hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 兩鐵轉乘出入閘安排 - 詳情如下
返回列表 發新帖
開啟左側

兩鐵轉乘出入閘安排 - 詳情如下

B-KAA 發表於 2007-11-16 04:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2007-11-16 01:26 發表

關咩事
你要拗數唔會叫個職員同你去查閱機 check
八達通公司會記錄超過十次既交易資料
若果真係懷疑扣錯數
你過幾日再拗都仲得

八達通公司個中央系統係會有超過十次的記錄, 不過就記住係八達通公司個中央系統.
張八達通卡本身呢 ... 係只會有十次詳細的交易記錄 (時間, 工具, 地點等).

就算你叫個職員同你去 check 卡,
超過十次的記錄, 職員即時睇到的只是日期, 工具 (MTR, KCR, KMB 等等), 及扣了幾多錢.
車程由邊去邊, 哪站 / 幾點轉車 ... 超過十次的話, 職員都係無得即時 check.
咁樣點知你該次車程能否享有 "鐵路轉乘節扣" 呢?
唯有 send 張卡去八達通公司 check 囉.

若果你真係過幾日先去 "拗數"?
交易若超過數十次的話, 職員真係無得即時同你 check,
又要 Sorry 啦,  send 張卡去八達通公司 check 啦.

無錯, 此絕對是技術限制.
否則, 又何需設定 "轉乘之間不可超過八次其他交易" 呢?

Megabus 發表於 2007-11-16 08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2007-11-16 04:18 發表

八達通公司個中央系統係會有超過十次的記錄, 不過就記住係八達通公司個中央系統.
張八達通卡本身呢 ... 係只會有十次詳細的交易記錄 (時間, 工具, 地點等).

就算你叫個職員同你去 check 卡,
超過十次的記錄, 職員即時睇到的只是日期, 工具 (MTR, KCR, KMB 等等), 及扣了幾多錢.
車程由邊去邊, 哪站 / 幾點轉車 ... 超過十次的話, 職員都係無得即時 check.
咁樣點知你該次車程能否享有 "鐵路轉乘節扣" 呢?
唯有 send 張卡去八達通公司 check 囉.

若果你真係過幾日先去 "拗數"?
交易若超過數十次的話, 職員真係無得即時同你 check,
又要 Sorry 啦,  send 張卡去八達通公司 check 啦.

無錯, 此絕對是技術限制.
否則, 又何需設定 "轉乘之間不可超過八次其他交易" 呢?

呢樣野我好肯定咁同你講唔係lor,只不過嚮CSC部腦set左就咁睇係10次,所以staff一放張card就10次,呢個只係為左客務上方便,同埋之前所講10次係一個比較適當的次數...

但如果佢識用部腦個software(呢個唔係必要operation technique,所以唔一定個個會識...),click入個file,張card其實唔洗返廠都可以check到好多野...

都係果句la,唔好因為平時搭車睇到就當係全部…個system唔係你地搭車時見到所想咁簡單...
ChickenTong 發表於 2007-11-16 21:43 | 顯示全部樓層
B-KAA 發表於 2007-11-17 16:11 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2007-11-16 08:44 發表

呢樣野我好肯定咁同你講唔係lor,只不過嚮CSC部腦set左就咁睇係10次,所以staff一放張card就10次,呢個只係為左客務上方便,同埋之前所講10次係一個比較適當的次數...

但如果佢識用部腦個software(呢個唔係必要operation  ...

Frontline Operator (CuC的同事) 係改唔到部腦的設定 (default 10次 詳細記錄的 Octopus Log).
至於數十次的那個 Log, 則只能顯示所乘工具與扣除金額 (對嗎?), 咁又點知能否 entitle "轉乘優惠
" 呢, 咪要 send 張卡上 OCL check 囉.....

除非佢係 OTP/ OCP 寫 software o個班人o羅 .....
亦可能係 AFC/ ARC maintenance o既人 (咁清楚個 software 的 operation )

個 system , 我都知道係無咁簡單呀 ...
不過有o的o野就唔方便公開講啦!

Megabus 發表於 2007-11-17 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 2007-11-16 21:43 發表

其實你係咪八達通公司既人先..
唔係既話好難証明你講既係事實喎..

令到一張8達通可以用會經過好多個部門,所以唔一定要8達通公司先會知道有關資料...

我係唔係8達通公司gei人唔係重點,你唔信係你gei事...而且唔好用你身為一個乘客gei角度去"估"所有野再去發表偉論去誤導其他人...

仲有...請注意閣下gei回文態度...我真係好想知咩係"眾人皆醉我獨醒"

Megabus 發表於 2007-11-17 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2007-11-17 16:11 發表
Frontline Operator (CuC的同事) 係改唔到部腦的設定 (default 10次 詳細記錄的 Octopus Log).
至於數十次的那個 Log, 則只能顯示所乘工具與扣除金額 (對嗎?), 咁又點知能否 entitle "轉乘優惠
" 呢, 咪要 send 張卡上 OCL check 囉.....

除非佢係 OTP/ OCP 寫 software o個班人o羅 .....
亦可能係 AFC/ ARC maintenance o既人 (咁清楚個 software 的 operation )

個 system , 我都知道係無咁簡單呀 ...
不過有o的o野就唔方便公開講啦!

加個keyboard就改到,但一般情況車站處理只會係普通車費問題,所以就咁用個touch screen就得,因為站好多facilities都係based on XP/Win2000,其實做法同普通野一樣,只係set左pw...

寫software通常都係針對硬件,佢地會迎合到所有軟件要求,所以寫software班人係識,但同處理張車票冇關...

p.s.你係師兄?
B-KAA 發表於 2007-11-17 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2007-11-17 21:07 發表

加個keyboard就改到,但一般情況車站處理只會係普通車費問題,所以就咁用個touch screen就得,因為站好多facilities都係based on XP/Win2000,其實做法同普通野一樣,只係set左pw...

寫software通常都係針對硬件,佢地會迎合 ...

係囉, set o左 password 嘛; 而 password 通常係 maintenance team 的人先有 ...
有 keyboard 都無用, 無 access right 嘛.

你呢, 師兄?

既然定得 "遊戲規則": "30分鐘時限" + "不可超過 8 次其他交易";
身為乘客的應該遵守 ...
Megabus 發表於 2007-11-17 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2007-11-17 21:49 發表

你呢, 師兄?

你係咩dept?
ctb102 發表於 2007-11-18 02:18 | 顯示全部樓層
其實正常轉車
車站去車站
我諗正常都唔會用張card買倒八次野嘛?.....

加少少OT...
http://www.sony.net/Products/felica/pdt/crd.html#spec
其實張card有4,096bytes memory究竟可以store幾多野呢?
Eddie 發表於 2007-11-18 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb102 於 2007-11-18 02:18 發表
其實正常轉車
車站去車站
我諗正常都唔會用張card買倒八次野嘛?.....

加少少OT...
http://www.sony.net/Products/felica/pdt/crd.html#spec
其實張card有4,096bytes memory究竟可以store幾多野呢?
...
我都唔明點解要為呢個point拗一大餐
平時你o係旺角,金鐘站轉車都唔會無啦啦走去買野架啦