hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 對港鐵強烈不滿
開啟左側

對港鐵強烈不滿

SSBT 發表於 2007-12-24 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 virus 於 2007-12-24 14:41 發表

你絕對有得選擇
就係唔坐港鐵

原地鐵網絡既成人收費好多時都貴過相若路段既巴士
但係東/馬鐵呢? 往往平一大截
( 尖東站同馬鐵出九龍例外,皆因佢地既收費已接近前地鐵水平 )
根本上就係用成人價補貼學生價

依家東 ...

既然東鐵尖東收費已經係接近地鐵水平,
咁又點解提供唔到學生優惠呢?

口口聲聲話政府有資助俾學生搭車,
但係又有幾多學生可以受惠? ...

如果用咁既原因去解釋冇學生優惠,
咁地鐵公司、巴士公司大可以話政府有生果金俾長者,
所以要取消長者優惠架 ...
=0=
Eddie 發表於 2007-12-24 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2007-12-24 15:57 發表

既然東鐵尖東收費已經係接近地鐵水平,
咁又點解提供唔到學生優惠呢?

口口聲聲話政府有資助俾學生搭車,
但係又有幾多學生可以受惠? ...

如果用咁既原因去解釋冇學生優惠,
咁地鐵公司、巴士公司大可以話政府有生果金俾 ...

既然政府冇立法規定公共交通工具一定要設立學生優惠
只可以同你講呢d係港鐵o既商業決定
 樓主| AVW56 發表於 2007-12-24 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Raymond 於 2007-12-24 13:26 發表

好似你咁講

我都可以話東鐵線有頭等, 其它線無
如果港鐵唔願意將頭等車廂擴展至其他線 
我會改為要求港鐵取消東鐵線的頭等車廂

無問題WO, 反正而家東鐵車廂的載客力已近飽和水平
而頭等的使用率又不是十分高
我同意你的意見WO
將頭等車卡變返做普通車卡, 一抽車就載多D新界東居民出入九龍
此舉絕對係德政, 我支持你

原帖由 Raymond 於 2007-12-24 13:26 發表

好似你咁講

我也可以話原九鐵線有月票, 原地鐵線無
如果港鐵唔願意將月票擴展至原地鐵線 
我會改為要求港鐵取消原九鐵線的月票

我先未驚過, 我成日都講, 港鐵夠膽咪取消晒九鐵路段的月票囉
我擔保西鐵路段乘車人次即時下跌三成
我唔反對港鐵取消月票架
不過, 港鐵敢唔敢TAKE呢個RISK係另一回事

好似你咁講

我亦可以話原九鐵線有免費鐵巴接駁, 原地鐵線無
如果港鐵唔願意將免費鐵巴接駁服務擴展至原地鐵線 
我會改為要求港鐵取消所有免費鐵巴接駁優惠

我要公平! 係港鐵逼我咁做
如果你地因為咁而損失優惠, 唔好怪我

都係個句, 港鐵有信心唔會有乘客流失GE話
我支持又有咩所謂呢?
眾所周知, 西鐵新界區車站位置的覆蓋面低
以天水圍為例, 只有天耀居民唔駛搭輕鐵過西鐵站
天北天恆居民肯搭西鐵, 全因為有K76鐵巴
以屯門為例, 碼頭區居民, 就算有輕鐵接駁, 都唔搭西鐵

而家係港鐵為左吸引多D人搭西鐵, 先至提供呢D優惠
如果取消左呢D優惠, 天水圍就會得返天耀居民搭西鐵
屯門就會返市中心居民搭西鐵

都係個句, 個RISK港鐵自己TAKE返
你知啦, 萬一港鐵接手後, 生意仲差過九鐵年代
你認為港鐵唔會比股東插? 唔怕被傳媒大寫?

評分

參與人數 1iPower -2 收起 理由
edhong -2 頭等的使用率又不是十分高 ?!

查看全部評分

virus 發表於 2007-12-24 23:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| AVW56 發表於 2007-12-24 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2007-12-24 23:07 發表

當你睇下依家申請政府車船津貼學生既百分比係幾多既時候
你就唔會甘講架喇
至於有人會話使用原地鐵網絡的學生享受了雙重優惠
查實學生資助辦事處對津貼的訂定是參考了車費的水平
鐵路學生優惠或未能完全反映 (因有收成人價既巴士)
但總括來說已將學生獲鐵路半價的因素考慮在其中

即係點? 你講左等如無講過

一d既有地鐵, 又有巴士的地區
究竟 學生資助辦事處 以何者的價格, 作為津貼的數額?
如果以地鐵半價作參考, 則搭巴士學生蝕左
如以成人巴士費作計算, 則地鐵學生享有雙重優惠
virus 發表於 2007-12-24 23:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
virus 發表於 2007-12-24 23:20 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2007-12-25 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2007-12-24 10:55 發表

如果原九鐵網絡要提供學生優惠
我相信成人車費要相應提高先得

東鐵綫搭一個站最低消費 $3.0
比地鐵平 $0.6
我估應該要加到 $3.6
每兩名成人乘客就可以保貼一名學生乘客 $1.2 的車費

不過我絕對反對咁做
因為一個 ...

邊有 15 年咁多?
12 歲以下的本來就有半價,
25 歲以上就算仲讀緊書都唔可以申請學生半價
仲有好多人冇讀大學, 十幾歲就冇優惠
除返開平均應該唔夠十年
石頭 發表於 2007-12-25 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2007-12-24 23:07 發表
喇喇喇
你唔好偷換概念
政府俾車船津貼係專門照顧學生乘車需要
佢地係學習上既其他需要會有學費/書簿費資助

咁我要做Project Learning要搭車搵資料做功課,政府係咪計返錢俾我搭車?

表面上政府有學生車船津貼,實際上根本唔夠做呢D額外的Project,

咁同叫窮苦學生唔駛交功課有咩分別?
石頭 發表於 2007-12-25 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2007-12-25 00:29 發表

邊有 15 年咁多?
12 歲以下的本來就有半價,
25 歲以上就算仲讀緊書都唔可以申請學生半價
仲有好多人冇讀大學, 十幾歲就冇優惠
除返開平均應該唔夠十年 ...

仲有好多人飛左去外國讀大學或者家庭收入高而無申請到學生優惠,

計落都唔係個個有份/有足咁多年優惠...