hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR 車費問題 (觀塘線-->東鐵線-->荃灣線) ...
開啟左側

MTR 車費問題 (觀塘線-->東鐵線-->荃灣線)

admin33 發表於 2007-12-6 19:15 | 顯示全部樓層

我諗到一個問題。

假設由粉嶺往沙田,但先要到尖沙咀辦一些事,於是咁樣搭:
粉嶺搭東鐵線往尖東,然後在尖沙咀搭荃灣線及觀塘線往九龍塘,
最後搭東鐵線往沙田。

咁八達通收費係咪咁?
粉嶺往尖東:$10.8
尖沙咀往九龍塘:退回 ($10.8 - $8) = $2.8
九龍塘往沙田:退回 ($8 - $5.6) = $2.4
Megabus 發表於 2007-12-6 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 admin33 於 2007-12-6 19:15 發表
我諗到一個問題。

最後搭東鐵線往沙田。

咁八達通收費係咪咁?
尖沙咀往九龍塘:退回 ($10.8 - $8) = $2.8

其實我想講呢...港鐵係唔鼓吹乘客以呢一個方法乘車…所以呢...如果你咁樣扣錯錢…就...

正如原線回程,你可以諗到個情況會係點...
Ken_Dy 發表於 2007-12-6 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 admin33 於 2007-12-6 19:15 發表
我諗到一個問題。

最後搭東鐵線往沙田。

咁八達通收費係咪咁?
尖沙咀往九龍塘:退回 ($ ...

亦唸到一個問題
如果由東鐵線落到九龍塘出閘(先扣東鐵線$$), 之後轉線, 係前地鐵範圍入閘
再係150分鐘之內係九龍塘出返閘(或者再返過東鐵線),
呢程車, 張八仔又會唔會扣$10<當原站出入過20分鐘既surcharge>丫喇~???

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
GF2158 + 5 我很贊同

查看全部評分

bigfish_hk2 發表於 2007-12-6 20:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2007-12-6 20:21 發表

如果由東鐵線落到九龍塘出閘(先扣東鐵線$$), 之後轉線, 係前地鐵範圍入閘
再係150分鐘之內係九龍塘出返閘(或者再返過東鐵線),
呢程車, 張八仔又會唔會扣$10丫喇~??? ...

乘客真係o係前地鐵範圍九龍塘入閘再係150分鐘之內o係九龍塘出返閘
即係原站出入
照咁睇應該會扣$10
福建幫超市有過期30日叉燒包
Ken_Dy 發表於 2007-12-6 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2007-12-6 20:34 發表

乘客真係o係前地鐵範圍九龍塘入閘再係150分鐘之內o係九龍塘出返閘
即係原站出入
照咁睇應該會扣$10

咁咪即係可能又會影響到之後個轉線discount
因為若果扣左$10 surcharge,
八仔會當左之後搭既車, 會當為新車程黎計算~

評分

GF2158 + 5 我很贊同

查看全部評分

bigfish_hk2 發表於 2007-12-6 20:50 | 顯示全部樓層
最後搭東鐵線往沙田。

咁八達通收費係咪咁?

由於可以過兩次轉車閘
除左利用九龍塘與尖沙咀尖東呢個轉車閘組合外
相同道理亦都可以用南昌與美孚呢個轉車閘組合
例如由大西北去九龍
可以搭西鐵線到美孚
經美孚轉車閘然後搭荃灣線到其他車站
只要到達目的地後唔出閘
之後再返去荔景轉東涌線到南昌轉車閘
就可以搭返西鐵線到大西北
咁樣就唔會因為原站出入被扣$10

若果港鐵係唔鼓吹乘客以呢一個方法乘車
令大家多點時間,多點生活
建議盡快拆除轉車閘
有錯請指正

評分

Ken_Dy + 5

查看全部評分

bigfish_hk2 發表於 2007-12-6 20:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2007-12-6 20:40 發表

咁咪即係可能又會影響到之後個轉線discount
因為若果扣左$10 surcharge,
八仔會當左之後搭既車, 會當為新車程黎計算~

若果你因為有事要辦要o係九龍塘東鐵線出閘
就要轉觀塘荃灣線後去尖沙咀尖東過另一個轉車閘再返回東鐵線

若果你因為有事要辦要o係尖東東鐵線出閘
就要轉荃灣觀塘線後去九龍塘過另一個轉車閘再返回東鐵線

總結: 無論點樣都唔可以原站出入

評分

Ken_Dy + 5

查看全部評分

Ken_Dy 發表於 2007-12-6 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2007-12-6 20:50 發表

由於可以過兩次轉車閘
除左利用九龍塘與尖沙咀尖東呢個轉車閘組合外
相同道理亦都可以用南昌與美孚呢個轉車閘組合
例如由大西北去九龍
可以搭西鐵線到美孚
經美孚轉車閘然後搭荃灣線到其他車站
只要到達目的地後唔 ...

What my point of view is,
no matter how many interchanges u have made throughout the entired journey,
but if your original and destination stations are the same,
at the end of the day,
a surchrage $10 would be made to your octopus deduction...

石頭 發表於 2007-12-6 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2007-12-6 20:34 發表

即係原站出入
照咁睇應該會扣$10

係九龍塘站前地鐵範圍內入閘,

搭左車去尖沙咀,尖東站再入閘,

再係前東鐵範圍內出閘,

咁又點計?
Raymond 發表於 2007-12-6 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2007-12-6 19:24 發表

其實我想講呢...港鐵係唔鼓吹乘客以呢一個方法乘車…所以呢...如果你咁樣扣錯錢…就...

正如原線回程,你可以諗到個情況會係點...

出閘後需在三十分鐘內再次入閘
如果唔係就會當另一車程處理
我諗三十分鐘可以辦既事有限吧
你諗到既野港鐵公司都會諗到