hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 我的 pro 1 榮休相集 (多相)
開啟左側

我的 pro 1 榮休相集 (多相)

3ASV196 發表於 2007-11-7 16:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

佢一出我就買左佢....不都3-4年了, 一直陪伴左右,
周遊列國...不過近月開始反應慢了, 之後更無故開唔到機,
用唔到...係維修的價錢同時間的考慮, 決定唔再整了....
轉dslr

係度post post 呢幾年佢影過的一d 好相~~紀錄返影過的事

thx u canon pro 1

3ASV196.KE7270
a396 發表於 2007-11-8 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2007-11-7 16:51 發表

呢幅相O既同一個地方我o係 C 記 EOS 介
紹書裡面睇過, 當時介紹緊 EOS 30D.
唔知佢係咩地方呢?

Anyway, 希望樓主將來影多o的更好o既作
品上o黎, 畀大家分享.

獨派交通迷同政治學人
 樓主| 3ASV196 發表於 2007-11-8 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2007-11-8 02:02 發表

呢幅相O既同一個地方我o係 C 記 EOS 介
紹書裡面睇過, 當時介紹緊 EOS 30D.
唔知佢係咩地方呢?

Anyway, 希望樓主將來影多o的更好o既作
品上o黎, 畀大家分享. ...

澳洲 墨爾本 附近 的 十二門徒石
不過無左好多舊了
KV9033 發表於 2007-11-8 22:38 | 顯示全部樓層

d相都好正,無乜noise,
乜pro1唔係dSLR嗎?
NEO_962 發表於 2007-11-8 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KV9033 於 2007-11-8 22:38 發表
d相都好正,無乜noise,
乜pro1唔係dSLR嗎?

當然唔係啦...
佢只係一部有L鏡既高階DC, 同DSLR仲有好大分別
 樓主| 3ASV196 發表於 2007-11-8 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2007-11-8 22:54 發表

當然唔係啦...
佢只係一部有L鏡既高階DC, 同DSLR仲有好大分別

係...不過相對其他 dc, 佢的 L鏡真係影出黎個效果好好多,
雖然佢如果長曝光, 一樣好多noise....

而d相少noise 亦因為我set 50 iso 多數
s3m124 發表於 2007-11-9 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2007-11-8 23:40 發表

係...不過相對其他 dc, 佢的 L鏡真係影出黎個效果好好多,
雖然佢如果長曝光, 一樣好多noise....

而d相少noise 亦因為我set 50 iso 多數

唔好忘記Pro1除左有枝"L鏡"外, 另一個賣點係佢粒2/3"CCD

相對主流的1/2.5"CCD, 係有好處的
:)
 樓主| 3ASV196 發表於 2007-11-10 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 s3m124 於 2007-11-9 14:25 發表

唔好忘記Pro1除左有枝"L鏡"外, 另一個賣點係佢粒2/3"CCD

相對主流的1/2.5"CCD, 係有好處的

不過當時都被人批評以800萬像, ccd仍然算細,
以至 noise 比較多....
orange 發表於 2007-11-10 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2007-11-10 00:50 發表

不過當時都被人批評以800萬像, ccd仍然算細,
以至 noise 比較多....

以當時技術去做呢部機已經係極限

不過話分兩頭,當年呢部機推出時價錢要
成七千多元,以今時今日標準有點兒貴
 樓主| 3ASV196 發表於 2007-11-10 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2007-11-10 00:55 發表

以當時技術去做呢部機已經係極限

不過話分兩頭,當年呢部機推出時價錢要
成七千多元,以今時今日標準有點兒貴

唔只, 我買係 $8980..因為我真係一出就買,
我好記得....仲貴過今日的dslr