor, 起左HAV? 101R同102R真係凍過水lu......HAV閒閒地都有五六千人, 分分鐘仲多過WCH, 實在唔應該唔起...>.<"

同埋南港島線西段最好同東段玩直通運轉,
否則有邊個肯由香港仔去銅鑼灣或以東轉2次車

唔好唔記得仲有條72頂住, 起左之後香隧冇咁塞, 出CWB唔會太耐
700萬人裏, 我選擇了你。
hk_ayu 發表於 2007-10-28 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 2007-10-28 11:12 發表

田灣有幾多人? 得登為你一粒米咁細嘅地方, 將條線屈上去, 再屈番落黎? 而且起都只會起喺山腳, 唔會起喺山頂, 香港仔同田灣仲近過利東去海怡, 行都到la, 仲要為你整個站?!

你有冇睇過條路線圖
Source: MTR網頁

睇下香港仔站係位於香港仔大道而非海皮,
之後走線自然就會進入田灣區中間而非海皮/山頂

地鐵網頁亦提出於瑪麗醫院及田灣預留位置作日後興建車站之用

田灣現時有超過1萬人口,
將來田灣南更加會重建,
作為中型鐵路就係要服務田灣哩種中型社區

原帖由 SunnyJacky9094 於 2007-10-28 11:12 發表

等華富重建完, 西段要幾耐先起到呀? 石排灣都搞左3年幾la, 等重建完咪2020都未起得成......

請比d遠見好唔好??
起一鐵路唔係為左落成

夾硬起個地理位置不佳的華富站,
最終新華富邨d人依然以巴士為主,
咁又何必呢

如果華富站真係配合華富邨重建,
華富站會係2011-2012年動工

呢個我都認同, 不過"唔經灣仔真係死路一條"就唔一定, 你知唔知點解要起灣仔站呀, 係分擔金鐘8個月台嘅負荷, 唔係為左整而整。不過唔經HAV真係好大問題, 用多幾千萬, 多左成個星期三夜馬嗰D客wor, 起左HAV? 101R同102R真係凍過水lu......HAV閒閒地都有五六千人, 分分鐘仲多過WCH, 實在唔應該唔起...>.<"

「你知唔知點解要起灣仔站呀」請注意態度!!

經灣仔最主要目的係搶南區往來灣仔或以東的龐大客源,
如果唔經灣仔,往灣仔或以東的乘客根本唔會搭南港島線去金鐘轉車再屈番去灣仔

唔經灣仔唔代表會塞爆金鐘,
因為灣仔或以東的乘客根本唔會搭南港島線去金鐘轉車再屈番去灣仔

所以起唔起灣仔站係對金鐘站冇影響,
但灣仔站可以令南港島線客量多最少1/3

唔好唔記得仲有條72頂住, 起左之後香隧冇咁塞, 出CWB唔會太耐

咁就更加要直通運轉+停灣仔

繁忙時間經鴨脷洲/經香港仔各4分鐘一班,
黄竹坑-金鐘段聯合2分鐘一班

非繁忙時間經鴨脷洲/經香港仔各6-8分鐘一班,
黄竹坑-金鐘段聯合3-4分鐘一班

Eddie 發表於 2007-10-28 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-10-28 11:47 發表

咁就更加要直通運轉+停灣仔

灣仔站可唔可以做直通運轉?
hk_ayu 發表於 2007-10-28 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2007-10-28 12:08 發表

灣仔站可唔可以做直通運轉?

我意思係西段在黃竹坑乘入東段作直通運轉,
香港仔乘客可一程車直達灣仔金鐘,
而往銅鑼灣或以東只需在灣仔轉1次車

Eddie 發表於 2007-10-28 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2007-10-28 12:13 發表

我意思係西段在黃竹坑乘入東段作直通運轉,
香港仔乘客可一程車直達灣仔金鐘,
而往銅鑼灣或以東只需在灣仔轉1次車

咁灣仔站可唔可以改到北角轉車站咁?
如果係,多多錢都應該駛
hk_ayu 發表於 2007-10-28 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2007-10-28 12:35 發表

咁灣仔站可唔可以改到北角轉車站咁?
如果係,多多錢都應該駛

見下圖

由於港島線往柴灣方向的月台層有(估計係)機房,
所以南港島線往金鐘方向同港島線往柴灣方向做唔到同層轉乘

若果南港島線灣仔站的上層月台係往金鐘、下層月台係往南區,
就可以做到東區←→南區都只需經一條扶手電梯就轉到車,
遠比在金鐘站方便

若地鐵肯揼本搬那個(估計係)機房的物體,
又或者個舊野根本唔係機房,
就可以將南港島線管道升高一層,
咁就可以同層轉乘

若果維持下圖起法,
由地面到南港島線下層月台要經4條電梯

Source: MTR

金鐘轉車更加麻煩,
所以唔起灣仔站的話,
南區←→東區乘地鐵的乘客將會接近零

Source: MTR

PB602 發表於 2007-10-28 13:36 | 顯示全部樓層
算啦, 港鐵公司係一間地產公司, 睇完成個Plan, 根本就只係為左求其快快
起好條線等佢盡快拎到黃竹坑塊地皮.

南區最大客源係去中環同埋銅鑼灣(你睇所有屋村線都係去呢兩個地方就
知), 但我不幸地南港島線東段去呢兩個地方都要轉車, 唔好唔記得金鐘唔
係對面月台轉乘, 係要行一大段路再上上落落先至轉到車(將金鐘變成太多
線既轉乘站之過).

鴨利洲同黃竹坑有幾多人淨去金鐘? 又有幾多人願意轉車去中環/灣仔/銅
鑼灣? 特別係早上繁忙時間港島線東行方面, 港島南線乘客將要同荃灣線
加沙金線乘客一齊爭上車, 肯定唔會係愉快經驗. 唔好忘記到時西港島線又
起好左, 港島線上東行到金鐘之前有已經一大班西區客, 唔係好似而家咁少
人有多D空間俾轉車乘客上車.

從沙金線到港島南線, 我認同上面板友講, 完全係缺乏遠見既規劃. 鐵路係
數十年以至上百年既大計, 定線一開後人就好難再去改. 香港既CBD唔止
係得一個金鐘, 而係由中環打落去到銅鑼灣, 完全難門點解條條線都係駁去
金鐘.

你話咁起快D, 咪最多快一年半載? 南區居民等左咁耐, 唔爭在等多少少而
令自己有一個更完善既鐵路網. 你話咁起平D, 但黃竹坑塊地值幾百億, 仲唔
夠俾你起埋跑馬地同埋灣仔站咩? 過埋海都夠啦.

唯一解釋就係為左慳錢. 港鐵作為一間上市地產公司, 最大利潤來自地產,
車務只係附屬品又或令佢得到地皮既工具, 所以越早搞掂, 佢就可以越快賣
樓套現. 就好似利東站一事, 明明一早就話有利東站, 做咩突然間又放風話要
睇居民反應先至決定起唔起? 根本就係慳得就想慳.

西段方面, 我估除非政府肯俾華富村塊地俾地鐵(市值接近千億), 否則無著
數之下, 興建無期.
hk_ayu 發表於 2007-10-28 13:58 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-10-28 13:36 發表
完全難門點解條條線都係駁去金鐘.

金鐘在地理位置上其實係好適合做大型鐵路樞紐,
但因為當年規劃缺乏遠見,在金鐘站亂建上蓋,
導致今日南港島線/沙中線金鐘站亂七八糟的局面

想像一下如果當年金鐘站已預留位置擴建/冇建上蓋,
東涌線/荃灣線/港島線/沙中線就可以在金鐘站以4個島式月台平排並列,
4條線互轉都非常方便,
好似外國的中央車站咁