hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵新網站忽略輕鐵761P特車及巴士K73P
開啟左側

港鐵新網站忽略輕鐵761P特車及巴士K73P

hkcnbus 發表於 2007-12-2 08:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵新網站同九鐵果網站一樣忽略輕鐵761P特車及巴士K73P

唔慣九龍的人來到天水圍都唔知濕地公園有班761P特車去元朗
令到761P特車時時都客量極小
我的愛船 北星BALSA
AVW56 發表於 2007-12-2 09:34 | 顯示全部樓層
就算有

九龍入黎d人都唔會咁神心走去等
個幾班特別車啦, 貪麻煩咩......
 樓主| hkcnbus 發表於 2007-12-2 11:52 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

都可以證明這兩條線鐵路公司是唔想甘多宣傳,一早想CUT
我的愛船 北星BALSA
lzengalau 發表於 2007-12-2 17:32 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

果段路客量極少係正路既, 唔係點敢去cut短, 根本以前一過天恒去天榮就載空氣,就算天恒一個站, 一般黎講一卡得二三十人落車,為左佢地d車來回行多成兩三公里,俾著第二間交通公司都認為唔值得咁做.
就算宜家要轉705/6, 嚮天逸/天富轉車既, 通常一卡得十零廿人轉, 多極都唔過五十.根本由元朗落黎, 頌富落淨一兩成客左右, 呢點縮短前後無乜分別.
推介: http://www.lrticsc.hk
士刁拔尼.奧 發表於 2007-12-2 22:41 | 顯示全部樓層
睇下天晴邨2008年上半年入伙之後會唔會俾人要求加返761同埋加密K73P啦

咁先知係咪忽略....
CZ_6686還錢!
lzengalau 發表於 2007-12-3 21:57 | 顯示全部樓層
761九成九唔會重開, 就算有車都唔會, 705/6繁時唔夠做既, 俾我做就會取消 751p 黎調車過循環, 橫掂咁樣攪只係翠湖少左車過, 影響輕微.

k73p... 可能k73有新大車行之後, 唔洗加車都做得掂新屋村, 甚至摺得k73p.
h2o 發表於 2007-12-3 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2007-12-3 21:57 發表
761九成九唔會重開, 就算有車都唔會, 705/6繁時唔夠做既, 俾我做就會取消 751p 黎調車過循環, 橫掂咁樣攪只係翠湖少左車過, 影響輕微.

k73p... 可能k73有新大車行之後, 唔洗加車都做得掂新屋村, 甚至摺得k73p. ...

取消 751P 似乎講唔通: 當初就係要顧埋翠湖先開 751P, 如果唔使顧的話車當初就應該加左落 705/706 度啦.

K73P 對公司來講是唔夠車, 但對居民來講係快, 到時取消怕且又係大衝突
681 發表於 2007-12-4 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2007-12-3 23:28 發表

取消 751P 似乎講唔通: 當初就係要顧埋翠湖先開 751P, 如果唔使顧的話車當初就應該加左落 705/706 度啦.

K73P 對公司來講是唔夠車, 但對居民來講係快, 到時取消怕且又係大衝突 ...

In this city, cancellations mean conflicts ... it is not easy to acheive
lzengalau 發表於 2007-12-4 22:15 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

咁我要講番個故仔...

當時, 只有706, 西鐵通左後, 751洪水橋以南客量大幅下跌, 輕鐵就開始想縮數, 就用番鐵路運作常用手法 - 短途線, 結果就生左 751p 出黎, 先黎4卡車行7.5分, 751又行埋7.5分, 天水圍聯合班次少於4分.但係751對洪水橋又疏過頭,而區內班次又密過頭, 咁岩 751p 出世之前, 小弟向有關主管建議延長701做705, 班經理buy我, 於是兩條線一齊開, 其實我早就認為, 有 705 就唔洗有 751p. 行得一排, 循環好客d, 結果751p減班到約10分, 751就砌6-8分, 夾個約4分聯合班次出黎. 禮拜六仲收埋 751p,直到宜家.

當年如果我早d建議705, 可能真係唔會開751p, 根本751p唔係為翠湖, 只係為區內駁西鐵, 呢樣野雙循環完全稱職, 751p只係幫輕下循環.

不得不提, 天水圍呢個"日"字, 我個人覺得翠湖唔需要咁多班車過, 而宜家平日早晚聯合班次4分, 其實令那一畫兩端既交匯處更繁忙, 宜家繁忙呢兩個位經常自己對頭塞自己, 即 751(p) 同循環對頭過, 等車過閒閒地成分鐘, 令循環同761p不利. 如果完全無左751p, 兩個位可以少4成對頭相遇, 成個圈可以順暢d. 705朝早有機會全部係拖卡. 我自己好期待呢一日.
waikee 發表於 2007-12-6 16:57 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

你是編timetable的嗎??? 非frontline staff 喎! 祝你好運la.

你地成team人, 只係編時間表, 好正喎!