hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 小弟架座駕...
開啟左側

小弟架座駕...

yoyotown 發表於 2007-11-27 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2007-11-25 23:19 發表

所以平時都係慢慢碌車,買左咁耐都冇真係飛過。都冇著意去揀1300cc,我之前覺得1300同1500冇分別。而家都唔知,未渣過1500corolla...   但1300cc又未至於要熄冷氣上斜咁大獲,頂多係起步同上斜慢少少。我今日上飛鵝山段路,頭段都係2波3波咁跳來跳去(有d似ASV上斜唔lock波),畀架小巴爬頭...  但我已經覺得ok夠用~ ...

為左慳油而慢慢碌? 有無阻住後面架? 根據路面情況而行出適當車速配合呢d先係正確駕駛之道喎!!

樓主你唔係渣棍波車咩? 點解上飛鵝山會2/3波咁跳? 你左手左腳唔累架?
活著, 我應該做甚麼!
 樓主| 4056 發表於 2007-11-27 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2007-11-27 19:41 發表

為左慳油而慢慢碌? 有無阻住後面架? 根據路面情況而行出適當車速配合呢d先係正確駕駛之道喎!!

樓主你唔係渣棍波車咩? 點解上飛鵝山會2/3波咁跳? 你左手左腳唔累架? ...

唔算阻後面啦,唔會真係在限速70既地方碌到得返40先再上,只係等速度跌到60左右就再上返70多少少,跟住由得佢再跌...   速度同巴士一樣,而且行慢線,唔算阻...

係呀棍波車,但飛鵝山段路都有直路同彎位,一過彎就2波,過完後條路直少少就上返3波,再轉彎就2波,咁咪2/3波咁跳囉...   全程上斜keep住2或者3波都唔掂,一係冇力,一係扯住。 講真,左手左腳又唔累...  嫌累就唔買棍波車啦!!

不過我已經決定以後變假期車,真係好有需要先至返工渣,因為油價又升左...  最新 $15.2/L
柏麗之戀
 樓主| 4056 發表於 2007-11-27 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 XF176 於 2007-11-27 01:46 發表
不如搞番個車聚囉, 我都係 EE111 既車主,不過我係A/T, 平均油耗 12.5km/l,
有行 山路(30%), 市區(20%) 同高速(50%) 計.

即係大概$1.2一公里~~   我棍波都同你一樣喎,棍波冇乜點慳...

我行既路既種類分佈同你差不多,又係要市區又要爬山,有時會行高速...
好呀搞返個車聚,
柏麗之戀
HU9385 發表於 2007-11-27 22:52 | 顯示全部樓層

其實1300 同 1500 o既corolla 唔係係差得咁遠.坐得人多,上斜先覺唔多夠力.
如果正常情況我都成日推住 / 爬 D AE110 GLI
俾大少少油就會好力d.咪可以1300油錢 少少1500力量LAW  渣得車油冇得慳咁多

渣得1300CC 冇乜力就一定,不要介意人點講.車都買O左.咪練O下手車先LAW.
練好手車 同手邊有多d錢 買部2000-2500CC 咪可以見車過車LAW

不過我可以話你知如果你適當咁渣係一定慳油過1500CC "因為我同1500CC 車計過"

PS:樓主你不裝咩燈 / 音響 冇話幾多錢 好平又有好貴又有
要睇你要d咩~所以你都要自己去睇睇
 樓主| 4056 發表於 2007-11-27 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 HU9385 於 2007-11-27 22:52 發表
其實1300 同 1500 o既corolla 唔係係差得咁遠.坐得人多,上斜先覺唔多夠力.
俾大少少油就會好力d.咪可以1300油錢 少少1500力量LAW  渣得車油冇得慳咁多

渣得1300CC 冇乜 ...

係呀我都冇後悔過  我冇介意人地點講架,我覺得代步來講已經夠,冇諗過升級...   其實油錢已經同其他人所講既差唔多,只係每km貴左三四毫左右,都接受左咯~~

但係,如果1300cc我而家都要$1.2-$1.3/km,咁1500咪要成$1.4-$1.5/km???1500咪貴好多??   同埋棍波同自動波其實係咪一樣?我渣棍波既方法已經係用最適合既波段,冇話起步谷低波地板油,同埋冇故意用低轉...   但油錢同自動波相差無幾~

但都冇計啦,油價有升冇跌,唯有變holiday driver啦,同埋趕時間返工先渣~~   換車我就完全冇諗過喇,我覺得而家已經夠晒我代步用~~   諗住呢架野渣七至八年左右,唔賣架喇,希望佢生生性性捱得過

柏麗之戀
hkbw 發表於 2007-11-28 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2007-11-27 23:44 發表

係呀我都冇後悔過  我冇介意人地點講架,我覺得代步來講已經夠,冇諗過升級...   其實油錢已經同其他人所講既差唔多,只係每km貴左三四毫左右,都接受左咯~~

但係,如果1300cc我而家都要$1.2-$1.3/km,咁1500咪要成$1.4-$1.5/km???1500咪貴好多??   同埋棍波同自動波其實係咪一樣?我渣棍波既方法已經係用最適合既波段,冇話起步谷低波地板油,同埋冇故意用低轉...   但油錢同自動波相差無幾~

但都冇計啦,油價有升冇跌,唯有變holiday driver啦,同埋趕時間返工先渣~~   換車我就完全冇諗過喇,我覺得而家已經夠晒我代步用~~   諗住呢架野渣七至八年左右,唔賣架喇,希望佢生生性性捱得過

我可以話俾你聽, 1.5公升手波車今時今日, 最多都係$1.2-$1.3, 自動波就要$1.3-1.5,
行左十四萬, 不妨買d引擎清洗劑之類用下, 可能會好d...

但以本人經驗所得, 1.5公升車同1,3公升車, 如果係用同一隻車殼的話,
兩者耗油量唔會差太多, 甚至, 如果成日要載人載貨上山跑公路的話, 1.5公升車耗油甚至會低過1.3公升車..

空波滑行, 行行下無端端踩極力子, 始終唔係太好...
一陣無啦啦要俾多"舊"錢整極力子就無謂啦..

買左無謂後悔...而且..你買車前都有問過大家, 應該都大概預計到會係咁的吧?!

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-11-28 09:42 | 顯示全部樓層

原帖由 HU9385 於 2007-11-27 22:52 發表

渣得1300CC 冇乜力就一定,不要介意人點講.車都買O左.咪練O下手車先LAW.
練好手車 同手邊有多d錢 買部2000-2500CC 咪可以見車過車LAW

不過我可以話你知如果你適當咁渣係一定慳油過1500CC "因為我同1500CC 車計過"

PS:樓主你不裝咩燈 / 音響 冇話幾多錢 好平又有好貴又有
要睇你要d咩~所以你都要自己去睇睇

係人地唔行, 定係你轉數高過人地, 行得快過人吧了?!
"適當咁渣" --- 咩係適當?!
俾大少少油, 咪即係貴d油費??仲點可以1300cc油錢?!
小弟倒有興趣閣下點樣同1500CC 車計過?!
殺雞焉用牛刀?!