hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 特首是否令樓價上升....
開啟左側

特首是否令樓價上升....

Susan 發表於 2007-11-18 00:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從曾特首當行政長官以來 , 成日話經濟轉好 ! 好多物價同快餐店
已經不斷不合理地加價 !  近呢排不論新舊樓連唐樓的呎價不斷升
令基層市民難以買樓自業......   連租一間房的租金也升 ! 所以呢排
樓價升同特首唱好經濟有關.... 相反老董年代約2000年時左右啲樓都冇咁貴....

評分

參與人數 4iPower -20 aPower -2 收起 理由
GK9636 + 3 nonsense
chickenbus -10 一派廢話
virus -5
AD18 -10

查看全部評分

HY671 發表於 2007-11-18 23:41 | 顯示全部樓層
經濟唔好,股票樓價一齊跌,全部人都鬧特首;到樓/股/金一齊升,繼續有人鬧特首。

樓主若讀過經濟/政治學,對呢個現象有何見解?

2000年d樓冇咁貴,但好多人因負資產燒炭跳樓,樓主冇留意咩?
永遠懷念MJ
a396 發表於 2007-11-18 23:55 | 顯示全部樓層
樓主講呢o的唔止係香港人要面對o既
問題, 上面果班人甚至全球都一樣要面
對, 尤其係油價高企o既情況下, 好多
人都要捱啦, 何況係香港人!
獨派交通迷同政治學人
HY671 發表於 2007-11-19 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2007-11-18 23:55 發表
樓主講呢o的唔止係香港人要面對o既
問題, 上面果班人甚至全球都一樣要面
對, 尤其係油價高企o既情況下, 好多
人都要捱啦, 何況係香港人!

如果特首有本事以一人之力做到樓主投訴既經濟氣候,佢老早拎左諾貝爾獎
啦,仲洗係度捱?
永遠懷念MJ
AD18 發表於 2007-11-19 13:48 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

一個地區既經濟環境
絕對唔係由其中一個人能夠影響晒

*唔該樓主你試下多方面諗下
究竟物價 , 樓價上升係由邊 d 方面去影響到
唔好賴晒個特區首長啦
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
053h4 發表於 2007-11-19 21:47 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2007-11-19 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-11-19 21:47 發表
但政府什麼都唔可以做?
如棲價,早有大把人話07年起樓價開始大升
厡因是供應大跌

政府係大地主, 政府限制供應土地, 地產商自然囤積居奇, 樓價同租金只
會有升無跌. 租客無得益, 而即使係業主都好, 如果係自住不賣的話, 樓價
上升只係數字上有資產增長, 但實際上都係住同一層樓, 生活質素無改善
之餘, 反而因為租金上升而令差餉同地租開支增加.

即使政府增加土地供應都好, 當土地落入地產商之後, 佢地仍然會想盡辦
法去抬高樓價, 因此對平衝小市民負擔全無幫助.

解決方法係重新興建居屋, 每年以平穩數目有秩序供應, 並放寬申請居屋
資格(或居屋折扣以申請人家庭收入去決定, 低收入者有較高折扣, 高收入
者有較低折扣又或以市價出售, 而賣出時補地價以購入時折扣多少去決定).

政府以平實, 高實用率及價廉既居屋, 去抗衡地產商華而不實既縮水假豪
宅, 相信即使無折(即市價)亦會受部分有意置業者支持. 咁做不但唔算干預
市場, 反而令市民有更多不同類型既房屋選擇, 唔會下下受制於地產商既壟
斷, 令市場可以更有效運作.
letchan 發表於 2007-11-20 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Susan 於 2007-11-18 00:12 發表
自從曾特首當行政長官以來 , 成日話經濟轉好 ! 好多物價同快餐店
已經不斷不合理地加價 !  近呢排不論新舊樓連唐樓的呎價不斷升
令基層市民難以買樓自業......   連租一間房的租金也升 ! 所以呢排
樓價升同特首 ...

經濟轉好﹖點樣好先﹖我一點也感受不到。我只覺比以往更差。
曾陰公只係識出口術,益自已友。
親疏有別丫麻。朱門狗肉臭, 路有涷死骨
啟程‧向安全地帶再出發﹗
cong 發表於 2007-11-20 19:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2007-11-20 20:06 | 顯示全部樓層