hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 小弟架座駕...
開啟左側

小弟架座駕...

樓主| 4056 發表於 2007-11-22 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-11-22 09:53 發表

97就已經係後期啦...

呢個價, 真係貴左..
我諗, 而家97年AE110都係大概呢個價, 甚至低少少, 96年, 即係前期AE110, 唔駛萬五都有交易.
用呢個價, 亦都可以買部唔駛執既98年SUNNY, 力水又好, 又慳油D... ...

乜sunny比corolla更慳油??  咁我咪買錯車
柏麗之戀
hkbw 發表於 2007-11-23 02:27 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2007-11-22 23:10 發表

手波呢D, 好難講邊個慳油D..
但..看來, 以閣下既駕車模式 (又要上山又要行高速), 買部1.5點都好過買部1.3!

印象中, 小弟屋企兩部車, 以及個部手波Sunny的轉數如下:

AE100: 80km/h 1900轉 4波
Charade: 80km/h 2000轉  4波
Sunny: 80km/h 2000轉 5波

小弟冇記錯的話, 部Charade行110km/h要成3000轉, 部AE100就二千五六左右就OK...
部SUNNY行100KM/H就好似都係二千幾(尾)轉...
殺雞焉用牛刀?!
HU9385 發表於 2007-11-23 22:15 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

我只係加o左小小保品..TRD low 低避震,15 TOM'S 呤,K & N 風格等...

加完之後比1年前架車非常定 同 爽
只係上斜唔係咁得...因為15吋呤1300CC 食唔起

我所之部車係2千5- 2千6 轉左右係非常最省油 即90-95KM/L

你想加少少燈同裝飾,碟機
荃灣享和街 有間 3個數字鋪名的汽車音響鋪都有齊
手工OK唔算貴可以去睇O下
arhang2001 發表於 2007-11-24 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2007-11-22 23:10 發表

要慳又要平,請用Civic EXi。

我由Civic EK3 EXi 棍轉Sunny B14 棍,兩部都係195/55R15呔,差唔多渣法,
間中爆轉,Sunny 貴$0.1-0.2每公里,Civic 個陣入$500行到450km左右,
Sunny 入$550行得400km左右,可能係因為Sunny 度力冇咁到,要踩多兩腳
所以大食少少。

慳油車唔係你咁渣法,特別是你cc細,照正常渣順住去就得,夾硬低轉轉高波,
相反真係會較大食。棍波都唔多覺,一渣自動波你就知味道。

再者,棍波車行行下空波滑行,係好危險既一件事,勸你一居:想慳就唔好渣,
渣得就唔好慳。
yoyotown 發表於 2007-11-24 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2007-11-24 00:04 發表

棍波車行行下空波滑行,係好危險既一件事,勸你一居:想慳就唔好渣,
渣得就唔好慳。 ...

終於有人提樓主空波滑行係好危險, 考牌都有呢項俾考牌官去肥人啦!! 我唔知樓主考左牌幾耐, 不過如果係第一部車, 點解唔好好操好手車先去睇油錢呢? 左計右計, 又睇轉數又空波, 咁咪渣壞手勢?

最後呢句真係好中point, 養車養得咁辛苦不如搭的士好過. 起碼對自己荷包又好, 對其他道路使用者都好. 如果樓主真係想慳, 點解唔買架 660cc 自然吸氣的 K car? 再唔係買架油渣貨van 囉. 如果樓主買車前有問下其他人意見就知四門房車 1300cc 真係剛剛夠行, 仲要跑山好多人都會話要好mun, 衰d 可能 full load 要熄冷氣(!!) 架車唔買都買左, 睇怕樓主而家都心大心細覺得自己係咪買錯車或買貴車, 不如樓主快d賣左架車唔好煩...

多言了.

活著, 我應該做甚麼!
mingobus 發表於 2007-11-24 18:57 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

之前養過架1300cc o既Lancer.
油費同1500cc唔會差得好遠.
由其係裝滿五個人o既時候比1500cc仲貴.

到宜家換左架98年B14.
感覺上好似1500CC用油比1300CC多.
但係到最後計番條數其實差唔多.
有時仲會比架LANCER用得小.

# .. 雖然小數係怕長計.
      但係如果真係咁介意一個月俾多一,二百o既.
      倒不如唔好養車去坐巴士吧.
      起碼車費唔會好似油價咁變得咁勁.
arhang2001 發表於 2007-11-24 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2007-11-24 18:44 發表

終於有人提樓主空波滑行係好危險, 考牌都有呢項俾考牌官去肥人啦!! 我唔知樓主考左牌幾耐, 不過如果係第一部車, 點解唔好好操好手車先去睇油錢呢? 左計右計, 又睇轉數又空波, 咁咪渣壞手勢?

最後呢句真係好中poin ...

其實想知危險唔危險,非常簡單。

去到某個停車場,用同一速度行兩個圈,
一個圈係空波入彎,另一個係定住油門入,
邊個會令樓主標冷汗既,咪就係危險囉!

玩時玩,睇清楚個場冇車先去呀!

仲有,有樣野我原本都唔想講,不過有人
出左聲先。你部車真係買貴左,仲係貴左
好多。$18000 買你款野,唔係唔得,如
果係0手30000km 新車一樣都仲有得諗下。
你仲要返黎換cam 帶水泵?萬八唔係下話?
一皮野已經頂晒磅啦。

樓主| 4056 發表於 2007-11-25 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2007-11-24 23:11 發表

其實想知危險唔危險,非常簡單。

去到某個停車場,用同一速度行兩個圈,
一個圈係空波入彎,另一個係定住油門入,
邊個會令樓主標冷汗既,咪就係危險囉!

玩時玩,睇清楚個場冇車先去呀!

仲有,有樣野我原本都唔想講,不過有人
出 ...

thz~~咁荃灣間3位數字最平要幾多$??

剛剛用空波滑行既渣車方法行晒星期二入既二百蚊油(實入$220,寶林油站九折),行左220km著左油燈,即一蚊一公累左右...或者再貴少少。而家明白點解咁多人話空波滑行慳唔得幾多...     以後唯有減少渣車次數...

我買之前都有問過好多人,都預左1300cc係剛夠,所以平時都係慢慢碌車,買左咁耐都冇真係飛過。都冇著意去揀1300cc,我之前覺得1300同1500冇分別。而家都唔知,未渣過1500corolla...   但1300cc又未至於要熄冷氣上斜咁大獲,頂多係起步同上斜慢少少。我今日上飛鵝山段路,頭段都係2波3波咁跳來跳去(有d似ASV上斜唔lock波),畀架小巴爬頭...  但我已經覺得ok夠用~

至於樓上位朋友話停車場行兩個圈既測試,其實我平時係停車場行,係睇情況來決定踩唔踩極力子,唔夠速或上斜前我先會定住油,如果係慢速轉彎我會踩低極力子慢慢碌
同埋平時留意住交通情況既話,我又唔明點解空波滑行有危險... 只係有需要加速時需要入返波
柏麗之戀
307 發表於 2007-11-26 11:27 | 顯示全部樓層
大佬,
架車無入波,
只會靠架車的慣性行。
無錯係會慳到點點油,
但係因為慣性難控制,
所以會好危險。

講真,寧願你個油門控制得好少少,
再唔係就咁唔踩油門滑行,
都好過你入空波行...

否則我諗你都係要公佈你的每日行程,
等大家小心...
只罵不建議=不負責任
XF176 發表於 2007-11-27 01:46 | 顯示全部樓層

不如搞番個車聚囉, 我都係 EE111 既車主,不過我係A/T, 平均油耗 12.5km/l,
有行 山路(30%), 市區(20%) 同高速(50%) 計.
沒有中巴, 睇車已是淡已無味