hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 兩鐵合併后,你同意廢除前九鐵的新聞直線嗎? ...
開啟左側

兩鐵合併后,你同意廢除前九鐵的新聞直線嗎?

clkwok 發表於 2007-12-3 17:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

058月開始,九鐵歩巴士公司後塵
車箱內電視改為播新聞並發聲廣播
不論交諮會及運輸都接到不少投訴
而小弟亦覺得此系統相當有問題

根據鐵路公司的附例,規定任何人不得在處所內使用任何錄音機、電視或任何器材使用楊聲器發出聲響,如需使用必須使用耳筒收聽,避免令其他人覺得煩擾、不便或受到騷擾。違例可被罰$2000

附例原意正是為車廂乘客提供寧靜以及舒適嘅環境,免受噪音等問題滋擾
點解當時九鐵出爾反爾,要當啲乘客失聰,大大聲喺列車內轟炸乘客呢?
就算有靜音卡,本人認為應該將比例提昇至一半,即卡啦卡啦形式去設置
方便兩者乘客按自己需要選擇,減低需要靜音乘客歩行距離

請各位扳友持平討論新聞直線去留問題
服務陰質 乘客第七
pakchi70 發表於 2007-12-3 17:08 | 顯示全部樓層
ChickenTong 發表於 2007-12-3 17:12 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2007-12-3 17:57 | 顯示全部樓層

雖然靜音車廂冇左電視聲,
一樣都咁嘈 ..
不過我都同意增加靜音車箱數目 ..
始終而家太少靜音車箱喇 ...
=0=
dogdog 發表於 2007-12-3 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2007-12-3 17:57 發表
雖然靜音車廂冇左電視聲,
一樣都咁嘈 ..
不過我都同意增加靜音車箱數目 ..
始終而家太少靜音車箱喇 ...

好似話做過調查...
AVW56 發表於 2007-12-3 20:49 | 顯示全部樓層
不同意

大大個電視有聲有晝, 能夠知道即時新聞不知幾好
加上, 現時新聞直線的新聞與廣告數量能取得一個平衡
暫時唔見得有值得取消的理由

唔通好似地鐵d資趣台咁, 得個2句新聞,
仲要o係同一程車中repeat十幾次, 呢d叫好呀?

講真個句, 講嘈, d缺德乘客大聲講電話仲嘈啦......
ryulky 發表於 2007-12-3 21:13 | 顯示全部樓層

應該保留, 靜音車廂數目亦適中

新聞直線擴展至"地底線"會更好, 因為地底車程實在是沉悶

0 去錯方向
dennis28a 發表於 2007-12-3 21:32 | 顯示全部樓層
按地鐵早前的機鐵發展方向,
理論上機鐵電視會擴展至用耳機供乘客選擇性收聽。

若果結果可以由乘客選擇性收聽,相信也不用增加靜音車廂,小弟亦不會反對。
否則,小弟建議暫時不應將新聞直線擴展至全港鐵。
virus 發表於 2007-12-3 22:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
血肉長城 發表於 2007-12-4 01:17 | 顯示全部樓層

乘客對新聞直線的接受程度應該唔低, 這應該同所播放的節目有關 (相信大部份人都會睇新聞或者至少唔會對新聞報導反感吧) , 而且現行已經有兩卡靜音車廂, 照顧唔想聽新聞的乘客的需要, 我覺得咁ge安排已經唔錯. 個人覺得, 只要唔係開得太大聲, 認為新聞直線係滋擾的乘客, 相信唔會好多 (坦白說, 今次係我第一次見到有人出聲話新聞直線唔好) .

Roadshow剛好相反, 就算佢熄晒聲, 我依然會覺得roadshow係多餘兼且係滋擾緊乘客. 我想講ge係, 滋擾與否, 播放的節目的質素是其中一個必須要考慮的因素, 聲浪問題反而係冇咁重要 (事實上, 有幾可會開到鬼死咁大聲呢?) .