hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及電子遊戲 有人貼左新貨櫃game,我貼新巴士game!
開啟左側

有人貼左新貨櫃game,我貼新巴士game!

樓主| 3asv6 發表於 2007-12-23 18:22 | 顯示全部樓層

我玩到, 但exit的時候經常出error
anyway, 玩唔到都無乜損失, 隻game太差了, 我都uninstall左!

食RAM食得太犀利吧,一出無RAM就出error.有無人玩過呢隻game
係唔"疾"的?見好多玩開大部game唔"疾",玩呢隻game一定"疾"

你部機幾多RAM?
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
3ASV335 發表於 2007-12-23 19:38 | 顯示全部樓層
sor , del

s2000171 發表於 2007-12-23 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2007-12-23 06:03 發表
有無人玩到?整極都係呢個error.機都息過幾次...

你的電腦唔夠記憶體,需要50MB

評分

參與人數 3iPower -20 aPower -11 收起 理由
gn3509 -10 -5 灌水回覆,答左等於冇答
3asv6 -10 -5 答左等於無答.你灌緊水呀?!!! ...
238X -1 重複電腦訊息,沒有實質意義,近乎欠缺常識 ...

查看全部評分

s2000171 發表於 2007-12-23 21:07 | 顯示全部樓層

我覺得E隻Game勁Lag
238X 發表於 2007-12-23 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 s2000171 於 23/12/2007 21:06 發表

你的電腦唔夠記憶體,需要50MB

而家邊咁容易有 (家用) 電腦無 50MB RAM 架?
EUNTN88 發表於 2007-12-23 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-12-23 22:16 發表

而家邊咁容易有 (家用) 電腦無 50MB RAM 架?

我果部都冇  一樣裝到玩唔到
AD156 發表於 2007-12-23 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2007-12-23 18:22 發表

食RAM食得太犀利吧,一出無RAM就出error.有無人玩過呢隻game
係唔"疾"的?見好多玩開大部game唔"疾",玩呢隻game一定"疾"

你部機幾多RAM?

2GB
根據開發公司的數字, 一部巴士只係用約4000 polygons (所以輪拱位起晒角), 比起MM2動輒過萬polygons, 可見隻game係好唔掂, 我初頭覺得佢似手機game的質素, 原來好多人都"疾"? 真係無話可說!
不如期待Test Drive Unlimited有得加車吧.....估唔到MM2係咁難取代的!
KY2604 YJ53CZY LF02PVA IKZ8515 W136XRO
238X 發表於 2007-12-23 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 EUNTN88 於 23/12/2007 22:18 發表

我果部都冇

如果咁少 RAM 應該係講緊 6 ~ 7 年嘅機...

好聽啲的話我會講你部機好耐用,而且你都幾環保

原帖由 AD156 於 23/12/2007 22:18 發表

估唔到MM2係咁難取代的!

如果 MM2 唔係有地圖大小限制
(聽講如果連建築物的話係畫唔出成個九龍)
其實極難取代。

AD156 發表於 2007-12-23 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-12-23 22:23 發表

如果 MM2 唔係有地圖大小限制
(聽講如果連建築物的話係畫唔出成個九龍)
其實極難取代。 ...

以psdl來說, 雖然block的數目有上限, 但每block的大小係無限的, 即理論上city的大小係無限
以inst/pathset來說, object的數目有上限, 但object大小無限, 即理論上如果一件object含多棟建築物, 畫晒成個九龍唔係問題
當然, 唔代表一定load到/唔會lag, 那是電腦本身的限制, 不是MM2的限制, 而電腦性能是不斷提升的!
又當然, 那只是理論, 有無人去做係另一問題
最大的限制是MM2本身無提供打燈, 開門, 上客, 上輪椅等工能, 除非有人去改MM2主程式
如果有GAME能做到這些工能, 便有機會取代MM2
還有, 最新Direct X的effect (例如shadowing) MM2也做不到, 如果玩過Test Drive Unlimited就應該知我講乜
KY2604 YJ53CZY LF02PVA IKZ8515 W136XRO
AL_29 發表於 2007-12-24 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AD156 於 2007-12-23 23:31 發表

以psdl來說, 雖然block的數目有上限, 但每block的大小係無限的, 即理論上city的大小係無限
以inst/pathset來說, object的數目有上限, 但object大小無限, 即理論上如果一件object含多棟建築物, 畫晒成個九龍唔係問 ...

呢張相算唔算show到shadowing??
早排係a1版post過的