hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2007年區議會選舉最新結果:
開啟左側

2007年區議會選舉最新結果:

superbus 發表於 2007-11-19 18:31 | 顯示全部樓層

甚麼香港淪陷?
根本唔少泛民議員都唔做野
又唔見票王胡志偉冇人投?
只要做到野既,絕對有人支持

不過據我同事所講
順天應該係區選最難揀既選區
cong 發表於 2007-11-19 19:18 | 顯示全部樓層
Crotone 發表於 2007-11-19 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2007-11-19 15:14 發表

上網睇下余國偉個政綱寫d咩 字體潦草 詞不達意

係元朗豐年選區,前藝員車保羅(即吳溟蒼)只得90票。
他的政綱仲攬野。

http://www.1to99.org/map.php?zone=M01
One Door Closes Another Door Opens
leslie 發表於 2007-11-19 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2007-11-19 18:07 發表

我投票前(鳳凰)
睇政剛已經唔將1號放在眼內
3號既政剛又有好多行唔通,太年青,
3號雖然部署好比心機,但管理經驗明顯不足

不過,我的鄰居就是今屆區議會全港既票皇
(唔係隔離區,係鄰居,即前文提及那位)

STANLEY YU ...

即是你投了"隱形民主派"鄰居?

"威迅.湧"ma...正縮骨精一名,懶到無人有,叫人幫手搬野由陶x行個辦事處落竹園個的士站,自己幾乎想兩手fingfing咩都唔拿(大佬,幫你只是好心你當老奉,真係...)(仲有單仲衰的縮骨事件,不過費事去得咁盡,唔講啦)

佢仲有一單笑料, 某日"四萬"去"丐幫"拜候, 在四萬陳述自己政綱之後的發問時間, 條友爭住第一個舉手發問:"可唔可以支持我(大約支區選上的"xxx全力支持")", 完全唔貼題, 成班在場丐幫兄弟o 晒咀...

我同不少九龍東丐幫中人都有兩句, 大家都話呢條友, 都話俾佢選到就大鑊. 一如所料, 你鄰居勝出, 是意料中事.

L. Chan - 我們堅持才有希望!
leslie 發表於 2007-11-19 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2007-11-19 17:10 發表
龍星選區的結果竟然得出來是爆冷,不是所謂譚香文。
而是蔡六乘。他曾經是區議員。他原先在03年區選失敗而回。
今年再戰區議會。結果他以二百多票之差打敗公民黨的譚香文

綜合來說,公民黨在鑽石山選區中,慘敗收場。

呢個ma...我都唔願意見到的賽果,但係某程度上是懲罰了"公文袋"唔遵守泛民協調機制的"君子協定". 好明顯, 果位前丐幫人士吸收了幾百票本來好大機會落入公文袋的票,使"菜6x"有機可乘...

公文袋在另外兩個選區派人對撼協調機制出來的丐幫人士,呢個結果,算是對公文袋一個教訓!
n281 發表於 2007-11-19 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2007-11-19 20:57 發表

即是你投了"隱形民主派"鄰居?

"威迅.落"ma...正縮骨精一名,懶到無人有,叫人幫手搬野由陶x行個辦事處落竹園個的士站,自己幾乎想兩手fingfing咩都唔拿(大佬,幫你只是好心你當老奉,真係...)(仲有單仲衰的縮骨事件, ...

我投這位係2號(連任),我住H04
唔好搞錯!
Crotone 發表於 2007-11-19 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2007-11-19 21:06 發表
呢個ma...我都唔願意見到的賽果,但係某程度上是懲罰了"公文袋"唔遵守泛民協調機制的"君子協定". 好明顯, 果位前丐幫人士吸收了幾百票本來好大機會落入公文袋的票,使"菜6x"有機可乘...

公文袋在另外兩個選區派人對撼協調機制出來的丐幫人士,呢個結果,算是對公文袋一個教訓!

除左東涌北,仲有邊一區係咁。

另外葵涌村泛民打泛民之下,民建聯居然得唔到利,有點見攪笑。

至於我住果區,白鴿黨主席雖然勝出,但似乎他對自己選區的結果唔滿意。因為他俾民建聯搶左D票。
(對方口號係一人一職,您我得益)
One Door Closes Another Door Opens
leslie 發表於 2007-11-19 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2007-11-19 21:12 發表

唔好搞錯!

我就係講緊H04 lor, 好高興陳炎光高票當選 (我知寫錯咩啦,是"威迅.英文姓同你同音)

據知之前陳生是民主黨當區議員的助理,好落力幫街坊, 只係唔知點解唔打民主派的旗幟出選 (可能是策略吧!)
AP147 發表於 2007-11-19 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2007-11-19 21:12 發表

唔好搞錯!

1號候選人搞咁多野都冇3號輸得咁慘

講返我0個區
蔡六乘定譚香文當選我都冇所謂
反正我棟樓似鳳德區多過似離萬丈遠既龍星

GK9636 發表於 2007-11-19 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2007-11-19 13:00 發表

80途經既沙田選區全都係劉(江)華系(包括公民力量同民建聯)
候選人當選

有時唔使講得咁嚴重,如果個議員做得好,理得佢係邊個黨,不過
劉華系咁多議員入選沙田區,睇怕又有好戲睇 ...

地區力量起沙田大勝唔出奇, 美林果邊變天就真係有d出奇, 似乎資源多寡對阿婆阿伯的投票取向有很大影響
GK9636@ATENVIRO